Nederland: Joodse erfgenamen verwelkomen mogelijke teruggave van door nazi’s geroofde kunst

Plaatje hierboven: Berlijn, 20 april 1938. Maarschalk Hermann Göring schenkt Rijksführer Adolf Hitler ter gelegenheid van zijn 49ste verjaardag een schilderij cadeau. Samen plunderden zij de Europese musea leeg en roofden vooral kunst die in Joods bezit was [beeldbron: Central Press/Getty Images]

Een nieuw rapport van een officiële instantie in Nederland heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om meer ‘menselijkheid en goede wil’ te tonen bij de teruggave van kunstwerken die tijdens de nazi-bezetting van joodse families zijn geroofd. Eerder oordeelde de Restitutiecommissie in 2018 dat ze geen recht hebben op teruggave.

In het rapport van de Nederlandse Raad voor Cultuur werd gesteld dat er behoefte was aan een nieuw ‘eenduidig ​​toetsingskader’ voor de nationale restitutiecommissie van het land, dat werd omschreven als te ‘afstandelijk’ in de behandeling van een reeks recente claims met betrekking tot kunstvoorwerpen die waren gestolen van Joodse eigenaren en nu te zien zijn in de kunstmusea van het land.

In het rapport – getiteld ‘Striving for Justice’ – werd opgemerkt dat de Nederlandse reputatie als rolmodel voor andere landen op het gebied van kunstrestitutie ‘is ondermijnd door een beperkt aantal verzoeken … die de afgelopen jaren zijn afgewezen’, terwijl de overheid de plicht heeft om actief onderzoek te doen naar roofkunst en om erfgenamen te bereiken. In het rapport wordt benadrukt dat de onafhankelijke belangen van musea bij het behouden van kunstwerken in het geheel niet in aanmerking moeten worden genomen.

Een afstammeling van een Nederlands-joodse familie die geprobeerd heeft om een ​​Wassily Kandinsky-werk ter waarde van $ 25 miljoen, ‘Bild mit Häusern‘, uit het Stedelijk Museum in Amsterdam terug te krijgen, zei dat hij aangemoedigd was door de conclusies van het rapport. Rob Lewenstein vertelde dinsdag aan de Dutch News-website:

Het moet positief zijn voor onze zaak en voor iedereen die probeert om kunstwerken te repatriëren. Zoals de dingen gingen, kon het ze niet echt schelen: ze wilden de waarde [van de werken] behouden, maar ik denk dat het de manier waarop dit alles in de toekomst wordt behandeld zal veranderen.

Lewenstein zei dat zijn familie, die in 1940 uit Nederland vluchtte, een uitgebreide kunstcollectie bezat:

Kunst betekent veel voor ons, en als er iets wordt gestolen, is dat als een klap in het gezicht. Je voelt je erg geschonden als er dingen van je worden afgenomen, vooral met het nazi-regime.

De erven Lewenstein zijn ook bezig het schilderij Das Bunte Leben uit 1907 van Kandinsky, dat momenteel in het Lenbachhaus in München hangt, terug te krijgen. Dat schilderij had het Stedelijk Museum in 1940 in bruikleen van de familie Lewenstein. Ook dit schilderij is op de veiling in oktober 1940 aangeboden, schreef Het Parool.


Bronnen:

♦ naar een artikelNetherlands Review Body Urges More ‘Humanity and Goodwill’ Toward Heirs of Art Works Looted by Nazis” van 8 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Senay Boztas “Jewish descendants welcome report encouraging return of looted art” van 8 december 2020 op de site van Dutch News.nl

♦ naar een artikel van Hanneloes Pen “Erfgenamen eisen Kandinsky terug van Stedelijk” van 14 januari 2020 op de site van Het Parool

Een gedachte over “Nederland: Joodse erfgenamen verwelkomen mogelijke teruggave van door nazi’s geroofde kunst

 1. Meer ‘menselijkheid & goede wil Nederland nu, na 75 jaar, ten toon spreiden over de door Nazi’s (Duits & Nederlandse) geroofde maar door Nederland als heler opgekochte Joodse kunst, waar ze op blijven zitten als een kloek op haar eieren……, met dát verschil dat de eieren behoren aan de kloek.

  De Nazi zonder helper, de terrorist zonder achterban & de dief zonder heler, zouden de wereld een pak veiliger maken.

  Nederland heeft (toen & nu) via gedrag, zijn zelf uitgeroepen claim op normen & waarden, bewezen deze niet te bezitten.

  75 jaar ‘gedoe/rechtzaken/geheimhouding over teruggave van gestolen kunst, de miljoenen teruggaven in miljarden gestolen Joods geld, het jarenlange weigeren tot excuses, 75 jaar gedoe/rechtzaken over het namen monument, de beschamende teksten op bestaande monumenten en de ‘vergoedingen’ van de NL spoorwegen.

  Met alle goede wil…….maar iets wat men niet heeft kan men niet tonen……….menselijkheid!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.