Iran vertelt IAEA dat het ondergrondse uraniumverrijking zal versnellen

Iran is van plan honderden meer geavanceerde uraniumverrijkende centrifuges te installeren in een ondergrondse fabriek in strijd met de deal met de grootmachten aka het JCPOA-akkoord, zo bleek uit een rapport van de nucleaire waakhond van de VN op vrijdag, een zet die de druk op de Amerikaanse president-elect Joe Biden zal verhogen.

Het vertrouwelijke rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap dat door Reuters werd verkregen, zei dat Iran van plan is om nog drie cascades of clusters van geavanceerde IR-2m-centrifuges te installeren in de ondergrondse fabriek in Natanz, die blijkbaar was gebouwd om luchtbombardementen te weerstaan.

Volgens de nucleaire deal van Iran met grootmachten kan Teheran alleen IR-1-centrifuges van de eerste generatie gebruiken, die minder efficiënt zijn, in de ondergrondse fabriek en dat dit de enige machines zijn waarmee Iran verrijkt uranium kan verzamelen.

Iran heeft onlangs een cascade van 174 IR-2m-machines ondergronds verplaatst in Natanz en verrijkt daarmee. Het was al van plan om daar nog twee cascades van andere geavanceerde modellen te installeren, naast de 5.060 IR-1-machines die jarenlang hebben verrijkt in de fabriek die voor meer dan 50.000 is gebouwd.

In een brief van 2 december 2020 heeft Iran het Agentschap meegedeeld dat de exploitant van de brandstofverrijkingsinstallatie (FEP) in Natanz “van plan is te beginnen met de installatie van drie cascades van IR-2m-centrifugeermachines bij FEP,” aldus het rapport van de IAEA aan zijn lidstaten.

Iran heeft veel van de kernbeperkingen van de deal op zijn nucleaire activiteiten geschonden als reactie op de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump uit de overeenkomst en zijn heroplegging van verlammende economische sancties. Teheran zegt dat de inbreuken snel kunnen worden teruggedraaid als de stappen van Washington ongedaan worden gemaakt.

Biden, die op 20 januari aantreedt, heeft gezegd dat hij de Verenigde Staten weer bij de deal zal betrekken als Iran weer volledig aan zijn nucleaire beperkingen voldoet. Dat biedt het vooruitzicht van een patstelling over wie als eerste moet verhuizen. Snellere verrijking Iran heeft de reeds in bedrijf zijnde cascade van IR-2ms ondergronds overgebracht van een bovengrondse fabriek in Natanz waar slechts een handvol van die machines over is, heeft het IAEA gezegd.

De extra cascades zouden daarom enkele van de honderden IR-2m-machines moeten omvatten die zijn verwijderd en opgeslagen onder de deal van 2015. Hoewel de eerste cascade de Iraanse productie van verrijkt uranium niet verhoogde omdat het al bovengronds verrijkte, zouden de extra cascades dat wel doen.

Het laatste kwartaalrapport van het IAEA over Iran vorige maand toonde aan dat Teheran 12 keer de 202,8 kilo verrijkt uranium had opgeslagen die het volgens de deal mag hebben, meer dan 2,4 ton. Dat is nog steeds een fractie van de meer dan acht ton die het had vóór de mijlpaal in 2015, en sindsdien heeft het uranium niet verrijkt tot een zuiverheid van meer dan 4,5%.

Het bereikte 20% vóór 2015, dichter bij de 90% uranium voor wapens. Amerikaanse inlichtingendiensten en het IAEA geloven dat Iran een gecoördineerd, clandestien kernwapenprogramma had dat het stopte in 2003, het jaar waarin de geheime bouw van Natanz werd onthuld door een oppositiegroep in ballingschap.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran Tells IAEA It Will Accelerate Underground Uranium Enrichment” van 4 december 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.