Er komt stilaan sleet op de systematische anti-Israël stemmingen in de Verenigde Naties

Palestijnse leiders drongen er donderdag op aan dat de aanneming door de Algemene Vergadering van de VN van een reeks anti-Israël resoluties het bewijs was van ‘de internationale consensus over de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk.’

Ondanks een duidelijke daling van de steun voor deze resoluties onder de lidstaten die trouwe aanhangers van de anti-zionistische zaak bij de VN in het recente verleden. Overigens zijn de resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties niet bindend en kan Israël ze simpelweg naast zich neerleggen wat het ook al decennialang doet.

In een verklaring op donderdag zei Hanan Ashrawi, lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, dat de goedkeuring van vijf resoluties ter vernieuwing van de pro-Palestijnse infrastructuur van commissies en organen binnen de VN, die meer dan 40 jaar geleden werd opgericht, een verdere bevestiging was van ‘de internationale consensus over de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk.’ Ashrawi zei:

Deze resoluties, die betrekking hebben op de vreedzame oplossing van de kwestie Palestina, het Comité voor de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk, de Afdeling voor Palestijnse rechten van het secretariaat en het speciale informatieprogramma over de kwestie Palestina, zullen in de komende dagen gevolgd worden door anderen omtrent verschillende aspecten van Palestijnse rechten.

Ashrawi drong er vervolgens bij de lidstaten op aan hun stemmingen bij de VN op te volgen door de bilaterale banden met Israël te verbreken. ‘De bezetter moet reële en uitvoerbare consequenties onder ogen zien vanwege zijn bittere minachting voor de internationaal erkende nationale en mensenrechten van het Palestijnse volk‘, zei ze.

Maar in de reactie van de PLO ontbrak enige erkenning van de sterk afnemende steun voor resoluties van de Algemene Vergadering van -Palestijnse commissies, conferenties en propagandacampagnes die worden gevoerd onder auspiciën van de Algemene Vergadering.

Volgens het American Jewish International Relations Institute (AJIRI), een denktank die is gevestigd binnen B’nai B’rith International in Washington, DC, hebben in 2011 in totaal 114 staten voor dezelfde reeks anti-Israëlresoluties gestemd. In 2019 was dat cijfer gedaald tot 87.

In 2020 stemden, ondanks energieke inspanningen van Palestijnse en enkele Arabische diplomaten om de steun voor de Palestijnse infrastructuur van de VN te versterken, slechts 82 staten – een historisch dieptepunt – vóór. ‘Het feit dat de stemming over de VN-Divisie voor Palestijnse Rechten het laagste aantal ‘ja’-stemmen ooit behaalde, toont de frustratie over het maximale extremisme van het officiële Palestijnse standpunt,’ vertelde Gil Kapen – een woordvoerder van AJIRI – aan The Algemeiner op donderdag.

Kapen merkte op dat minder dan de helft van de Afrikaanse lidstaten voor de resoluties had gestemd – een radicaal contrast met hun standpunt van tien jaar geleden. Onder de staten die van standpunt zijn veranderd, was Somalië, dat ook tot de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking behoort.

“Historisch gezien werden deze stemmen gezien als een lakmoesproef van steun voor de Palestijnen”, zei Kapen. “We zijn niet tegen de Palestijnen. Maar we denken niet dat deze instellingen de Palestijnen of het vredesproces helpen.” Kapen stelde dat “het momentum nu in het voordeel is van een alternatieve benadering. Het is duidelijk dat we deze instellingen graag willen sluiten en de trend laat zien dat meer landen zich zo voelen.”

Wat Kapen omschreef als een ‘nieuwe wereld daarbuiten’ ziet er heel anders uit dan de context waarin het VN-Comité voor de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk voor het eerst opkwam – halverwege de jaren zeventig, toen de Algemene Vergadering van de VN een resolutie goedkeurde die Zionisme gelijkstelde met racisme, en een blok van staten, geleid door de Sovjet-Unie, plaagden Israël als apartheidsstaat om te worden bestraft, zoals de blanke minderheidsregimes in Zuid-Afrika en Rhodesië / Zimbabwe.

Tegelijkertijd blijven veel staten terughoudend om de Palestijnen in de wandelgangen van de VN achter te laten, ook al streven ze nauwere bilaterale banden met Israël na. Zowel Bahrein als de VAE – die dit jaar historische vredesakkoorden met Israël hebben ondertekend – waren medesponsors van de resoluties die deze week door de Algemene Vergadering zijn aangenomen, terwijl andere landen die banden met Israël hebben nagestreefd of een bredere moslim-joodse verzoening hebben bevorderd, onder hen. Azerbeidzjan, Marokko en Soedan hebben allemaal voor gestemd.

De gezant van Israël bij de VN merkte ondertussen op dat de resoluties die door de Algemene Vergadering zijn aangenomen een herinnering waren dat ‘geen enkel ander land ter wereld met een dergelijke discriminatie wordt geconfronteerd in de VN’. “Het is tijd dat meer VN-leden zich bij ons aansluiten om de anti-Israëlische agenda van deze organisatie te veranderen”, verklaarde ambassadeur Gilad Erdan woensdagavond in een verklaring.

De landen die Israël vandaag steunden, hebben begrepen dat dit pakket van resoluties niets doet om vrede te bevorderen, maar alleen dient om het afwijzende standpunt van de Palestijnen te verankeren en het conflict te verdiepen.” Erdan sprak Israëls dankbaarheid uit aan ‘de landen die hun stempatroon ten gunste van Israël hebben veranderd.’ “Ze hebben tegen de systematische anti-Israëlische vooringenomenheid bij de VN gestemd“, merkte hij op. Erdan sprak ook zijn speciale dank uit aan de landen die elk jaar aan de zijde van Israël staan ​​in hun verzet tegen deze verachtelijke resoluties.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “UN General Assembly Votes Show Steady Erosion of Support for Anti-Israel Committees” van 3 december 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Er komt stilaan sleet op de systematische anti-Israël stemmingen in de Verenigde Naties

 1. Toeval of niet, maar sinds de dag dat Arafat, de aartsvader van het Palestijnse terrorisme in vol militair tenue & onder luid applaus werd ontvangen als lid van de ‘VN familie’ gaat het in een sneltrein tempo bergafwaarts.

  Een grote a-sociale familie i.p.v. een warme sterk gezin.

  Géén probleem opgelost, géén conflict beëindigd, géén confrontatie vermeden en dus doen ze wat iedere loser doet in tijden van persoonlijke crisis…….hij beschuldigd ‘de Jood’ voor zijn ongeluk en in dit geval dus de collectieve Jood…….. Israel.

  Zo is het bij 7….zo is bij 170.

  Dat nu ‘minder leden de antisemitische hetze tegen Israel steunen en waarin Europa, ondanks alle mooie woorden, zo een prominente rol blijft spelen (bij hen geen enkel inzicht of verandering) is het méést stuitende, voor henzelf……. want Israel behoud, net als het Jodendom, haar waarden & waardigheid!

  Deze afgevaardigden uit Europa & Internationale Gemeenschap laten zien niets van hun eigen bloedige & racistisch verleden geleerd te hebben.

  Déze United Nations, opgericht met de beste bedoelingen, is verworden tot een chique vergaderclub met wollige speeches maar verder zonder énige invloed.

  Een gemiste kans …..maar je word beoordeeld op je daden én door het gezelschap waarin je verkeert.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.