In het Arabische Bahrein worden ‘West Bank’-producten gewoon gelabeld als ‘Made in Israel’

Israëlische producten die voorbij de Groene Lijn van april 1949 (pre-19767 lijnen) zijn geproduceerd in de Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria, oostelijk Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte, kunnen in Bahrein het label ‘Made in Israel‘ krijgen, zei de Bahreinse minister van Industrie, Handel en Toerisme Zayed bin Rashid Al Zayani (plaatje hierboven) donderdag:

Zonder in te gaan op details en grenslijnen, zullen alle Israëlische producten of diensten … worden behandeld als Israëlisch. We zullen ze herkennen als Israëlische producten. Een groot deel van de zaken tussen Israël en Bahrein zullen niet noodzakelijkerwijs in tastbare producten zijn, maar eerder in diensten uit de technische sector van Israël.

Zijn woorden komen op een moment dat de Palestijnen de internationale gemeenschap ertoe aanzetten om Israëlische producten die zijn geproduceerd voorbij de Groene Lijn, in oostelijk Jeruzalem en in Judea & Samaria, te boycotten door Israël te dwingen zich terug te trekken naar de lijnen van vóór 1967.

Bahrein steunt routinematig anti-Israëlische VN-resoluties die bepalen dat de lidstaten Israëlische goederen die zijn geproduceerd over de lijnen van vóór 1967 moeten behandelen alsof ze buiten Israël zijn gemaakt.

Bahrein was woensdag een van de 145 landen die een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN hebben goedgekeurd, genaamd de ‘Vreedzame regeling van de kwestie Palestina’. Het riep de lidstaten op ‘in hun relevante transacties onderscheid te maken tussen het grondgebied van de staat Israël en de sinds 1967 bezette gebieden’.

De tekst stelde verder dat VN-lidstaten “geen hulp of bijstand mogen verlenen aan illegale nederzettingenactiviteiten, inclusief het niet verlenen van hulp aan Israël voor specifieke doeleinden in verband met nederzettingen in de bezette gebieden, in overeenstemming met Resolutie 465 (1980) van de Veiligheidsraad. ) van 1 maart 1980. ‘

Op de Algemene Vergadering van de VN in New York op woensdag bevestigde een Bahreinse vertegenwoordiger de steun van zijn land voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict aan de linies van vóór 1967, met Oost-Jeruzalem als de Palestijnse hoofdstad.

Dit omvat ondersteuning voor eerdere internationale afspraken die dat standpunt bevestigen, zoals het Arab Peace Initiative, voegde hij eraan toe:

“We bevestigen de noodzaak om alle vormen van steun te bieden aan de rechtvaardige zaak van het Palestijnse volk”, zei de Bahreinse vertegenwoordiger. Hij zei dat zijn land gelooft dat de regio wordt gediend door vrede met Israël, en dat een dergelijke vrede een belangrijke stap voorwaarts is om het conflict met de Palestijnen te beëindigen en ‘de aspiraties van het Palestijnse volk te verwezenlijken’.

Het Midden-Oosten staat vandaag voor ongekende uitdagingen, en deze uitdagingen vereisen vastberaden actie die samenwerking tussen iedereen vereist’, vooral op het gebied van interessegebieden, zei hij. ‘We moeten de waarden van co-existentie en tolerantie en acceptatie van de ander versterken.’

Israël heeft deze maand zijn normalisatieovereenkomst met Bahrein geratificeerd, onder de noemer van de door de VS bemiddelde Abraham Akkoorden. Het volgde op een soortgelijke deal met de Verenigde Arabische Emiraten. Als onderdeel van die deals stemde Israël ermee in de plannen om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren op te schorten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ondernam echter nog steeds stappen om de legitimiteit van de nederzettingen te versterken door een wijnmakerij in Judea en Samaria te bezoeken. Tijdens zijn bezoek heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn richtlijn omgedraaid om toe te staan ​​dat Israëlische producten op de Westelijke Jordaanoever die voorheen waren gelabeld als ‘gemaakt op de Westelijke Jordaanoever’ nu worden geëtiketteerd als ‘gemaakt in Israël’.

De EU heeft richtlijnen gepubliceerd die adviseren om consumentenetiketten op producten te plaatsen die informatie over de herkomst van het product geven. Een uitspraak van het Europese Hof die nog moet worden uitgevoerd, heeft de plaatsing van etiketten verplicht gesteld die de consument duidelijk maken dat deze producten niet in Israël zijn geproduceerd.

Al Zayani zei dat …

[..] er geen beperkingen of speciale behandeling of speciale regels zullen zijn voor Israëlische bedrijven. We zullen Israëlische en Israëlische bedrijven behandelen zoals we dat doen met Italiaanse, Duitse of Saoedische bedrijven. Israëli’s zijn welkom zoals elk ander internationaal bedrijf in Bahrein.

Al Zayani maakte de opmerkingen terwijl hij de allereerste handelsdelegatie van Bahrein naar Israël leidde. Tijdens het bezoek ontmoette hij premier Benjamin Netanyahu, minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, minister van Economische Zaken Amir Peretz en anderen.

De voorzitter van de gemeenteraad van Efrat, Oded Revivi, verwelkomde het standpunt van Bahrein en zei dat …

[..] een dergelijk beleid bewees dat we het over echte vrede hebben. Nu moeten we dit standpunt innemen met onze buren binnen en buiten de Israëlische grenzen. Het kopen van producten uit Judea en Samaria versterkt de gezamenlijke industriegebieden, brengt culturen bij elkaar en versterkt juist de vrede. Dit is een boodschap voor Israëli’s en de wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov en Tovah Lazaroff “West Bank goods to be labeled Israeli in Bahrain” van 3 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “In het Arabische Bahrein worden ‘West Bank’-producten gewoon gelabeld als ‘Made in Israel’

 1. Gewoon logisch & pragmatisch.

  Maar niet zo in onze politiek incorrecte EU.

  Die blijken roomser dan de Paus en vechten nog stééds om wat krom is recht te trekken.

  In het MO maalt al lang meer niemand om de palestijnen onzin, maar in de EU weten ze van géén ophouden.

  Het gaat hen dan ook om iets héél anders…., niet het welzijn van Arabieren maar het het welzijn van Israeli’s, die hen een doorn in het oog is en met alle middelen verstoord moet worden.

  Vandaar hun lauwe reactie op de swifte normalisatie politiek tussen Israel & de verschillende Arabische staten en de blijvende EU steun aan de fanatieke Ayatolla’s in Iran, ongeacht hun gedrag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.