Het lichtfeest van Chanoeka gaat door in Jeruzalem ondanks de COVID-19 pandemie

De verlichting van de grote Chanoeka menorah aan de Westelijke Muur aka Kotel, zal dit jaar op donderdag plaatsvinden met een kleine bijeenkomst van rabbijnen en publieke figuren vanwege de aanhoudende uitbraak van het coronavirus.

Sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef, rabbijn van de Westelijke Muur en heilige plaatsen Rabbi Shmuel Rabinowitz, minister van Jeruzalem Zaken Rafi Peretz en minister van Milieubescherming Gila Gamliel zullen deelnemen aan de Chanoeka-kaarsverlichting. Het evenement vindt plaats volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Rondleidingen tijdens Chanoeka zullen in Jeruzalem ook gedurende de vakantie plaatsvinden, zowel persoonlijk volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid als online. Meer details zijn beschikbaar op de website van de Westmuur of door te bellen naar * 5958.

Het is nog onduidelijk of de overheid nieuwe beperkingen gaat opleggen en wat die beperkingen zouden kunnen zijn, dus rondleidingen en andere activiteiten tijdens de vakantie kunnen hierdoor worden beïnvloed. De regering komt donderdag bijeen om de aanscherping van de beperkingen voor de Chanoeka-feestdag te bespreken.

Het aansteken van de Chanoeka-kaarsen bij de Westelijke Muur wordt van zondag tot en met donderdag livestreamd op de website van de Westmuur, het YouTube-kanaal, Facebook en andere mediaplatforms.

De bronzen Chanoeka menorah die bij de Westelijke Muur wordt gebruikt, is twee meter hoog en ongeveer twee meter breed, weegt ongeveer een ton en duurde ongeveer zeven maanden om te maken. De kaarsen gebruiken olijfolie en staan ​​in speciale wind- en regenbestendige vaten om de hele nacht aan te blijven.

Plaatje hierboven: Joodse soldaten in het Duitse leger tijdens Chanoeka 1916. Ongeveer 100.000 Joden dienden gedurende de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger. 12.000 werden gedood in actie en niet minder dan 35.000 ontvingen medailles en onderscheidingen. Adolf Hitler zal deze Duits-Joodse patriotten 25 jaar later “belonen” met gaskamers, concentratiekampen en genocide …[beeldbron: The Librarians]


Bronnen:

♦ naar een artikelWestern Wall Hanukkah candle lighting to continue amid COVID-19 pandemic” van 10 december 2020 op de site van The Jerusalem Post