Op de wallen van Jeruzalem: verhalen over kruisvaarders, koningen, liefde, lust en moord

Plaatje hierboven: Een historisch beeld toont de oude stadsmuren van Jeruzalem en de Damascuspoort op 18 januari 1939 [beeldbron: AP-TOI]

Ongeveer tweeduizend jaar geleden werd een arme herder verliefd op de dochter van een rijke aristocratische joodse familie. Zijn naam was Akiva; de hare was Rachel.

En hoewel haar familie haar verstootte, weigerde Rachel Akiva in de steek te laten. De twee jonge geliefden waren zo arm dat Rachel haar prachtige haar verkocht om te voorkomen dat ze zouden verhongeren. Bedroefd beloofde Akiva dat hij haar op een dag een ‘gouden Jeruzalem’ zou kopen.

Rachel stuurde haar toen ongeletterde echtgenoot naar school, waar hij vele jaren later als een gerenommeerd geleerde van terugkeerde. Ergens langs de lijn kwam hij zijn belofte na en kocht een tiara voor haar met miniatuurmuren van een gouden stad. Het was zo verblindend dat de vrouw van het hoofd van het Sanhedrin (Joodse rechtbank) destijds bitter klaagde bij haar man omdat ze geen kroon had zoals Rachels gouden Jeruzalem.

In de loop van de tijd werd het verhaal vergeten en misschien afgedaan als een Talmoedische legende. Toen, tijdens opgravingen van het oude Beit Shean, ontdekten archeologen een Byzantijns mozaïek van een rijke vrouw met een hoofdtooi gemaakt van gouden stadsmuren.

Plaatje hierboven: Een mozaïek ontdekt in Beit Shean met een vrouw met een hoofdtooi die doet denken aan de stadsmuren van Jeruzalem [beeldbron: Shmuel Bar-Am/TOI]

We kunnen niet weten hoe de muren rond Jeruzalem eruit zagen in de tijd van Akiva, maar rond de oude stad zijn tegenwoordig muren die in 1538 door de Turkse sultan Suleiman de Grote werden gerestaureerd. Meer dan vier kilometer lang en 12- Ze zijn 25 meter hoog en worden bekroond door wallen (versterkte loopbruggen) die een prachtig uitzicht bieden op zowel de oude stad als daarbuiten.

Suleiman bezat een grote harem. Maar op een dag ving hij een glimp op van een Oekraïense vrouw die bij een inval was opgepakt en te koop was op een Turkse slavenmarkt. Het was liefde op het eerste gezicht, de rest van de harem werd weggestuurd en de vrouw, Roskelana, werd de keizerlijke gemalin.

Suleiman was zo verliefd dat hij ontroerende liefdesbrieven schreef, waarin hij zei dat Roskelana de essentie van zijn bestaan ​​was, zijn geliefde, zijn roos, zijn vertrouwelinge en zelfs zijn ‘Konstantinopel’ – het hoogste compliment van allemaal.

Vorige week hebben we een wandeling gemaakt over de zuidelijke wallen van Suleiman. Een populaire attractie in Jeruzalem, ze waren al maanden gesloten vanwege de pandemie en waren net heropend. Gura Berger vergezelde ons, woordvoerder van de East Jerusalem Development Company (PAMI) die verantwoordelijk is voor de wallen.

En hoewel ze had kunnen praten over de eindeloze oorlogen en verwoestingen die een integraal onderdeel zijn van de geschiedenis van Jeruzalem, trakteerde ze ons in plaats daarvan met verhalen over liefde en passie die verband houden met bezienswaardigheden onderweg. Onze tocht begon bij het enorme fort van Jeruzalem, of citadel, dat we vandaag kennen als het Tower of David Museum.

Voor het komende jaar, terwijl het museum wordt gerenoveerd, is de ingang via een deel van de droge kruisvaardersgracht die ooit de 2000 jaar oude citadel omringde. En ja, droog, want terwijl de grachten in Crusader Europe gevuld waren met water, ontbrak Jeruzalem helaas dat kostbare goed.

Mariamne en koning Herodes
Koning Herodes bouwde 2000 jaar geleden een fort op de ruïnes van Hasmoneeën (Maccabeeën). Gelegen op het hoogste punt van de stad, had het drie zwaar versterkte beschermende torens. Een overgebleven basis werd opgenomen in het Tower of David Museum – misschien de toren die hij naar Mariamne noemde.

Mariamne, de meest geliefde van zijn vrouwen, was de kleindochter van een hogepriester en een van de laatsten van de koninklijke Hasmonese lijn. Een heel slimme vrouw, ze was waarschijnlijk ook de mooiste vrouw van haar tijd.

En Herodes was geobsedeerd door Mariamne – totaal, absoluut, hals over kop verliefd, maar zijn liefde werd niet beantwoord. Mariamne verachtte haar man, die haar kleine broertje, haar grootvader had vermoord (en die later een aantal van hun zoons zou vermoorden).

Herodes hield zo veel van Mariamne dat hij het idee niet kon verdragen dat ze bij een andere man was, en voordat hij het land verliet naar Rome en Egypte, trof hij regelingen dat ze zou worden vermoord als hij niet kon terugkeren.

Later hoorde Herodes een gerucht dat zijn vrouw een affaire had gehad. Gek van jaloezie, vermoordde hij haar, en werd toen gek van wroeging, constant om haar schreeuwend en overal naar haar op zoek. De Talmoed vertelt dat hij Mariamne zeven jaar bewaard hield door haar lijk met honing te bedekken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aviva en Shmuel Bar-Am “Crowns, crusaders and murder: On Jerusalem’s ramparts, tales of love and lust” van 5 december 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.