Noorwegen vermindert financiële steun aan PA totdat haatonderwijs wordt afgeschaft in Palestijnse scholen

Plaatje hierboven: Ramallah, 20 februari 2020. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Ine Eriksen Søreide op visite bij PA-premier Mohammad Shtayyeh [beeldbron: TOI]

Het Noorse parlement heeft ingestemd met bezuinigingen op de hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) als reactie op racisme, antisemitisme en het aanzetten tot geweld in Palestijns educatief materiaal. De bezuinigingen zouden oplopen tot 30 miljoen Noorse kroon, wat overeenkomt met $ 3,4 miljoen.

De Progress Party leidde de druk om de hulpgelden te verminderen, waarbij parlementslid Himanshu Gulati zei:

Geen enkele kroon mag naar Palestijns onderwijs gaan totdat dit is opgehelderd en ze zijn gestopt met educatief materiaal met haatzaaiende uitlatingen. Ik betreur dat het ons zoveel jaren heeft gekost om een ​​strikte lijn tegen deze dingen te nemen. Het is heel goed dat het nu gebeurt. 

Parlementslid Sylvia Listhaug, plaatsvervangend leider van de Progress Party, zei:

Het Palestijnse schoolcurriculum is rijk aan oproepen tot geweld en haat tegen Israël en tot verheerlijking van het martelaarschap. Het is vrij duidelijk dat Noorwegen dit niet kan ondersteunen, daarom willen we dit item schrappen.

Kamerlid Geir Toskedal, lid van de commissie Buitenlandse Zaken van de christen-democraten, merkte op:

We hebben ons lange tijd ongemakkelijk gevoeld over zowel schoolboeken als onderwijsprogramma’s in de Palestijnse gebieden. Het is heel belangrijk dat de school zich richt op vrede en samenwerking.

Marcus Sheff, de CEO van IMPACT-se, een organisatie die haatzaaiende uitlatingen documenteert in Palestijns educatief materiaal, zei:

Noorse parlementsleden uit het hele politieke spectrum zijn gewoon niet tevreden met dezelfde versleten platitudes die uit Ramallah komen en in Europa worden nagebootst over verbeteringen aan de leerboeken die op handen zijn. Het is dat duidelijk niet en totdat de haat en opruiing uit Palestijnse leerboeken is verwijderd, moeten de EU en de Europese naties nota nemen van het leiderschap van Noorwegen in deze kwestie, en ophouden partij te zijn bij de dagelijkse ophitsing van Palestijnse schoolkinderen en het gênante misbruik. van hun eigen belastinggeld.

Afgelopen juni kondigde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Ine Eriksen Søreide, aan dat fondsen die bestemd waren voor de onderwijssector van de PA zouden worden ingehouden totdat er wijzigingen waren aangebracht in schoolboeken die antisemitisme en terroristisch geweld tegen Israëli’s promootten.

Ze zei ook dat toen ze in februari PA-premier Mohammad Shtayyeh ontmoette in Ramallah, ze ‘de mening van de regering over de kwestie had meegedeeld en benadrukte dat het gebrek aan verbeteringen in het schoolcurriculum budgettaire gevolgen zou kunnen hebben voor toekomstige Noorse hulp.’

In december vorig jaar drong het Noorse parlement er bij de PA op aan gewelddadig, racistisch en antisemitisch materiaal uit het schoolcurriculum te verwijderen, anders zou de financiering dalen of worden stopgezet.

Plaatje hierboven: De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh zei in een interview van 8 juni 2020 op Palestine TV: “We zullen doorgaan met het betalen van salarissen aan families van gevangenen en ‘martelaren’” [beeldbron: Memri]


Bronnen:

♦ naar een artikelNorwegian Parliament Endorses Cutting Aid to Palestinians Over Antisemitism and Incitement in Educational Materials” van 9 december 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Noorwegen vermindert financiële steun aan PA totdat haatonderwijs wordt afgeschaft in Palestijnse scholen

  1. Er is iets aan de hand in Noorwegen……tegendraadsheid!

    De juiste geluiden & daden worden geventileerd.

    Van een van de méést anti Israel/pro Palestijnse landen lijkt er een draai ten goede begonnen.

    Hopelijk zet het door.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.