Verband tussen antisemitisme en extremisme benadrukt in nieuw rapport

Antisemitisme kan een waarschuwing zijn voor extremisme, zo blijkt uit een onthullend nieuw rapport van de Community Security Trust (CST).

De briefing van Pathway to Terror, die zich richt op het recente terrorisme-proces tegen Shehroz Iqbal – die werd veroordeeld tot acht en een half jaar gevangenisstraf – toont het verband tussen antisemitisme, haatmisdrijven en terrorisme.

Iqbal was een seriële antisemitische dader van haatmisdrijven in de jaren voorafgaand aan zijn veroordeling voor terrorisme, waarin CST veel werk moest verzetten om de joodse gemeenschap in Gants Hill en de aangrenzende gebieden te beschermen, met name tegen de dreiging die hij vormde.

Iqbal’s extremisme begon met antisemitisch verbaal geweld in de straten van Londen toen Iqbal bedreigende en antisemitische opmerkingen maakte tegen een zichtbaar joodse automobilist in Stamford Hill. Iqbal zou hebben geroepen: “Ik ga jullie vermoorden, ik ga jullie allemaal vermoorden, Joden, jullie hebben mijn broers vermoord“, waarvoor hij werd gearresteerd.

Na zijn arrestatie pleitte Iqbal schuldig voor het uiten van antisemitische doodsbedreigingen en kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 16 weken met 80 uur onbetaald werk. Maar Iqbal’s online activiteit toonde ook aan dat hij verder afdaalde in een wereld van islamistisch extremisme.

Hij toonde een groeiende belangstelling voor berichten over aanvallen op joden en ontwikkelde een online verbinding met hooggeplaatste personen die verbonden zijn aan de verboden Britse terroristische organisatie Al-Muhajiroun.

Dat is een Salafistisch jihadistische netwerk in Groot-Brittannië. De oprichter van de groep was Omar Bakri Muhammad, een Syriër die voorheen tot Hizb ut-Tahrir behoorde; na 2005 mocht hij Groot-Brittannië niet meer binnenkomen. In juni 2014 verbood de Britse regering nog drie groepen die ervan verdacht werden aliassen te zijn voor de extremistische organisatie al-Muhajiroun: Need4Khilafah, het Shariah-project en de Islamic Dawah Association.

Het was deze online activiteit, met name het plaatsen van een ISIS-propagandavideo uit 2015 met ISIS-strijders in de strijd, naast een video van hemzelf buiten de Royal Festive Hall, waarin hij opriep om verschillende locaties in centraal Londen aan te vallen, wat leidde tot zijn arrestatie en veroordeling.

Gedurende deze periode volgde CST Iqbal’s steeds meer bedreigende gedrag jegens de Joodse gemeenschap, werkte samen met de terrorismebestrijdingspolitie en gaf veiligheidsadvies en geruststelling aan degenen in de Joodse gemeenschap die Iqbal als doelwit had.

CST zegt dat dit een duidelijk voorbeeld is van waarom het melden van anti-joodse haat, die een voorloper zou kunnen zijn van gevaarlijkere activiteiten, zo’n cruciale rol speelt bij het beschermen van gemeenschappen.

De organisatie voegde eraan toe dat het laat zien dat de politie en de overheid bij hun aanpak van terrorisme rekening moeten houden met alle aspecten van iemands gedrag, inclusief hun online inhoud.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tali Fraser “Link between antisemitism and extremism highlighted in new report” van 2 december 2020 op de site van Jewish News

2 gedachtes over “Verband tussen antisemitisme en extremisme benadrukt in nieuw rapport

  1. Wanneer zullen de ‘knappe koppen’ eindelijk eens inzien dat het ‘altijd begint met Jodenhaat……..maar dat het daar ‘nooit eindigd.

    Dit inzicht zal een pak overbodig papier sparen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoeveel van dit soort overbodige rapporten gaan er nog gepubliceerd worden voordat er eindelijk eens actie ondernomen word…….want dát is wat nodig is en niet ‘nog een rapport met oud nieuws.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.