153 VN-staten roepen Israël op om ‘afstand te doen van bezit van kernwapens’

Plaatje hierboven: De kerncentrale van Dimona van het Shimon Peres Negev Nuclear Research Center werd gebouwd in 1958 op zowat 13 kilometers ten zuiden van de stad Dimona. De eerste kerncentrale in het Belgische Mol is nog ouder en dateert van 1952 [beeldbron: MEE]

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) riep Israël op om “afstand te doen van het bezit van kernwapens” in een stemming van 153 tegen 6 op maandag, met 25 onthoudingen. Israël werd gevraagd “geen kernwapens te ontwikkelen, produceren, testen of anderszins te verwerven.

De UNGA riep de Joodse staat verder op “af te zien van het bezit van kernwapens en al zijn niet-beveiligde nucleaire faciliteiten onder volledige waarborgen van hey Atoomagentschap (IAEA) te plaatsen als een belangrijke vertrouwenwekkende maatregel onder alle staten van de regio en als een stap in de richting van verbetering van Vrede en veiligheid.”

Resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) zijn niet bindend en Israël legt ook deze resolutie discreet maar resoluut naast zich neer, boven op de berg van UNGA resoluties die Israël in de loop der jaren kreeg, die intussen hoger is dan de berg van resoluties van alle andere landen samen. 

Overigens zijn de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (UNSC) wél bindend maar worden daarom niet opgevolgd. Zo bijvoorbeeld heeft de UNSC 21 resoluties over Noord-Korea aangenomen. Tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig werden vijf resoluties aangenomen. In 1991 werd een enkele resolutie aangenomen over de toetreding van Noord-Korea tot lidmaatschap van de VN. Sindsdien zijn er veel resoluties aangenomen met betrekking tot het Noord-Koreaanse raket- en nucleaire programma.

Slechts één land heeft ooit daadwerkelijk atoomwapens gebruikt in een militair conflict, met name de Verenigde Staten. De president van de Democratische Partij Harry Truman besloot om atoomwapens in te zetten tegen Japan. Op 6 augustus 1945 dropten de VS een atoombom op Hiroshima en op 9 augustus 1945 op Nagasaki.

Israël nucleair?
Israël wordt verondersteld – maar niet bewezen – een van de negen kernmachten ter wereld te zijn, maar het heeft nooit toegegeven kernwapens te bezitten. Er zijn acht landen waarvan wordt erkend dat ze kernmachten zijn, waarvan er vijf het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens hebben ondertekend.

De vijf ondertekenaars zijn: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Drie andere landen, die het verdrag niet hebben ondertekend, hebben toegegeven kernwapens te hebben getest en in bezit te hebben: India, Noord-Korea en Pakistan. In totaal zijn 191 landen partij bij het verdrag, waaronder Iran maar niet Israël.

Maandag riepen 153 landen in New York exclusief Israël op om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen en afstand te doen van zijn wapens in de resolutie getiteld ‘Het risico van nucleaire proliferatie in het Midden-Oosten’. De resolutie maakte deel uit van een groot pakket resoluties dat werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering in New York en waarin werd opgeroepen tot nucleaire ontwapening wereldwijd en in de regio.

Het maakt ook deel uit van een pakket van bijna 20 jaarlijkse UNGA-resoluties die als anti-Israëlisch en pro-Palestijns worden beschouwd. De Palestijnse Autoriteit was een van de sponsors van deze non-proliferatieresolutie, evenals Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

De zes landen die tegen de resolutie waren, waren: Canada, Israël, de Marshalleilanden, Micronesië, Palau en de Verenigde Staten. Landen die zich van stemming hebben onthouden waren Albanië, Australië, België, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ivoorkust, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Ethiopië, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Hongarije, India, Italië, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Panama, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Vorig jaar werd dezelfde resolutie aangenomen met 152-6, met 24 onthoudingen. Israël kreeg steun van Kroatië, dat vorig jaar overging van een “ja” -stemming naar onthouding. Afzonderlijk stemde de UNGA 174-2, met één onthouding, over een resolutie waarin werd opgeroepen tot een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. Alleen Israël en de Verenigde Staten waren ertegen, Kameroen onthield zich van stemming.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “153 UN states call on Israel to ‘renounce possession of nuclear weapons’” van 8 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “153 VN-staten roepen Israël op om ‘afstand te doen van bezit van kernwapens’

  1. Afstand van kernwapens? Wat voor kernwapens?

    Verder is het jaarlijkse VN ritueel zoiets als Kerstmis…….het komt & het gaat, met veel ballen & bellen vooraf om, daarna als vergeten glorie bij het oud vuil te worden gezet met de bellen & ballen netjes ingepakt in de kelder der vergetelheid……. tot volgend jaar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.