Israël verwelkomt honderden Falasha-Mura immigranten uit Ethiopië

Honderden leden van de Joodse gemeenschap in Ethiopië zijn donderdagochtend in Israël aangekomen als onderdeel van Operation Rock of Israel, die tot doel heeft families en hun familieleden te herenigen die in het verleden naar Israël zijn geëmigreerd [beeldbron: BBC/Getty Images]

Duizenden mensen met Joodse wortels wachten in Ethiopië om naar Israël te komen, van wie er 2000 naar verwachting tegen januari 2021 in de Joodse staat zullen aankomen, ondanks de COVID-19-pandemie en het recente uitbreken van de oorlog in het noorden. Tigray regio.

Zo’n 316 leden van de Falash Mura-gemeenschap – vergezeld van het allereerste kabinetslid van Ethiopische afkomst, minister van Immigratie en Absorptie Pnina Tamano-Shata – raakten de grond op de luchthaven Ben Gurion, met veel zwaaiende vlaggen of stopten om de grond te kussen terwijl ze uit het vliegtuig stroomden over een rode loper. Velen waren gekleed in traditionele Ethiopische gewaden, en veel vrouwen hadden baby’s in hun armen. Feestelijke Hebreeuwse liederen klonken over luidsprekers.

Ze werden begroet door premier Benjamin Netanyahu, plaatsvervangend premier en minister van Defensie Benny Gantz, minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, Financiën Minister Israel Katz en Isaac Herzog, voorzitter van het Joods Agentschap, naast andere hoogwaardigheidsbekleders.

Premier Netanyahu zei:

Ik kan me niet herinneren dat ik zo ontroerd was door zo’n gedistilleerde aanblik van het zionisme die al onze kwaliteiten laat zien. De aanblik van olim [immigranten] die uit het vliegtuig stapten met manden zoals ik me herinner uit mijn kinderjaren, de grond van het land Israël aanraken, een moeder die de grond kuste. Dit is de essentie van het joodse en zionistische verhaal en daarom, onze broeders en zusters, heten we u van harte welkom hier. Welkom in de staat Israël… De Ethiopische gemeenschap keert stap voor stap terug naar het moederland.

Honderd meer Ethiopische Joden zullen vrijdag de grond raken in Israël. Activisten van de gemeenschap hebben de regering ervan beschuldigd met de voeten te lopen bij de uitvoering van een besluit uit 2015 om alle overgebleven Ethiopiërs van Joodse afkomst binnen vijf jaar naar Israël te halen. De Likud-partij van Netanyahu herhaalde die belofte voor de nationale verkiezingen begin dit jaar.

The Struggle for Ethiopian Aliyah, een activistengroep die gezinshereniging promoot, schat dat ongeveer 7.000 Ethiopische Joden achterblijven in Ethiopië, van wie sommigen al jaren wachten om zich bij hun families te voegen. Muket Fenta, een activist die al meer dan een decennium vecht om zijn tante naar Israël te krijgen zei:

Opnieuw heeft de regering onder leiding van premier Netanyahu besloten quota op te leggen aan de immigratie van Joden uit Ethiopië. De regering viert een paar honderd immigranten uit Ethiopië, terwijl duizenden hier ook zouden moeten zijn en nog steeds worden achtergelaten terwijl hun lot in het geding is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sivan Hilaie “Israel welcomes hundreds of immigrants from Ethiopia” van 3 december 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “First immigrants from Ethiopia in Operation Rock of Israel land” van 3 december 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël verwelkomt honderden Falasha-Mura immigranten uit Ethiopië

  1. In de EU landen staan ook de PM, president met bloemen klaar om de immigranten te verwelkomen…..LOL..

    En alwéér kunnen de EU hypocrieten iets van dat ‘shitty Joodse landje leren…….humaniteit & beschaving in actie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.