Meer Palestijnse welvaart genereert meer Jodenhaat en haat jegens Israël

Terwijl de meeste Westerlingen ervan overtuigd zijn dat de Palestijnen zwaar  onderdrukt worden, omdat ze niet beter (willen) weten doordat de doorgaans anti-Israëlische media hen dit alle dagen in het hoofd print.

Om dat eenzijdig beeld effectief te kunnen corrigeren zou je bijvoorbeeld hun banken, hotels (hierboven het Oasis Hotel in Jericho) en villa’s moeten tonen. De keerzijde daarvan is ook bekend: Hoe beter de Palestijnse economie draait hoe meer de vijandschap jegens Israël en de Joden toeneemt

Tijdens de afgelopen jaren bedroeg de jaarlijkse economische groei op de Westelijke Jordaanoever ongeveer 7 procent. De lonen zijn onlangs met 24 procent gestegen en de toeristische sector doet steeds betere zaken. Het goed uitgevoerde economische beleid van de Palestijnse Autoriteit heeft tot indrukwekkende resultaten geleid.

Echter, wanneer we kijken naar de afgelopen tien jaar, blijven twee elementen van de Palestijnse houding tegenover Israël constant: de onwil om met elkaar te verzoenen en de klemtoon op het ondersteunen van het terrorisme om politieke doelen te bereiken. Het is veelzeggend dat de verbeterde economische omstandigheden en de sterke economische groei op de Westoever niet geleid hebben tot een beduidende verbetering in de politieke houding tegenover Israël.

Volgens een recente enquête in opdracht van het Israel Project, zijn tweederde van de mensen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever van mening dat de Palestijnen moeten werken om heel Palestina terug krijgen om er een toekomstige Palestijnse staat te stichten. De miljoenen dollars aan buitenlandse hulp die in de Palestijnse economie werden gepompt, hebben op geen enkele significante wijze de Palestijnse zienswijze ten aanzien van Israël gewijzigd.

Plaatje hierboven: Het Jericho Luxury Hotel in Jericho op de West Bank spreekt wellicht het meest tot de verbeelding voor diegenen die twijfelen of we het hier nog wel degelijk hebben over ‘bezette Palestijnse gebieden’, u weet wel: waar de leefomstandigheden erbarmelijk zouden zijn.

Meer welvaart genereert meer Jodenhaat
In november van dit jaar zat de Palestijnse president Mahmoud Abbas van de regerende al-Fatah-partij de vijfde Revolutionaire Raad in Ramallah voor.

De teneur werd meteen gezet tijdens de toespraken die werden gehouden waarin onder meer hun bewondering werd geuit voor Amin al-Hindi, het brein achter de slachtpartij op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van München in 1972.

Terug naar de realiteit van de dag verwierp de voltallige vergadering van al-Fatah andermaal de erkenning van Israël als een Joodse staat.

Dergelijke onwil om met elkaar te verzoenen lijkt misschien vreemd, gezien de aanzienlijke verbetering van de levensstandaard op de Westelijke Jordaanoever. Zou het kunnen dat wanneer het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat binnen bereik komt, maar nog niet concreet gerealiseerd, de houding doet radicaliseren?

In zijn belangrijke boek The True Believer uit 1951 schrijft Eric Hoffer, een van de grote Amerikaanse denkers van de vorige eeuw:

Ontevredenheid bereikt waarschijnlijk haar hoogste punt op het ogenblik dat de ellende draaglijk wordt; wanneer de omstandigheden zo verbeterd zijn dat een ideale toestand bijna binnen handbereik lijkt. Een klacht wordt het meest aangevoeld wanneer ze op het punt staat te verdwijnen. De intensiteit van de ontevredenheid lijkt omgekeerd evenredig te zijn tot de afstand van het zo vurig begeerde object.

[“Discontent is likely to be highest when misery is bearable; when conditions have so improved that an ideal state seems almost within reach. A grievance is most poignant when almost redressed […]. The intensity of discontent seems to be in inverse proportion to the distance from the object fervently desired.”]

Wat evident lijkt is dat de visie zoals die werd uitgedragen door Shimon Peres, Benjamin Netanjahoe en velen in de elite van de Israëlische politiek – een visie waarin de economische samenwerking uiteindelijk moet leiden tot politieke samenwerking en uiteindelijk naar vrede – slechts een fantasie lijkt.

Plaatje hierboven: Een Palestijnse villa in aanbouw nabij Husan in Judea. Door net buiten de dorpsgrenzen in de C-gebieden te bouwen, claimen de Palestijnen stelselmatig meer en meer van het land voor zichzelf. Israël durft deze illegale gebouwen, uit angst voor de reactie van de wereld, niet te slopen, terwijl het hiertoe volgens de wederzijds afgesproken Oslo-akkoorden wel recht toe heeft. | Foto: Regavim


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dennis Mitzne “Better Economy for Palestinians, But Worse Enmity for Israel; Improved living conditions aren’t shifting political attitudes” van 23 december 2010 op de site van Pajamas (PJ) Media

2 gedachtes over “Meer Palestijnse welvaart genereert meer Jodenhaat en haat jegens Israël

 1. Dat al die economische “successen” hun haat voor de Joden niet hebben veranderd, heeft daar dan ook niets mee te maken.

  Die haat word gevormd door hun educatie….’ook betaald door de EU!

  Van moedermelk, via de school word generatie na generatie gevormd tot frontsoldaten tegen Israel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het goed uitgekiende economische beleid heeft tot indrukwekkende resultaten geleid!

  De Jaarlijkse groei op de ‘west bank’ bedroeg jaarlijks rond 7%…..dat bijna te vergelijken met China.

  De lonen zijn onlangs verhoogd met 24%……..en waarom niet, Europa betaald!

  De toeristische industrie doet fantastische zaken…….écht, dat is geweldig.

  En daarom……

  *Staan ze als bedelaars bij de EU op de stoep die jaarlijks miljoenen in hun fantastische economie pompt.

  *Rijden dagelijks bussen voor dag & dauw met duizenden arbeiders naar Israel voor werk.

  *Blijven ze vastgeknoopt aan het UNWRA infuus.

  etc.etc.etc.

  Zijn er puisant rijke palestijnse Arabieren die de hulpgelden/goederen prima in zichzelf hebben geinvesteerd?

  Absoluut.

  Als de economie zo goed draait moeten ze dus ‘per direct van het EU/UNWRA infuus worden afgekoppeld en al die arbeiders op weg naar Israel voor werk moeten dat gewoon zoeken in die fantastisch draaiende toeristen industrie.

  Het ziet er naar uit dat iemand ‘of iedereen de boel flink zit te flessen……maar dat zou niet de eerste keer zijn in de palestijnse soap.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.