Grote oogst van olijven en aardbeien in Gaza triggert uitvoer naar … VAE en Saoedi-Arabië

Plaatje hierboven: Khan Younis, Gaza, 9 oktober 2019. Olijven en olijfolie worden tentoongesteld voor klanten op een olijfmarkt, die elk jaar midden september tot eind november wordt opgezet in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook [beeldbron: Ali Jadallah/Anadolu Agency]

Ondanks de bezetting en uitbuiting van de Gazastrook door Hamas en een dozijn andere Palestijnse terreurorganisaties enerzijds en de blokkade door Egypte en Israël sinds 2007 anderzijds, slagen de boeren in de Strook er hoe dan ook in om toch het hoofd boven water te houden.

Verschillende belangrijke sectoren van de economie van Gaza waren afhankelijk van de verkoop van goederen buiten de Strip, voorafgaand aan de blokkade, waaronder de textiel-, meubel-, productie- en landbouwindustrie. Tegenwoordig staat Israël de verkoop toe van sommige uit Gaza gemaakte goederen en gekweekte groenten en fruit, te exporteren naar Judea & Samaria en Israël.

Alle goederen van oorsprong uit Gaza worden verzonden via Kerem Shalom Crossing, tussen Gaza en Israël. Onder de AMA, ondertekend in 2005, stemde Israël ermee in om dagelijks 400 vrachtwagens Gaza te laten verlaten, volgens zijn schattingen met betrekking tot het exportpotentieel van Gaza. Alleen al in 2005 verlieten bijna 10.000 vrachtwagens Gaza – de meeste goederen die ze vervoerden werden verkocht in Israël, ongeveer een kwart op de Westelijke Jordaanoever en de rest in het buitenland.

Olijven en olijfolie
Middle East Monitor berichtte op 28.11 dat het Palestijnse Ministerie van Landbouw in Gaza op donderdag heeft aangekondigd dat het voor het eerst Palestijnse olijfolie zal importeren vanuit Gaza naar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In een toespraak tot de pers onthulde de woordvoerder van het ministerie, Adham Al-Basyouni: “44 ton olijfolie werd geëxporteerd naar Arabische landen nadat ze voor het eerst zelfvoorzienend waren geworden.”

Vorig oogstseizoen in 2019 bereikte de Gazastrook voor het eerst in 25 jaar het punt van zelfvoorziening in de productie van olijfolie, maakte het Palestijnse ministerie van Landbouw bekend. “Voor het eerst sinds 1994 heeft Gaza een 100 procent zelfvoorziening bereikt in de olijfolieproductie“, zei de ondersecretaris van het ministerie, Ibrahim Al-Qudra, tegen Anadolu Agency.

En ook dit seizoen oogt veelbelovend. Het Gazaanse ‘ministerie’ voor Landbouw heeft zich heeft ingespannen om het overschot aan olijfolie uit Gaza te exporteren als onderdeel van de steun aan boeren. In een gesprek met Anadolu Agency zei de Palestijnse zakenman Hamdi al-Jerjawi dat “990 olijfolieblikken [15 ton] werden geëxporteerd naar Saudi-Arabië en 600 olijfolieblikken [9 ton] werden geëxporteerd naar de Verenigde Arabische Emiraten.”

Dit is de eerste keer dat Gaza olijfolie exporteert naar Saoedi-Arabië en de VAE – precies op het moment dat Israël de banden met diezelfde Golfstaten aan het versterken is. Normaal gesproken hebben Gaza-producten voor export buiten de Westelijke Jordaanoever Israëlische goedkeuring nodig.

De PA exporteert een deel van de Westelijke Jordaanoever-producten rechtstreeks naar Jordanië, maar ik weet niet dat ze goederen uit Gaza exporteren. Dat betekent dat, hoewel Arabische en Turkse media het niet graag toegeven, Israël vrijwel zeker deze export heeft gefaciliteerd om boeren uit Gaza te helpen. Dit is niet het soort ding dat de media willen melden.

Aardbeien
Het roodgoudseizoen in Gaza is in volle gang, met aardbeien die worden geplukt en klaargemaakt voor export en verkoop, maar de boeren wachten nog steeds op de nodige goedkeuringen om het fruit naar Europa te sturen.

De vruchten ondergaan laboratoriumtests om de kwaliteit te garanderen en vereisen Israëlische goedkeuring voor export. Voor boeren is dit opnieuw een periode van onrust, aangezien aardbeien in voorgaande seizoenen alleen op de Westelijke Jordaanoever mochten worden verkocht, waardoor de waarde van het gewas daalde.

Boeren, waaronder Abdullah Muslim, bewerken het land uit angst dat gewassen uit Spanje en Nederland hen aan het einde van het seizoen verlies zullen opleveren.

De chef van de Gaza Agricultural Cooperative Society, Ahmed Al-Shafei, bevestigde in mediaberichten dat als buitenlandse markten niet worden opengesteld voor de export van aardbeien, boeren een probleem zouden ondervinden bij het op de markt brengen van hun producten in het licht van de ongekende recessie en stagnatie in de lokale markt.

Al-Shafei verwacht dit seizoen een grotere hoeveelheid aardbeien te produceren dan de vorige vanwege de toename van het areaal.

Aantal vrachtwagens die goederen uit Gaza exporteren (AMA-2020) 


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza exports olive oil to Gulf states for the first time” van 28 november 2020 en een artikelGaza is self-sufficient in olive oil production, says ministry” van 9 december 2019 en een artikel van Mohammed Asad “Gaza awaits approval to export strawberries to Europe” van 1 december 2020 op de site van Middle East Monitor (MEM)

♦ naar een artikelExit of goods from Gaza via Kerem Shalom Crossing” van oktober 2020 op de site van Gisha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.