Waarom werd Fakhrizadeh in het geheim onderscheiden nadat het JCPOA van kracht werd?

Naar aanleiding van de dood van IRGC-generaal Mohsen Fakhrizadeh, aka de ‘vader van de Iraanse atoombom’, circuleerden een reeks foto’s waaronder ook een waarop te zien is hoe hij een speciale onderscheiding ontving van de Iraanse president Hassan Rouhani (plaatje hierboven).

Die kreeg hij voor zijn rol bij het verwezenlijken van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), ook bekend als de nucleaire deal met Iran, gesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk. Rusland en China in 2015.

De prijs werd op 9 februari 2016 aan Fakhrizadeh uitgereikt, amper drie weken nadat de JCPOA op 16 januari 2016 van kracht werd na de certificering van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat Iran alle nodige informatie had gedeeld over de mogelijke militaire dimensies van zijn Nucleair programma.

Terwijl de andere leden van het Iraanse onderhandelingsteam een ​​dag eerder in het openbaar soortgelijke blijk van waardering ontvingen, werd Fakhrizadeh geëerd tijdens een ceremonie met gesloten deuren vanwege de geheimhouding die hem omringde.

Aanwezig op die geheime plechtigheid was een van de JCPOA-onderhandelaars van Iran en het hoofd van de Atomic Energy Organization van Iran, Ali Akbar Salehi (plaatje hieronder rechts achteraan).

Waarom was het Iraanse leiderschap zo dankbaar en dankbaar voor het hoofd van zijn militaire nucleaire programma na het sluiten van een deal die naar verluidt garandeerde, zoals president Barack Obama beloofde, dat Irans pad naar een kernwapen geblokkeerd was? Je zou verwachten dat Brig.-Gen. Fakhrizadeh boos te zijn over een deal die zijn werk beperkte. In plaats daarvan lijkt hij echter gelukkig en tevreden te zijn op de foto.

Waarom? Het antwoord is heel simpel: het was Fakhrizadeh die het Iraanse onderhandelingsteam instrueerde over de kwesties waarop ze moesten aandringen om ervoor te zorgen dat de deal Irans vermogen verbeterde om een ​​nucleair arsenaal te verwerven – en hij kreeg alles wat hij wilde. Hij wist zijn zin te krijgen door de slechte afhandeling van de onderhandelingen door het Amerikaanse team. Hij had alle reden om vrolijk te zijn.

Ten eerste heeft hij de Iraanse onderhandelingen opgezet om de Amerikanen te dwingen een reeks zonsondergangclausules te accepteren die na 15 jaar aflopen. In 2030 loopt de deal compleet af en kan Iran open en bloot voluit gaan voor de ontwikkeling van atoomwapens met de zegen van de wereld en Europa in het bijzonder.

♦ Na vijf jaar zou het wapenembargo worden opgeheven;

♦ Na acht jaar zouden de beperkingen op het onderzoek, de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde centrifuges verdwenen zijn;

♦ Na 10 jaar zouden de limieten voor het niveau van uraniumverrijking worden opgeheven;

♦ En na 15 jaar zou Iran zoveel uranium kunnen verrijken als het wilde, tot elk niveau – ook tot militaire kwaliteit – en zwaarwaterreactoren kunnen bouwen die kunnen worden gebruikt om plutonium te produceren: een gemakkelijkere weg naar kernwapens.

Bovendien mocht Iran al zijn nucleaire faciliteiten actief houden, inclusief de geheime diepondergrondse faciliteit in Fordow, die alleen voor militaire doeleinden was gebouwd, en geen van de 19.000 centrifuges werd ontmanteld. Zesduizend bleven uranium verrijken, en de rest werd ofwel gedemonteerd en bewaard in ondergrondse productiehallen of gebruikt voor andere doeleinden dan uraniumverrijking.

In de deal met Iran werd geen melding gemaakt van de ontwikkeling en productie van overbrengingssystemen, namelijk raketten, en alle internationale sancties tegen Iran werden onmiddellijk opgeheven – met een bonus van $ 1,7 miljard in contanten.

