Commandant van de Iraanse Revolutionaire Gardes uitgeschakeld in Syrië in een drone-aanval

Iraakse veiligheidstroepen en lokale milities zeggen dat Muslim Shahdan en drie van zijn bodyguards stierven in Deir ez-Zor toen hun voertuig met wapens net binnen Syrië werd geraakt door een drone nadat ze vanuit Irak de grens waren overgestoken.

Deir ez-Zor is een belangrijke verbinding tussen Iran en Libanon. Pijpleidingen en handelsroutes vanuit Irak en Jordanië lopen ook door de provincie. Met de hulp van Rusland en door Iran gesteunde milities vielen de centrale en westelijke delen van Deir ez-Zor onder het Syrische regime van Bashar al-Assad nadat Daesh / ISIS-terroristen zich in november 2017 uit de regio terugtrokken.

De commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) werd zondag geëlimineerd tijdens een drone-aanval langs de grens tussen Syrië en Irak, meldde Al Arabiya. Volgens de rapporten kwam Muslim Shahdan om het leven toen een drone zijn auto verwoestte.

Twee Iraakse veiligheidsfunctionarissen zeiden afzonderlijk dat het voertuig van Shahdan wapens vervoerde en werd geraakt kort nadat het de grens van Irak naar Syrië was overgestoken, meldde Reuters. Een Syrische bron ontkende in Al Mayadeen dat een commandant van de Revolutionaire Garde bij de grens werd gedood.

De rapporten zeiden niet wie er achter de aanval zat, die naar verluidt vroeg op zondag of laat op zaterdag plaatsvond. Israël en de VS hebben Iran en zijn proxies ervan beschuldigd via Irak wapens naar Syrië en Libanon te smokkelen voor gebruik tegen de Joodse staat.

De liquidatie van Muslim Shahdan komt dagen na de eliminatie van Mohsen Fakhrizadeh, de beste nucleaire wetenschapper van Iran. Iran heeft Israël beschuldigd van het orkestreren van de aanslag op Fakhrizadeh, waarbij het Iraanse persbureau Fars beweert dat de aanval werd uitgevoerd met behulp van ‘een op afstand bestuurbaar automatisch machinegeweer’ dat op een pick-up was gemonteerd.

Afgelopen januari liquideerden de Verenigde Staten Qassem Soleimani, het chef van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, verantwoordelijk voor militaire activiteiten buiten Iran. Bij de aanval kwam ook Abu Mahdi al-Muhandis om het leven, plaatsvervangend commandant van door Iran gesteunde milities in Irak die bekend staan ​​als de Popular Mobilization Forces, en vijf anderen.

Dit was tot dan de meest spraakmakende moord die het afgelopen jaar is gepleegd, maar sluit zich aan bij talloze andere die aan de Verenigde Staten of Israël worden toegeschreven.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian Revolutionary Guards commander reported killed in drone strike” van 1 december 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelReport: Senior Revolutionary Guards commander killed in drone strike” van 30 november 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Mohamad Misto en Ethem Emre Ozcan “Airstrike kills Iranian commander on Syria-Iraq border” van 1 december 2020 op de site van het Turkse Anadolu Agency (AA)