Iraanse krant roept op om Haïfa te bombarderen en veel burgers te doden

Een opiniestuk dat zondag door een hardline Iraanse krant werd gepubliceerd, suggereerde dat Iran de Israëlische havenstad Haifa zou moeten aanvallen als Israël verantwoordelijk was voor de liquidatie van de wetenschapper die naar verluidt het brein was achter het militaire nucleaire programma van Iran.

Hoewel de Kayhan-krant al lang pleit voor agressieve vergelding voor operaties tegen Iran, ging het opiniestuk van zondag verder en suggereerde dat elke aanval zou worden uitgevoerd op een manier die faciliteiten vernietigt en ‘ook zware menselijke slachtoffers veroorzaakt’.

Volgens het Iraanse ministerie van Defensie werd Mohsen Fakhrizadeh, de wetenschapper die door Israël en de VS werd gezegd om het Iraanse kernwapenprogramma te leiden, vrijdag vermoord in een hinderlaag nabij de hoofdstad Teheran. Het ministerie bevestigde de dood van Fakhrizadeh, een professor in de natuurkunde en een officier bij de Iraanse Revolutionaire Garde, nadat hierover op grote schaal was bericht in de Iraanse media.

Verschillende Iraanse topfunctionarissen gaven aan dat ze geloofden dat Israël achter de moord zat in de uren na de aanval, waarbij één adviseur van de opperste leider van de Islamitische Republiek wraak zwoer. Israël had geen commentaar op de aanval, en de Israëlische tv-rapporten zeiden laat op vrijdag dat het leger in zijn kielzog niet op een verhoogde waarschuwing was geplaatst.

Kayhan publiceerde het stuk geschreven door de Iraanse analist Sadollah Zarei, die beweerde dat de eerdere reacties van Iran op vermoedelijke Israëlische luchtaanvallen waarbij de Revolutionaire Garde in Syrië werd gedood, niet ver genoeg gingen om Israël af te schrikken.

Het treffen van Haifa en het doden van een groot aantal mensen ‘zal zeker tot afschrikking leiden, omdat de Verenigde Staten en het Israëlische regime en zijn agenten nog lang niet klaar zijn om deel te nemen aan een oorlog en een militaire confrontatie’, schreef Zarei.

Hij zei dat een aanval op Haifa groter moest zijn dan de ballistische raketaanval van Iran op Amerikaanse troepen in Irak na de Amerikaanse drone-aanval waarbij de Iraanse top-generaal Qassem Soleimani in januari werd gedood.

 

Haifa, aan de Middellandse Zee, is in het verleden bedreigd door zowel Iran als door een van zijn proxies, de Libanese terreurgroep Hezbollah.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah stelde onlangs voor om Haifa’s voorraden ammoniumnitraat te viseren, een zeer explosieve meststof die in augustus de dodelijke ontploffing in de haven van Beiroet heeft veroorzaakt, waarbij 193 mensen om het leven kwamen en 6.500 anderen gewond raakten.

De Iraanse krant Keihan publiceerde vandaag een artikel van commentator Sadullah Zari, waarin staat: Als Israël Muhsan Fahrizadeh elimineert, moet Haifa worden aangevallen. Hoewel Kayhan een kleine oplage heeft in Iran, werd de hoofdredacteur Hossein Shariatmadari benoemd door de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei en werd hij in het verleden beschreven als diens adviseur:


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian newspaper urges striking Haifa in retaliation for Fakhrizadeh killing” van 29 novembr 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogExplosie in Beiroet moest niet in Beiroet plaatsvinden maar moest Haïfa in Israël verwoesten” van 10 augustus 2020

♦ naar een artikel van Rabbi Lazer Brody “The Beirut blast wasn’t supposed to take place in Beirut; Hezbollah missiles tipped with ammonium nitrate were supposed to rain on Haifa” van 9 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.