Marokko en Israël hebben besloten om de relaties te normaliseren; Palestijnen weer boos

Plaatje hierboven: De Marokkaanse koning Mohammed VI zei dat zijn land een tweestatenoplossing steunt om het Palestijns-Israëlische conflict te beëindigen. Totdat het zover is wil Marokko thans de relaties met Israël normaliseren [beeldbron: Deutsche Welle]

In een historische doorbraak heeft Marokko ingestemd met het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël. Als onderdeel van de deal zullen de Verenigde Staten de Westelijke Sahara erkennen als onderdeel van Marokko.

President Trump maakte de ontwikkeling donderdag in een tweet bekend:

Weer een HISTORISCHE doorbraak vandaag! Onze twee GEWELDIGE vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen – een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten!

Volgens de normalisatieovereenkomst zal Marokko een diplomatiek kantoor openen in Israël en zal Israël een diplomatiek kantoor openen in Marokko. Bovendien zullen er directe vluchten plaatsvinden tussen de twee landen.

Marokko is de vierde staat met een moslimmeerderheid die ermee instemt de banden met Israël in 2020 te normaliseren. Israël heeft in september de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en met Bahrein ondertekend. In oktober stemde Soedan ermee in de banden met de Joodse staat te normaliseren.

De Verenigde Arabische Emiraten verwelkomden donderdag de overeenkomst over normalisering van de banden tussen Israël en Marokko. De kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, reageerde op Twitter:

Deze stap, een soevereine zet, draagt ​​bij aan het versterken van onze gemeenschappelijke zoektocht naar stabiliteit, welvaart en rechtvaardige en duurzame vrede in de regio.

De koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, prees ook het besluit van de Marokkaanse koning Mohammed VI om diplomatieke betrekkingen en officiële banden met Israël aan te gaan, meldde Reuters.

Palestijnse veroordeling
De normalisatie van de banden tussen de Arabische staten en Israël is een prestatie die lang als onmogelijk werd beschouwd vanwege de politieke impasse van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Inderdaad, niet iedereen was ingenomen met de aankondiging van donderdag.

Bassam as-Salhi, een lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, veroordeelde het pact en zei:

Elke Arabische terugtrekking uit het Arabische vredesinitiatief [2002], dat bepaalt dat normalisatie pas komt nadat Israël de bezetting van Palestijnse en Arabische landen beëindigt, is onaanvaardbaar en vergroot de strijdlust van Israël en de ontkenning van de rechten van het Palestijnse volk.

In Gaza was Hazem Qassem, woordvoerder van de heersende islamitische groepering Hamas, even kritisch. Hij zei:

Dit is een zonde en het dient het Palestijnse volk niet. De Israëlische bezetting gebruikt elke nieuwe normalisatie om haar agressie tegen het Palestijnse volk te vergroten en de nederzettingen verder uit te breiden.

Biden’s dilemma
De verkozen president Joe Biden, die Trump op 20 januari 2021 zal opvolgen, zal nu voor een dilemma staan ​​over hoe om te gaan met de pas geïncasseerde deals bij zijn aantreden. Wat er ook van zij: het Arabische Front tegenover Israël brokkelt verder af en Joe Biden kan er gewoon naar staan kijken en slikken.

Hoewel van Biden wordt verwacht dat hij op zijn minst de toon van het buitenlands beleid van de VS verandert, is er veel discussie over hoeveel hij nog zal en nog kàn veranderen. De democraat heeft gesuggereerd dat hij zal blijven streven naar wat Trump ‘de Abraham-akkoorden’ noemt tussen Israël en Arabische en moslimlanden.

Time magazine is alvast optimistisch en heeft deze nacht de verkozen president Joe Biden en de verkozen vice-president Kamala Harris uitgeroepen totPersoon van het jaar‘.

De hoofdredacteur van Time, Edward Felsenthal, zegt dat Biden en Harris die eer hebben gekregen voor “het veranderen van het Amerikaanse verhaal, voor het laten zien dat de krachten van empathie groter zijn dan de furies van verdeeldheid, voor het delen van een visie op genezing in een rouwende wereld.”

Biden heeft nog geen poot uitgestoken en hij krijgt al prijzen. Ons kent ons. Net zoals Barack Obama al de Nobelprijs voor de Vrede kreeg vooraleer hij goed en wel van wal kon steken. Na acht jaar knoeien kwam er geen vrede in het M-O en de vredesonderhandelingen met Israël werden door de Palestijnen systematisch geblokkeerd, zoals ze dat al decennialang hebben gedaan.


Bronnen:

♦ naar een artikelMorocco to establish full diplomatic relations with Israel” van 10 december 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael, Morocco agree to normalize relations ‘with minimal delay’” op de site van Deutsche Welle (DW)

Een gedachte over “Marokko en Israël hebben besloten om de relaties te normaliseren; Palestijnen weer boos

 1. Het meeste medelijden heb ik nog met al die ‘anti Zionistische’ Marokaantjes die onze straten onveilig maken met hun haatleuzen & spanborden en al die Westerse idioten & politici die hen hierbij actief steunen……DENK, GL, PvdA in Belgie & NL en andere “experten”.

  De Koning van Marokko heeft gesproken en de regering voert uit en het Marokaanse volk ‘in Marokko verwelkomde Israeli’s sowieso al lang.

  Het is een pure zaken deal want ‘onofficieel waren er allang normale & zakelijke betrekkingen maar nu word het een feestje…..Marokko krijgt wat ze wil (W-Sahara) en Israel ook…….en de tussenpersoon?

  Oeps? Alwéér die ‘verschrikkelijke’ Donald J. Trump!

  En dan de palestijnen? Die hebben gelukkig de EU nog, alhoewel ook daar een kentering zal komen…..want zo dom kunnen zelfs zij niet zijn.

  Zoals een palestijnse Arabier zei….”we zijn gewend aan messteken maar nu worden de messen diep & permanent rondgedraaid”.

  Ja, dan moeten ze ook maar niet zo stom zijn want…….’er staan nog een heel pak Arabische landen te trappelen, blij om eindelijk verlost te zijn van de palestijnse gesel & chantage.

  Zij willen vooruitgang en kiezen eieren voor hun geld. Palestijnse onzin of Israelische vooruitgang? Ja Kuweit en zelfs Qatar staan op het lijstje.

  De échte ommekeer kwam toen Obama (ja de geliefde popstar president) de gematigde Arabische bondgenoten keihard liet vallen voor een “deal” met Iran en door een oogje dicht te knijpen toen Assad zijn volk uitmoorde.

  Toen begrepen zij dat de weg naar rust & vooruitgang alléén loopt via Israel, een land dat hen nooit iets had gedaan en staat te trappelen om hen bij te staan om samen naar een gouden toekomst toe te werken.

  Het héle politieke & media concept dat ‘vrede alléén via de palestijnen loopt’ is uit elkaar geploft zoals een hangar vol exploserende explosieven.

  Zoals een Israelische analist deze morgen zei; “Israel staat aan de vooravond van een énorme bloeiperiode.

  De énige die dit nieuws met lede ogen bekijkt is de BZ Tsar van de EU, Borrell…..hét proto type van de échte (use)full idiot.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.