Rashida Tlaib verwijdert haar tweet die oproept tot de vernietiging van Israël

Het Amerikaanse parlementslid voor de Democratische Partij, een partijgenoot van Joe Biden en Barack Obama, Rashida Tlaib, re-twitterde een bericht met de gekende slogan “From de River to the Sea, Palestine will be Free” (aka ‘Van de [Jordaan] rivier tot aan de [Middellandse] Zee, zal Palestina vrij zijn‘).

Die slogan is niets anders dan een eufemisme dat oproept tot de vernietiging van Israël en de vervanging ervan door een Palestijns islamitisch kalifaat, meestal vertaald als een oproep aan “alle Palestijnen” om een einde te maken aan de Israëlische bezetting van Palestina en een terugkeer naar hun inheemse vaderland.

Op 29 november, de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk, retweet Tlaib een tweet van een account met de bewuste antisemitische slogan, vergezeld van een afbeelding van een poster die de dag markeerde.

Tlaib, een Palestijnse Amerikaan die niet gelooft dat Israël als een Joodse staat zou moeten bestaan, kwam onder vuur te liggen vanwege de retweet van pro-Israëlische groepen.

De groep Democratic Majority for Israel reageerde:

Rashida Tlaib is niet alleen tegen Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever – deze slogan betekent dat ze de hele staat Israël als onwettig ziet en wil dat het wordt geëlimineerd. Dat is een immorele en verwerpelijke stellingname.

De uitdrukking is ontstaan ​​door Palestijnse nationalisten in de jaren zestig, toen de hele Palestijnse beweging de uitroeiing van Israël zocht. De reguliere Palestijnse groeperingen lieten de uitdrukking vallen nadat Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) elkaar hadden erkend na de Oslo-akkoorden van 1993, maar het werd vervolgens overgenomen door islamisten, waaronder de terreurgroep Hamas.

Meer recentelijk hebben figuren die oproepen tot vervanging van Israël met vreedzame middelen ook de uitdrukking overgenomen. Tlaib verwijderde de retweet van haar tijdlijn en verving het door haar eigen tweet van de poster waarin ze de artiest noemde en zei dat ze de dag markeerde door aan haar familie op de Westelijke Jordaanoever te denken.

Op 29 november 1947 stemden de Verenigde Naties voor een verdeling van het Britse mandaat Palestina in Joodse en Arabische staten. De zionistische beweging accepteerde de verdeling en de datum is in Israël gemarkeerd in straatnamen en onderwijscurricula. Palestijnen, die de partitie hebben afgewezen, rouwen om de datum.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Rashida Tlaib removes tweet with ‘river to the sea’ phrase associated with Israel’s elimination” van 2 december 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)