Griekse politie arresteert antisemitische schurk die Joodse begraafplaats en Holocaustmonument besmeurde

De Griekse politie maakte dinsdag bekend dat een man die werd beschuldigd van het beschadigen van een Joodse begraafplaats en een monument voor de Holocaust met de woorden ‘Jezus Christus overwint’, was gearresteerd.

Het vandalisme werd afgelopen donderdag voor het eerst gemeld in de stad Larissa in Noord-Griekenland. Getuigen zeiden dat een man van middelbare leeftijd, zwaaiend met een bord met christelijke religieuze symbolen, de slogan in het zwart op de muur van de begraafplaats en op het Holocaustmonument had gespoten en het gebied te voet ontvluchtte voordat de politie arriveerde.

De verontwaardiging werd zowel in Griekenland als in het buitenland breed veroordeeld. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken in zei een verklaring:

Wij veroordelen de gruwelijke ontheiliging van de joodse begraafplaats van Larissa. Deze verachtelijke daad is een belediging voor de nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust en druist in tegen de Griekse cultuur en de waarden van de Griekse samenleving. Dergelijke acties herinneren ons aan de noodzaak van waakzaamheid ter verdediging van onze morele waarden tegen racisme, haat en onverdraagzaamheid.

Ook de Amerikaanse ambassade in Griekenland uitte haar bezorgdheid:

De Amerikaanse ambassade veroordeelt de ontheiliging van de synagoge en het Holocaustmonument in Larissa. De Verenigde Staten zetten zich in om antisemitisme te bestrijden en godsdienstvrijheid te bevorderen.

De Centrale Raad van Joodse Gemeenschappen in Griekenland (KIS), het EJC-filiaal van het land, heeft de volgende aankondiging uitgegeven waarin wordt benadrukt dat de actie ‘religieus fanatisme en onverdraagzaamheid uitstraalt’:

KIS, 4 december 2020: Religieus fanatisme en onverdraagzaamheid komen voort uit het nieuwe ontwijdingsaanvallen op Joodse heilige plaatsen in Larissa, die plaatsvonden op 3 december 2020. De vandalen gebruikten religieuze symbolen om het merkteken van hun antisemitische haat achter te laten op de buitenmuur van de synagoge van Larissa en het Holocaustmonument van de stad, als uiting van minachting jegens de heiligheid van de locaties en vernietiging van de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Het Griekse Jodendom veroordeelt deze afschuwelijke aanvallen krachtig. We dringen er bij de bevoegde autoriteiten op aan de daders op te sporen, te arresteren en voor de rechter te brengen.

Het incident in Larissa volgde op een golf van antisemitisch vandalisme in Griekenland, slechts twee maanden geleden. In de noordelijke stad Thessaloniki werd het monument ter nagedachtenis aan de 50.000 lokale Joden die door de nazi’s werden uitgeroeid, beschilderd met de woorden: ‘Met Joden, verlies je’, terwijl in de hoofdstad Athene de Duitse woorden ‘Juden Raus’ (‘Joden Buiten’) en het symbool van de Waffen-SS waren geklad op de muur van een joodse begraafplaats.


Bronnen:

♦ naar een artikelGreece’s FM Condemns Antisemitic graffiti found on Synagogue, Holocaust Memorial in Larissa” van 8 december 2020 op de site van European Jewish Congres (EJC)

♦ naar een artikel Greek Police Arrest Antisemitic Vandal Who Defaced Jewish Cemetery and Holocaust Monument” van 8 december 2020 op de site van The Algemeiner