Iran dreigt verder atoomwapen te ontwikkelen als Joe Biden niet snel het Nucleair Akkoord omhelst

Het Iraanse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die erop gericht is de verkozen president Joe Biden onder druk te zetten om de nucleaire deal met Iran opnieuw te sluiten, bijna zodra hij aantreedt.

Het wetsvoorstel geeft de Verenigde Staten tot begin februari de tijd om de sancties op te heffen die zijn opgelegd door president Donald Trump na het verlaten van de overeenkomst van 2015 meer dan twee jaar geleden.

Anders zal Iran de toegang tot internationale nucleaire inspecteurs verbieden en de uraniumverrijking verhogen tot een niveau dat dichter bij wapens staat.

Gisteren verklaarde president van Iran, Hassan Rouhani:

De vijanden hebben het embargo veranderd in een totale economische oorlog en we denken dat de omstandigheden volgend jaar anders zullen zijn en niet alleen omdat Trump’s foute beleid jegens Iran heeft gefaald en de wereld niet is gevolgd, maar ook omdat elke regering die aan de macht komt in Amerika zijn hoofd zal moeten buigen voor het Iraanse volk.

Biden toont zich alvast bereid om opnieuw het hoofd te buigen voor Ayatollah Ali Khamenei en zijn hulpje Hassan Rouhani.

Inkomend president Joe Biden heeft gezegd dat hij klaar is om zo snel mogelijk de deal te sluiten en vervolgens te onderhandelen over verbeteringen, maar begin februari komt amper twee weken in zijn ambtstermijn.

De wet, aangenomen door het meerderheidsparlement, werd gedeeltelijk gestimuleerd door de liquidatie vorige week van Irans beste nucleaire wetenschapper. Iran heeft Israël de schuld gegeven voor diens dood. De Israëlische regering heeft geen commentaar gegeven.

Hassan Rouhani, de president van Iran, was tegen de wet, maar het baatte weinig, meldde The New York Times. Rouhani, een relatief gematigde, wil graag dat de VS terugkeren naar de deal die werd gesloten tijdens de regering-Obama, toen Joe Biden vice-president was.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Iranian President: We’ve made progress on nuclear program” van 3 december 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “New Iranian law ramps up uranium enrichment and bans inspectors — if Biden doesn’t reenter nuclear deal” en een artikelBiden says he will reenter Iran deal without new conditions, then negotiate for a new agreement” van 2 december 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)