Toen Jordanië Joden (niet Israëli’s, Joden) de toegang verbood tot Klaagmuur en alle andere heilige plaatsen

Plaatje hierboven: Jordanië verbood Joden (niét Israëliërs maar Joden als dusdanig!) de toegang tot Jeruzalem tussen 1948 en 1967; Duitsland deed het eerder en later in al de door de nazi’s bezette gebieden, tussen 1933 en 1945 [beeldbron: EoZ]]

Het is niet goed bekend dat ze tijdens de illegale annexatie van de Westelijke Jordaanoever door Jordanië Joden verboden hebben de Westelijke Muur en andere Joodse heilige heiligdommen te bezoeken.

Geen Israëliërs, maar Joden.

Een bericht uit de New York Times van 4 januari 1964:

Heel Jeruzalem is voor drie religies heilig – christelijk, joods en moslim, en sommige religieuze plaatsen in en rond de heilige stad worden gedeeld door twee of zelfs alle drie de religies. Voor de Joden is de Klaagmuur de heiligste plaats, waar ze – tot uitsluiting na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 – klaagden over de verwoesting van de grote Herodiaanse tempel van 40 voor Christus. Een andere heilige plaats die door de drie religies wordt gedeeld, is het graf van de aartsvaders Abraham, Isaac en Jacob, dat zich in Hebron, ten zuiden van Jeruzalem, bevindt. Christenen en moslims gaan nog steeds naar de grote moskee in Hebron om hun respect te betuigen aan de patriarchen. Sinds de Arabisch-Israëlische oorlog is het ook niet meer toegankelijk voor de Joden. Enigszins in twijfel is het graf van Rachel, de vrouw van Jacob. Volgens de overlevering stierf Rachel hier in het kraambed en richtte Jacob een gedenkteken op boven haar graf. Nog steeds zichtbaar is de plek aan de muur waar de Tien Geboden en gebedssjaals zouden zijn opgehangen. Het is de joden sinds 1948 niet meer toegestaan ​​het graf te bezoeken.

De volgende maand werd dit herhaald:

De voorzitter van de grootste organisatie van orthodoxe rabbijnen in het land deed vanavond een beroep op president Johnson om zijn invloed in de Verenigde Naties te gebruiken om toestemming te krijgen voor joden om te bidden aan  de Klaagmuur in het oude gedeelte van Jeruzalem dat wordt bezet door Jordanië. Specifiek, Rabbi Abraham N. AvRutick, president van de Rabbijnse Raad van Amerika, drong er bij zowel de Federale Regering als de Verenigde Naties op aan om een ​​bepaling in het Jordaans-Israëlisch  wapenstilstandsovereenkomst af te dwingen ‘die het Joodse recht op toegang tot de Klaagmuur bevestigt, en naar alle heilige Joodse plaatsen en heiligdommen in het oude Jeruzalem’. De rabbijn haalde ook uit naar de Israëlische gewoonte aan om christenen toe te staan ​​om op heilige christelijke feestdagen door de Mandelbaum Gate [of Poort *] te gaan om heilige plaatsen in Jordanië te bezoeken. Rabbi AvRutick betreurde het dat Joden in Jordanië hetzelfde voorrecht werd ontzegd. Hij maakte een lijst van verschillende heilige joodse religieuze heiligdommen en voegde eraan toe dat ‘geen enkele Jood het graf van zijn ouders op de Olijfberg in het oude Jeruzalem heeft mogen bezoeken‘.

[*] De Mandelbaum Gate is een voormalig checkpoint (controlepunt) tussen de Israëlische en Jordaanse sectoren van Jeruzalem, net ten noorden van de westelijke rand van de oude stad langs de Groene Lijn.

Zie ook hier, waar de Agudath Israel-organisatie in de VS een verzoekschrift heeft ingediend bij de VN om Joden toe te staan ​​het Kotel, de Tombe van de Patriarchen, Rachel’s Tomb en andere heilige plaatsen te bezoeken. De Jordaniërs waren ijverig bezig in het beletten van Joden om de heilige plaatsen in de Oude Stad te bezoeken.

