Peter Beinart (NYT en CNN) verdedigt genocidale tweet van congreslid Rashida Tlaib

Waar openlijk anti-Israëlische retoriek wordt uitgezonden door ontwaakte politici, staan ​​de media-elites maar al te vaak dicht achter om hun woorden op te volgen en te rechtvaardigen.

In plaats van kritiek te uiten op het inroepen van een berucht hondenfluitje waarin werd opgeroepen tot de vernietiging van Israël, verdedigden CNN-expert en New York Times-opinieschrijver Peter Beinart vorige week het.

De roep ‘van de rivier naar de zee, Palestina zal vrij zijn’ wordt al lang opgevat als een eufemisme voor de eliminatie van de enige Joodse staat ter wereld. Dus toen congreslid voor de Democratische Partij Rashida Tlaib een post op sociale media retweette, stuitten die woorden op sterke tegenstand van veel Joden en Israëli’s.

De Democratic Majority tweette:

@RashidaTlaib is niet alleen gekant tegen de Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever – deze slogan betekent dat ze de hele staat Israël als onwettig beschouwt en wil dat deze wordt geëlimineerd. Dat is een immorele en verwerpelijke stellingname. ‘

Als reactie hierop gebruikte Beinart zijn publieke standpunt om het onechte perspectief te omarmen dat deze oproep tot vernietiging van Israël eigenlijk iets heel anders betekent: de oprichting van een staat waarin joden en Palestijnen gelijk zouden leven en hij zei:

@RashidaTlaib steunt 1 staat waar Joden en Palestijnen gelijk leven, onder dezelfde wet. Waarom is dat minder moreel dan de huidige 1 staat: waar miljoenen Palestijnen geen burgerschap, een eerlijk proces, vrij verkeer + het recht hebben om te stemmen voor de regering die hun leven controleert?

Vervolgens tweette hij:

Ik begrijp waarom veel Joden de slogan‘ Palestina van rivier tot zee ’beangstigend vinden. Sommigen hebben het gebruikt om Joodse rechten te negeren (bijvoorbeeld het eerste Hamas-handvest). Maar @RashidaTlaib is duidelijk geweest dat Joden + Palestijnen gelijkheid verdienen. Anders suggereren is een uitstrijkje.

Beinarts onoprechte verdediging van Tlaib druist in tegen de feiten. Wat de positie van de congresvrouw ook mag zijn of niet, de slogan die ze promootte is er een die openlijk oproept tot vervanging van Israël.

De oproep gaat niet over nationale bevrijding, maar over nationale vernietiging die zich voordoet als ‘gerechtigheid’, en werd decennia geleden gebruikt door terreurgroepen die Israëlische burgers ontvoerden, martelden en vermoordden.

Vóór de oprichting van Israël leefden Joden in landen in het Midden-Oosten als tweederangsburgers onder Arabische heerschappij. Voor het Joodse oor betekent elke oproep om het Heilige Land te ‘bevrijden’ het beëindigen van de Joodse zelfbeschikking en het onderwerpen van Joden om opnieuw een groep tweederangsburgers te worden die worden gediscrimineerd door een systeem dat op zijn best de Arabische meerderheid begunstigt.

Juist vanuit dit soort systeem zijn sinds 1948 honderdduizenden Joden gevlucht. In het ergste geval betekent het de totale vernietiging van de Joodse staat en de systematische etnische zuivering van de Joden die daar wonen. Zoals Seth Frantzman van de Jerusalem Post opmerkte, speelt hier een verontrustende dubbele standaard: alleen voor Israël worden mensen beschouwd als een theoretische entiteit die ‘kan worden verwijderd en naar een ander land kan worden gedwongen’. Niemand durft ooit te suggereren dat zoiets mensen elders wordt aangedaan.

Hoewel mensen als Beinart misschien beweren dat het de echte bedoeling van Tlaib is dat Joden en Arabieren naast elkaar leven als gelijken in een binationale staat, heeft de geschiedenis aangetoond dat dit nooit eerder het geval is geweest, en het is onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren tegen de achtergrond van een van de meest bitter omstreden conflicten ter wereld.

Zelfs onder Brits bestuur, ruim voor de oprichting van Israël, werden Joden in het Heilige Land afgeslacht door hun Arabische buren. Beinarts opzettelijke verkeerde interpretatie van Tlaib’s tweet is ook aantoonbaar oneerlijk: toen de Jordaniërs de Westelijke Jordaanoever bezetten en Egypte Gaza overnam tussen 1948 en 1967, was er geen massale internationale beweging om ‘Palestina te bevrijden’.

Toen de door corruptie doorzeefde Palestijnse Autoriteit vervolgens aan de macht kwam en grote schade en vaak fysiek geweld toebracht aan de Palestijnse bevolking, zwegen degenen die riepen om het einde van Israël. Dit is niet de eerste keer dat een journalist verbonden aan CNN zich bezighoudt met dit soort retoriek. In 2018, na een oproep voor een ‘vrij Palestina van de rivier tot de zee’ bij de Verenigde Naties, beëindigde CNN het dienstverband van medewerker Marc Lamont Hill.

Net als eerder met Lamont Hill, bekritiseerde Talib niet alleen Israël. Evenmin deed ze een simpele oproep voor een ‘vrij Palestina’, iets waar veel Israëli’s en Joden geen probleem mee zouden hebben, zolang het niet het einde betekende van een vrij Israël ernaast. Haar woorden waren al erg genoeg zonder dat een vooraanstaande mediafiguur probeerde Twitter-gebruikers ervan te overtuigen dat de uitdrukking iets betekent dat het niet betekent.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emanuel Miller “NYT and CNN Pundit Defends Rep. Rashida Tlaib’s Genocidal Tweet” van 7 december 2020 op de site van Honest Reporting

♦ naar een artikelPeter Beinart is an Apologist for Anti-Semites” van 4 december 2020 op de site van First One Through

♦ een artikel op deze blogRashida Tlaib verwijdert haar tweet die oproept tot de vernietiging van Israël” van 3 december 2020

Een gedachte over “Peter Beinart (NYT en CNN) verdedigt genocidale tweet van congreslid Rashida Tlaib

  1. Eerst kwamen ze voor de……en ik zweeg want ik was géén…….
    Toen kwamen ze voor de……en ik zweeg want ik was géén……
    En toen kwamen ze voor mij…………….!!

    Peter Beinart, een van die Joodse anti Israel idioten zou deze texst goed moeten doorlezen want het is voor mensen zoals hij bedoelt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.