Klap voor de BDS-beweging: Noorwegen negeert de zwarte lijst van de VN

De Noorse regering heeft besloten om de ‘zwarte lijst’ van de Verenigde Naties – van meer dan 100 bedrijven over de hele wereld die medeplichtig zijn aan het schenden van Palestijnse mensenrechten door in Israëlische nederzettingen te opereren – te negeren.

Dit door een toerismebedrijf dat op de lijst staat toe te staan ​​om diensten te verlenen aan overheid en andere organisaties in Noorwegen. Het besluit is een harde klap voor de antisemitische anti-Israëlische Boycot, Sancties en Desinvesteringsbeweging (BDS) en haar pogingen om Israëlische bedrijven en bedrijven die zaken doen in Israël financieel te schaden.

De ‘zwarte lijst’ werd begin 2020 gepubliceerd door het VN-Mensenrechtenbureau en omvat 112 Israëlische en internationale bedrijven die actief zijn buiten de Groene Lijn, in de omgeving van Jeruzalem, de Golanhoogten en Judea en Samaria.

Onder de bedrijven op de lijst bevinden zich voedselproducent General Mills, tech- en communicatiegiganten Motorola Solutions en Altice Europe, en infrastructuurbedrijven zoals het Franse Egis en Alstom, en het Britse bedrijf JC Bamford Excavators. Het omvat ook reisbureaus Airbnb en Expedia, samen met TripAdvisor, Booking.com en Opodo.

De lijst is samengesteld onder zware druk van BDS-groepen en de publicatie ervan was significant in termen van schade aan Israël. Sinds de vrijlating hebben pro-Israël lobby’s in Israël en in het buitenland echter hard gewerkt om eventuele praktische gevolgen ter plaatse te beteugelen.

EgenciaIn de afgelopen maanden hebben lokale BDS-groepen en pro-Israëlische lobby’s in Noorwegen de ogen dichtgeknepen jegens de diensten die door een bedrijf genaamd Egencia aan scholen in het land worden geleverd. Egencia biedt reisboekingsdiensten aan en is eigendom van Expedia, dat op de zwarte lijst staat. Egencia heeft ook een kantoor in België.

Het International Legal Forum, de NGO Monitor en UK Lawyers for Israel namen contact op met de Noorse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het beheer van handelsregisters en legden uit dat Noorwegen economisch en juridisch gecompromitteerd zou kunnen worden als gevolg van de boycot.

Ze namen onder andere nota van wetten die zijn aangenomen door het Amerikaanse Congres en veel Amerikaanse staten die het zakendoen met bedrijven en organisaties die deelnemen aan BDS-activiteiten verbieden. De advocaten lieten de Noren ook zien dat bedrijven die in Judea en Samaria opereren dit doen in overeenstemming met de Israëlische wet, het internationaal recht en overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnen.

Onze beoordeling op het gebied van het aanbestedingsrecht is dat we noch het recht, noch de plicht hebben om Egencia van de zwarte lijst te weren als gevolg van de besproken voorwaarden“, citeerde de officiële website van UKLFI Kjetil Ostgard, de afdelingsdirecteur van het Noorse Overheidsaanbestedingscentrum.

Jonathan Turner, CEO van UKLFI zei:

Mr. Ostgard heeft ongetwijfeld gelijk om de UNHRC-lijst niet te beschouwen als een rechtvaardiging om een ​​bedrijf van aanbesteding uit te sluiten. Deze lijst heeft geen juridische geldigheid. Volgens de regels van de EER [Europese Economische Ruimte] kunnen bedrijven alleen worden uitgesloten van aanbesteding voor openbare aanbestedingen als de aanbestedende dienst blijk geeft van ernstig professioneel gedrag waardoor de integriteit van het bedrijf twijfelachtig is, zodat er niet op kan worden vertrouwd bij de uitvoering van de opdracht.

 

Advocaat Yifa Segal, directeur van het International Legal Forum:

Het besluit van Noorwegen is een belangrijke stap in de oorlog tegen het onrecht dat bekend staat als de ‘zwarte lijst’. Het besluit van de Noorse regering helpt de status van de’ zwarte lijst ‘te verlagen. Geen enkel land ter wereld baseert zijn commerciële beleid op deze lijst. We vertelden de Noren dat de VN-Mensenrechtenraad op een politiek vijandige en bevooroordeelde manier handelde. Bovendien bemoeit de UNHRC zich op een schadelijke manier in de internationale economie en werkte niet volgens geaccepteerde en objectieve normen. Naleving van de zwarte lijst kan in strijd zijn met discriminatie- en boycotwetten. Bedrijven die overwegen de banden met Israël te verbreken of te minimaliseren, moeten weten dat ze mogelijk de nationale wetten tegen discriminatie en boycot overtreden. Een boycot van Israëlische goederen is onwettige discriminatie omdat het mensen en bedrijven discrimineert op basis van hun nationaliteit. In elk westers land bestaan ​​verschillende wetten tegen discriminatie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “In blow to BDS movement, Norway to ignore UN ‘blacklist’” van 3 december 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Klap voor de BDS-beweging: Noorwegen negeert de zwarte lijst van de VN

 1. Een klap voor de BDS?

  Nee het is vooral een klap voor de Verenigde Nazies die de BDS hier een “legaal” platform bied om haar leugens & gifspuiterij te plaatsen.

  Maar van het VN Circus is na jaren van eenzijdige anti Israel resoluties niets anders te verwachten.

  Toch benieuwd of de rest van de zogenaamde beschaafde EU landen dit voorbeeld van Noorwegen gaan volgen……ik denk het niet.

  In naam van “Internationaal & Humanitair recht”……is iedere boycot van de Jodenstaat een opportuniteit die niet verspild mag worden.

  We horen ze het zeggen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.