EU-leiders steunen strengere straffen voor antisemitisme, online Jodenhaat en Israëlhaat

De Europese Unie heeft deze week een verklaring over antisemitisme goedgekeurd waarin de lidstaten worden opgeroepen de Internationale Definitie van Antisemitisme (IHRA) over te nemen als ze dat nog niet hebben gedaan.

Groot-Brittannië, toen geleid door premier Theresa May, was op 12 december 2016 het eerste land dat de IHRA verklaring implementeerde. Israël volgde even later op 27 januari 2017 met name op de internationale Holocaust Memorial Day.

De verklaring, waarin de bezorgdheid over de toename van antisemitische incidenten en haatmisdrijven in Europa wordt erkend, werd deze week door de EU-Raad afgelegd. De Raad, die bestaat uit ministers van de regering van elke EU-lidstaat, zal naar verwachting de verklaring later deze maand formeel aannemen.

De verklaring geeft uiting aan zijn bezorgdheid over de toename van antisemitische incidenten en haatmisdrijven en de ‘heropleving van samenzweringsmythen’, vooral in de context van de COVID-19-pandemie. Het veroordeelt ook ‘elke vorm van antisemitisme, onverdraagzaamheid of racistische haat’ als ‘onverenigbaar met de waarden en doelstellingen’ van de EU ‘, en roept op tot maatregelen om deze kwesties te bestrijden, inclusief ‘effectieve vervolging’.

Het stelt ook dat ‘illegale haatzaaiende uitlatingen en terroristische online-inhoud onmiddellijk en consequent door internetproviders moeten worden verwijderd.’ Er is echter bezorgdheid geuit over de weglating in de verklaring van waarborgen voor joodse religieuze praktijken, die in de afgelopen jaren herhaaldelijk onder druk zijn komen te staan ​​in de lidstaten, waaronder recentelijk in Finland.

Het roept ook op tot het systematisch verzamelen van gegevens over antisemitische incidenten om ‘de vooruitgang van op maat gemaakte alomvattende strategieën en onderwijsinstrumenten te ontwikkelen, te implementeren en te volgen’, en om meer Holocausteducatie als ‘een van de belangrijkste instrumenten om antisemitische vooroordelen te voorkomen’.

De verklaring is éeen belangrijke stap voorwaarts om van Europa een betere plek voor Joden te makené, zei Ronald S. Lauder, de voorzitter van het World Jewish Congress. éEuropa heeft een ernstig en angstaanjagend antisemitisme-probleem, en het wordt de hoogste tijd dat de Europese Unie, haar lidstaten en lokale autoriteiten er echte middelen voor inzetten”, voegde hij eraan toe.

Felix Klein, federale regeringscommissaris voor het joodse leven in Duitsland en de strijd tegen antisemitisme, beschreef de verklaring als een ‘echte mijlpaal’. “Antisemitisme is een fenomeen in de hele EU. Om het effectief tegen te gaan, hebben we een passende reeks Europese instrumenten en een voldoende basis nodig”, voegt Klein toe.

Uit de IHRA verklaring omtrent antisemitisme:

«Als de Arabieren vandaag de wapens neerleggen, is er geen geweld meer. Als de Joden vandaag de wapens neerleggen, is er geen Israël meer.»
[Premier van Israël, Benjamin Netanjahoe]


Bronnen:

♦ naar een artikelEU declaration on antisemitism notes rise in anti-jewish racism and calls for adoption of international definition on antisemitism and harsher penalties for hate by member states” van 4 december 2020 op de site van Campaign Against Antisemitsm

♦ naar een artikel van Benjamin Fox “EU leaders to back harsher punishment for anti-Semitism” van 4 december 2020 op de site van Euractiv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.