Israël ontvangt zijn meest geavanceerde oorlogsschip te midden van verhoogde spanningen in Iran

Plaatje hierboven: Kiel, Duitsland, 11 november 2020. Israël neemt de eerste SA’AR 6-korvet INS Magen in Duitsland in ontvangst. Het schip werd gebouwd door het Duitse bedrijf Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) en kostte zowat 480 miljoen dollars [beeldbron: IDF]

Israël ontving woensdag zijn meest geavanceerde oorlogsschip en beschreef het van Duitse makelij gemaakte schip met de naam INS Magen (‘schild’) als een bolwerk voor kwetsbare gasplatforms in de Middellandse Zee, terwijl de spanningen met Teheran stijgen na de liquidatie van een Iraanse nucleaire topwetenschapper.

Het Saar-6 korvet dat aanmeerde in de haven van Haifa, en drie van hetzelfde model die volgend jaar volgen, zal het aantal raketboten op 15 stuks brengen die worden ingezet door de Israëlische marine die, hoewel klein, missies zal uitvoeren uitvoert in de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Perzische Golf.

Israël wil ook offshore aardgasvelden in de buurt van Libanon beschermen, een oude vijand waarmee het tot dusver vruchteloze door de VS bemiddelde maritieme grensgesprekken heeft gevoerd. “De welkome ontdekking van de gasvelden voor de kust van Israël maakte het noodzakelijk om een ​​plan op te stellen dat een beschermende envelop biedt“, zei de Israëlische president Reuven Rivlin tijdens de ceremonie in de haven.

De marine ziet een bedreiging voor de gasplatforms van de door Iran gesteunde Hezbollah-guerrillastrijders van Libanon, vooral nadat Teheran beloofde wraak te nemen voor de moord op het nucleaire meesterbrein Mohsen Fakhrizadeh op vrijdag, die het Israël de schuld gaf. Een Israëlische veiligheidsfunctionaris vertelde aan Reuters:

De Iraniërs zijn op zoek naar ‘prestige’ doelen zoals deze, die met weinig slachtoffers kunnen worden geraakt, wat betekent – misschien hopen ze – minder kans op escalatie. De vraag is of Hezbollah nu zou toeslaan.

Hoewel Hezbollah eerder de gasplatforms heeft bedreigd, zei het dat de reactie op de dood van Fakhrizadeh in handen van Iran was. Beiroet heeft er bij ‘alle partijen’ op aangedrongen terughoudendheid te betrachten.

Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de liquidatie noch bevestigd noch ontkend, die kwam toen in de regio het fortuin van Iran veranderde met de Amerikaanse presidentiële overdracht van volgende maand in het verschiet van Donald Trump aan de meer gematigde diplomatieke Joe Biden.

Amos Yadlin en Assaf Orion van het Institute for National Security Studies (INSS) van de Universiteit van Tel Aviv, schreven:

De Fakhrizadeh-treffer was mogelijk ‘getimed om het risico van een belangrijke Iraanse offensieve reactie op korte termijn te verkleinen, gezien de vrees in Teheran voor een ernstige offensieve overreactie van de kant van de Trump-regering, en de Iraanse wens om de hervatting van contact met de regering Biden.

In tegenstelling tot eerdere modellen van Israëlische raketboten, zal de Saar-6 worden uitgerust met zowel elektronische tegenmaatregelen voor kruisraketten, die een vlakke baan hebben, als een maritieme versie van het Iron Dome-systeem voor het neerschieten van raketten met een hoge hoek.

Dit, zei een hoge marineofficier, zijn voorzorgsmaatregelen tegen door de Sovjet-Unie ontworpen Yakhont-kruisraketten en door Iran gemaakte Khalij Fars-raketten die volgens Israël in het arsenaal van Hezbollah zitten.

Plaatje hierboven: Haifa, 2 december 2020. De SAAR-6 korvet INS Magen ligt aangemeerd in de Israëlische haven van Haïfa [beeldbron: Heidi Levine / Pool via Reuters]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Receives Its Most Advanced Warship Amid Heightened Iran Tensions” van 2 december 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelIsraeli Navy’s First Sa’ar 6 Corvette INS Magen Arrives in Haifa from Germany” van 3 december 2020 op de site van Def Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.