Politiek boegbeeld Hanan Ashrawi trekt zich terug uit het ‘oude mannen clubje’ van de PLO

Plaatje hierboven: Op 20 juni 2016 ‘verzusterden’ enkele topmedewerkers van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) met Hanan Ashrawi (met rood jasje), een boegbeeld van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). “HRW en PLO samen tegen Israël“, klonk het eensgezind [beeldbron: foto Ma’an News Agency].

De ervaren Palestijnse onderhandelaar en voorvechter van vrouwenrechten Hanan Ashrawi zei woensdag dat ze haar hoge functie bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie eind 2020 zou opzeggen en riep op tot politieke hervormingen.

Hanan Ashrawi, inmiddels 74 jaar oud, gaf geen reden voor haar ontslag in een verklaring waarin de verhuizing werd aangekondigd. Maar ze zei dat het Uitvoerend Comité van de PLO, waarin ze diende, gemarginaliseerd was ‘van besluitvorming’.

Het 15-koppige comité, het hoogste orgaan van de PLO, wordt geleid door de Palestijnse president Mahmoud Abbas en wordt niet vaak bijeengeroepen door de 85-jarige leider. Ashrawi zei in haar verklaring:

Het Palestijnse politieke systeem heeft vernieuwing en nieuw leven nodig met de integratie van jongeren, vrouwen en extra gekwalificeerde professionals. Ik denk dat het tijd is om de vereiste hervorming door te voeren en de PLO te activeren op een manier die haar status en rol herstelt.

Ashrawi zei dat ze haar ontslag had ingediend bij Abbas, die ook aan het hoofd staat van de Palestijnse Autoriteit (PA) die een beperkt zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever beheert in het kader van tussentijdse vredesakkoorden met Israël. Ashrawi zei dat Abbas een beslissing over het al dan niet aanvaarden van haar ontslag bij de Centrale Raad van de PLO uitstelde.

In de afgelopen jaren was Ashrawi een vocale criticus geworden van de autocratische heerschappij van Abbas en zijn afhankelijkheid van een kleine kring van bejaarde oude mannen in hun 70 en 80-er jaren. Er zijn al meer dan tien jaar geen presidents- of parlementsverkiezingen geweest in de Palestijnse Autoriteit.

Haar onderhandelingsdagen dateren uit de vroegste openbare, door de VS bemiddelde gesprekken met Israël in 1991 op de Conferentie van Madrid, terwijl de PLO-woordvoerster de Palestijnse zoektocht naar een eigen staat aan de wereld verwoordde.

Na de ondertekening van de Oslo-akkoorden met Israël in 1993 diende Ashrawi in het kabinet van de nieuw gevormde Palestijnse Autoriteit. Ashrawi, een voorvechtster van de rechten van de vrouw, was de eerste vrouw die in 2009 werd gekozen in het Uitvoerend Comité. Ze werd in 2018 herkozen in de groep en stond aan het hoofd van de afdeling Publieke diplomatie en beleid.

Nog in maart van dit jaar liet Hanan Ashrawi zich opmerken door haar uitspraken tijdens de eerste golf van het coronavirus:


Bronnen:

♦ naar een artikelSenior PLO official Ashrawi to resign” van 9 december 2020 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Politiek boegbeeld Hanan Ashrawi trekt zich terug uit het ‘oude mannen clubje’ van de PLO

  1. Deze leugenautomaat zal zéker niet gemist worden!

    Onze palestijnse vrienden hebben het maar zwaar.

    Eérst Erekat dood, nu tante Hanan weg en binnenkort verdwijnt ook die oude corrupte president directeur van het héle geflipte zaakje en dan maken Arabische landen ook nog eens vrede met Israel zonder een palestijnse vinger in de pap en zelfs in Europa begint de wind te draaien…….niet van harte, maar omdat er geen andere keus is.

    Ze kunnen moeilijk gezien worden als de enigen die tégen vrede tussen Israel & Arabische landen en vóór een onoplosbaar conflict met ‘de palestijnen’ zijn.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.