Gaza ontvangt 19.500 coronavirus-testkits van de WHO na tekorten

Het ministerie van Volksgezondheid van de terroristische groepering Hamas kondigde maandag aan dat het 19.500 coronavirus-testkits van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had ontvangen nadat het zei dat het niet langer testen kon uitvoeren in de Gazastrook vanwege een ernstig tekort aan kits en een piek in positieve coronavirusgevallen in het Palestijnse grondgebied

Volgens het ministerie zullen de geleverde testkits voldoende zijn voor acht dagen activiteit in het centrale testlaboratorium van de Stook. De islamitische beweging, die de enclave aan de kust controleert, riep op tot dringende actie ‘om de nodige apparatuur te leveren’ om de bevolking op het virus te screenen.

Het enige laboratorium op het grondgebied dat COVID-19-testmonsters kon analyseren, stopte met zijn activiteiten ‘vanwege een gebrek aan apparatuur’, zei het ministerie van Volksgezondheid van de organisatie in een verklaring.

Senior Hamas-ambtenaar en voormalig minister van Volksgezondheid Bassem Naim zei afzonderlijk tegen het AFP dat …

[..] de autoriteiten gewoonlijk tussen de 2.500 en 3.000 tests per dag uitvoeren, tegen een kostprijs van tussen de $ 75.000 en $ 100.000. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om de levens van de inwoners van Gaza te redden en de crisis in te dammen.

De kleine, dichtbevolkte enclave herbergt twee miljoen mensen en staat sinds 2007 onder een Israëlische blokkade die door Egypte wordt gesteund. De autoriteiten sloten de grenzen van Gaza aan het begin van de pandemie en lieten slechts een beperkt aantal mensen binnen, die vervolgens gedurende drie weken in quarantainecentra moesten worden geïsoleerd.

Halverwege augustus had Gaza slechts ongeveer 100 COVID-19-gevallen geregistreerd, maar de afgelopen twee weken is er sprake van een steile piek in infecties. Hamas kondigde donderdag een lockdown aan in het weekend van 11 december tot het einde van de maand. Het sloot ook scholen, universiteiten, kleuterscholen en moskeeën.

Op de Westelijke Jordaanoever, gescheiden van Gaza door Israëlisch grondgebied, zei de regering – geleid door de Palestijnse Autoriteit – dat ze opnieuw een lockdown van een week zou instellen in vier van de elf provincies. De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh zei op maandag:

De gouvernementen van Nablus, Hebron, Bethlehem en Tulkarem zullen vanaf de avond van donderdag 10 december voor een periode van zeven dagen volledig gesloten zijn. Alle commerciële en serviceactiviteiten worden stilgelegd, behalve apotheken, bakkerijen, supermarkten en groothandels.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eyal Arvid “Gaza receives 19,500 coronavirus test kits from WHO after shortage woes” van 7 december 2020 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.