Duits-Joodse componist Hans Zimmer: ‘Mijn moeder was pas trots toen ik vertelde dat ik Joods ben’

De enige keer dat de moeder van de Academy Award-winnende filmcomponist Hans Zimmer zei dat ze trots op hem was, was nadat hij aan de media had onthuld dat hij joods was, herinnerde hij zich zondag tijdens een virtuele viering vóór Chanoeka.

De Duits-Joodse componist, misschien wel het meest bekend van zijn werk aan ‘The Lion King’, was een prominente gast op het evenement georganiseerd door American Friends of the Israel Philharmonic Orchestra en de Israel Philharmonic Foundation.

“Vertel de buren niet wie je bent”
Hij vertelde het verhaal van hoe hij ooit op het filmfestival van Berlijn was ter ondersteuning van een documentaire van de Shoah Foundation van regisseur Steven Spielberg en een journalist op een persconferentie vroeg hem waarom hij bij de film betrokken wilde worden.

Ik zei [tegen de verslaggever]: ‘Eigenlijk moet ik bekennen dat ik een nogal gecompliceerde relatie heb met mijn land, omdat ik joods ben.

En zodra ik dit zei ‘draaiden alle camera’s zich om op hem te focussen. Hij herinnerde zich:

Ik kreeg een grote angstaanval … een grote meltdown. Ik kon niet wachten tot de persconferentie was afgelopen. En zodra het klaar was, belde ik mijn moeder en zei: ‘Mam, ik heb iets heel ergs gedaan. Ik heb het ze verteld. Ik heb iedereen laten weten wie wij zijn’. Ik had het gevoel dat ik haar in gevaar bracht. Dat dit het diepe, duistere geheim was waar we nooit over mochten praten. Er viel een lange stilte aan de andere kant en toen zei ze: ‘Ik ben erg trots op je.

Dat is de enige keer dat ze dat ooit tegen me heeft gezegd. Zimmer – die ook componeerde voor de ‘Pirates of the Caribbean’ -serie, ‘Gladiator’ en ‘The Dark Knight’ -trilogie, naast zijn vele andere werken – zei dat terwijl hij opgroeide in Duitsland ‘we een wolk boven ons hadden hangen’ omdat zijn familie joods was en dat hij is opgevoed met de mentaliteit van ‘vertel de buren niet wie je bent.’

Hij vertelde ook over het proces achter het maken van de openingstrack voor ‘The Lion King’, hoe hij de kans bleef afslaan om aan de film te werken en wat hem ertoe bracht een componist te worden:

Ik had geen keus. Ik wilde eigenlijk geen componist worden. Ik wilde brandweerman worden. Maar nadat mijn vader stierf, was mijn moeder het enige gezin dat ik had. Ze was zo kapot van haar en het enige dat ooit een glimlach op haar gezicht toverde, was toen ik piano speelde. Ik was gedwongen om piano te spelen. Ik was niet in staat om een ​​andere baan te hebben dan dat ik een beetje muziek kon spelen en dingen kon verzinnen.

Nadenkend over het werk dat hij deed voor ‘The Lion King’, zei hij: “Het is een verhaal over een vader die sterft en een zoon achterlaat. En mijn vader stierf toen ik 6 jaar oud was … Wat het werkelijk is, is een requiem voor mijn vader.

Video: Hans Zimmer – Circle Of Life / King Of Pride Rock – From The Lion King (Live In Prague)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Renowned German Composer Hans Zimmer: Only Time Mother Said She Was Proud of Me Was After I Revealed I’m Jewish” van 7 december 2020 op de site van The Algemeiner