Alsof dit niet genoeg was om de tevredenheid van Rouhani en Fakhrizadeh te rechtvaardigen, vierden ze ook nog een andere opmerkelijke prestatie – er zou geen echte monitoring van het militaire nucleaire programma komen. De monitoring zou alleen worden beperkt tot aangegeven locaties.

Als het IAEA andere sites wilde inspecteren, moest het een verzoek indienen bij een commissie en de bron voor het verzoek bekendmaken. En de kers op de taart? De inspecteurs zouden geen toegang hebben tot de Iraanse wetenschappers, zeker niet tot Fakhrizadeh zelf!

Op al die kritieke punten was de openingspositie van het Amerikaanse onderhandelingsteam heel anders. Ze zochten de ontmanteling van Fordow en de niet-actieve centrifuges; Ze wilden dat het raketprobleem werd aangepakt; Ze waren op zoek naar de vernietiging van de zwaarwaterreactor in Arak; En ze drongen aan op een veel langere reeks zonsondergangen en echt toezicht.

Al die posities werden verlaten omdat sommige mensen in Washington – van wie sommigen vandaag de dag de moord op Fakhrizadeh bekritiseren – geloofden dat Iran door de uitgeklede deal zijn toezegging om kernwapens te verwerven zou opgeven en het zou veranderen in een positieve actor in het Midden-Oosten en de familie van naties.

Dus de mensen op de foto’s vierden feest. Hun pad naar een groot nucleair arsenaal was gegarandeerd. Het zou wat meer tijd kosten, maar ze zouden geen gevaarlijke drempels hoeven te overschrijden, economische moeilijkheden moeten ondervinden of een militaire aanval op hun gevoelige faciliteiten hoeven te vrezen.

Ja, ze moesten “helder komen” over de mogelijke militaire dimensies van hun programma, maar Fakhrizadeh wist hoe hij dit minuscule obstakel moest aanpakken. Hij had een formidabele staat van dienst in het bedriegen van het IAEA, zoals gedocumenteerd in het Iraanse nucleaire archief dat in 2018 door Israël uit Iran werd verspreid.

Zorgwekkende conclusie
Met deze achtergrond moet de inkomende Amerikaanse regering zeer voorzichtig zijn. Als we weer meedoen aan een slechte deal, zullen de opvolgers van Khamenei, Rouhani en Fakhrizadeh weer glimlachen. Het is tijd om de fouten uit het verleden toe te geven en hun lessen te leren.

Het ‘maximale druk’ -beleid geeft de regering-Biden de macht om Iran te dwingen een veel betere deal te accepteren die echt zou garanderen dat het radicale islamitische regime in Teheran de komende decennia geen kernwapen zal hebben. Biden weet het; Zelfs columnist Tom Friedman van de New York Times gaf hem dat advies.

Biden zei volgens Friedman dat hij wil samenwerken met de andere partners van de JCPOA om de overeenkomst opnieuw te sluiten en te verbeteren. Zodra Biden zich weer bij de deal voegt, kan hij de ‘snapback-optie’ gebruiken, het enige kenmerk van de deal waar de Iraniërs bang voor zijn.

Dat is een interessant aspect, maar waarom zou je een gevaarlijke deal aangaan die door Fakhrizadeh is ontworpen om Iran toe te staan ​​te krijgen wat het wil zonder de terugvalcondities te veroorzaken? Laten we hopen dat de regering-Biden de wijsheid heeft om van deze gelegenheid gebruik te maken.


Bronnen:

♦ naar een (ingekort) artikel van Yossi KuperwasserWhy was Fakhrizadeh secretly decorated after the JCPOA went into effect?” van 8 december 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelFakhrizadeh Received Order of Service for Role in 2015 Deal” van 1 december 2020 op de site van Iran Frontpage

Een gedachte over “Waarom werd Fakhrizadeh in het geheim onderscheiden nadat het JCPOA van kracht werd?

  1. “IRGC-generaal Mohsen Fakhrizadeh” is al veel beter dan “Wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh”.
    Maar “IRGC Brigadier-generaal Mohsen Fakhrizadeh” is nog juister.. en een veel hogere militaire graad, wat nog iets meer blootgeeft over hetgeen Iran en o.a. de E.U. wensen te verbergen..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.