Plaatje hierboven: Jeruzalem achter prikkeldraad. Zicht op de Jaffa Poort en de Toren van David in de Oude Stad in “Oost”-Jeruzalem gezien vanuit “West”-Jeruzalem. 19 jaar lang (1948-1967) was de Oude Stad verboden terrein voor Joden tot juni 1967 wanneer de IDF Israël’s rechtmatige hoofdstad heroverde op Islam en Jordanië

Een verbazingwekkend voorbeeld deed zich voor in 1959, toen een lid van het Canadese parlement de oude stad niet samen met zijn collega-parlementsleden mocht bezoeken omdat hij Joods was:

Een lid van het Canadese Lagerhuis kreeg gisteren geen toestemming van de Jordaanse autoriteiten om de door Jordanië beheerde Oude Stad van Jeruzalem binnen te gaan om de Heilige Plaatsen te inspecteren, omdat hij een Jood was. Leon D. Crestohl uit Montreal, die lid is van de negenkoppige Canadese parlementaire delegatie die momenteel Israël bezoekt, werd door de Jordaniërs uitgesloten toen hij de delegatie wilde vergezellen op een rondreis door de heilige plaatsen. De heer Crestohl drong er bij zijn collega-delegatieleden op aan om de tour zonder hem te maken. ‘Ik ben verheugd dat mijn collega’s hebben genoten van een pelgrimstocht naar de heilige plaatsen’, zei hij later, ‘maar ik ben teleurgesteld dat mij hetzelfde voorrecht werd ontzegd om de Joodse heilige plaatsen te bezoeken waartoe alle religies een erkende vorm van toegang genieten volgens Aan de wapenstilstandsovereenkomsten.’

Niet alleen werd een lid van het Canadese parlement verboden omdat hij joods was, maar de regering van Canada veroordeelde niet eens het officiële antisemitisme van Jordanië – en Crestohl ook niet. Er is slechts één uitzondering die ik ken, toen Jordanië in 1957 joden toestond om twaalf uur lang te komen, zoals ik in dit artikel uit 2010 schreef.

Joden die vroeger in de oude stad woonden huilden zo luid over de veel vernietigde synagogen die een incident veroorzaakten en Jordanië sloot opnieuw de deuren. Dit was door de staat gesanctioneerd antisemitisme, en Jordanië verontschuldigde zich niet eens daarvoor. In feite was het bereid en bereid om internationale incidenten te creëren om zijn recht om Joden te discrimineren te verdedigen.

Denken dat het huidige antizionisme iets anders is dan het antisemitisme dat het heeft voortgebracht, is louter psychologische manipulatie.

Antisemitisme was zo verweven met Arabisch antizionisme in de jaren vijftig en zestig dat niemand de incidentele Arabische bezwaren dat ze geen joden haatten serieus nam. Hier is een samenvatting van officiële antisemitische propaganda in de Arabische wereld van Middle East Review in 1961:


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “When Jordan banned Jews (not Israelis, Jews) from the Kotel and all other holy spots” en een artikelNo one can seriously separate the origins of today’s anti-Zionism from antisemitism” van 30 november 2020 op de site van Elder of Ziyon

4 gedachtes over “Toen Jordanië Joden (niet Israëli’s, Joden) de toegang verbood tot Klaagmuur en alle andere heilige plaatsen

 1. Gewoon als discussiepunt!

  Wat zou er gebeuren indien Israel haar grenzen zou sluiten voor Moslims en/of Christenen om te bidden op HUN heilige plaatsen?

  De politiek, Media, UN, NGO’s, Kerken, Gutmensen zouden over elkaar heentuimelen om de JODEN, niet Israel van Apartheid, Racisme, Nazisme, Dictatuur, Inperking etc.etc.etc. te beschuldigen terwijl Moslims steden platbranden en los gaan met aanslagen op Joden & Joodse instellingen.

  Joden die Jordanie niet in mochten om te bidden op HUN heilige plaatsen?

  Juiste beslissing want volgens de VN/UNESCO zijn die er ook niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.