Frankrijk: antisemiet veroordeeld tot zes maanden cel na aanval op Joodse straatartiest

Plaatje hierboven: Antisemitisme: 34% van de joden in Frankrijk voelt zich bedreigd vanwege hun religie Het cijfer springt omhoog in de categorie jongeren van 18 tot 24 jaar, aangezien 84% van hen aangeeft al een antisemitische daad te hebben ondergaan [beeldbron: L’Express]

Een Franse rechtbank veroordeelde maandag een man die beschuldigd werd van het mishandelen van een Frans-Joodse graffitikunstenaar in Spach, een populair kwartier van de noordoostelijke gelegen stad Straatsburg (Strasbourg), tot zes maanden gevangenisstraf.

De 38-jarige man werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro aan zijn slachtoffer en nog eens 1.000 euro aan de antiracisme-organisaties SOS Racisme en Licra.

Antizionisme drijft af naar antisemitisme
Het incident vond plaats op 26 augustus 2020 toen een kunstenaar genaamd Ruben X. in het centrum van Straatsburg werkte aan een project in opdracht van de gemeente. Hij werd verbaal beledigd en geduwd door twee mannen nadat ze hem hadden gezien met een T-shirt met daarop de namen van verschillende landen en steden, waaronder Israël.

Een van de aanvallers zei agressief tegen de kunstenaar: “Tu es juif, tu n’as rien à faire ici‘ (Je bent een Jood, je hebt hier niks te zoeken), voordat hij de kunstenaar vertelde zijn overhemd te verschonen – wat hij gewillig deed. Maar toen hij terugkeerde om zijn werk af te maken, werd de kunstenaar opnieuw geconfronteerd met dezelfde man, die een van zijn verfblikken pakte en aanstootgevende slogans op de grond spoot, waaronder “Interdit aux juifs” en ook “salope” (‘verboden voor joden’ en ‘teef’).

Als getuigenis voor de rechtbank beschreef het slachtoffer zijn beproeving als ‘J’ai vécu les trois pires heures de ma vie‘ (de ergste drie uur van mijn leven).

De beklaagde, die eerder is veroordeeld voor geweld en intimidatie, bood bij de rechtbank zijn excuses aan voor zijn daden. Hij legde uit dat hij emotionele stress had doorstaan ​​als gevolg van zijn afhankelijkheid van alcohol, gebrek aan succes bij het vinden van werk, het uitmaken met zijn vriendin en het bekijken van video’s over het Israëlisch-Palestijnse conflict.


Bronnen:

♦ naar een artikelAntisemitic Thug Who Assaulted Jewish Street Artist in Strasbourg Sentenced to Six Months by French Court” van 30 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelStrasbourg – “On m’a dégagé parce que je suis juif”, la victime d’une agression antisémite témoigne” van 25 september 2020 op de sute van France Info

♦ naar een artikelStrasbourg. Six mois de prison pour antisémitisme” van 30 november 2020 op de site van Ouest France