Weduwe van gedode wetenschapper: ‘Hij wilde martelaar worden en zijn wens is uitgekomen’

De weduwe van de Iraanse nucleaire wetenschapper die vrijdag werd vermoord, zei dat haar man als ‘martelaar’ had willen sterven, en voorspelde dat zijn dood duizend anderen ertoe zou aanzetten om met zijn werk te beginnen.

Na jaren in de schaduw te hebben gestaan, was het beeld van Mohsen Fakhrizadeh zaterdag plotseling overal in de Iraanse media te zien, toen zijn weduwe op de staatstelevisie sprak en ambtenaren publiekelijk wraak eisten op Israël voor de moord op de wetenschapper.

De weduwe van Fakhrizadeh verscheen naamloos op de staatstelevisie in een zwarte chador en zei:

Hij wilde martelaar worden en zijn wens is uitgekomen.

Fakhrizadeh, de wetenschapper die volgens Israël en de VS aan het hoofd stond van het Iraanse kernwapenprogramma, werd vrijdag geliquideerd in een hinderlaag nabij de hoofdstad Teheran, zei het Iraanse ministerie van Defensie.

Het ministerie bevestigde de dood van Fakhrizadeh, een professor in de natuurkunde en een officier bij de Iraanse Revolutionaire Garde, nadat hierover uitgebreide berichtgeving was verschenen in de Iraanse media.

Verschillende Iraanse topfunctionarissen gaven aan dat ze dachten dat Israël achter de liquidatie zat in de uren na de aanval, waarbij een adviseur van de opperste leider van de Islamitische Republiek wraak zwoer.

Israël had geen commentaar op de aanval, en de Israëlische tv-rapporten zeiden laat op vrijdag dat de IDF in zijn kielzog niet op een verhoogde waarschuwing was geplaatst. De aanslag vond plaats in Absard, een dorp net ten oosten van de hoofdstad dat een toevluchtsoord is voor de Iraanse elite. De Iraanse staatstelevisie zei dat een oude vrachtwagen met explosieven verborgen onder een lading hout is opgeblazen in de buurt van een sedan met Fakhrizadeh.

Toen de sedan van Fakhrizadeh stopte, kwamen ten minste vijf schutters naar buiten die de auto met snel bestookten, zei het semi-officiële persbureau Tasnim. De Israëlische tv berichtte vrijdagavond over het incident dat de schutters in twee afzonderlijke groepen opdoken, sommige op motoren, en Fakhrizadeh dodelijk verwondden en drie van zijn lijfwachten doodschoten voordat ze ontsnapten.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, noemde Fakhrizadeh ‘de prominente en vooraanstaande nucleaire en defensieve wetenschapper van het land‘. Khamenei, die het laatste woord heeft over alle staatszaken, zei dat de eerste prioriteit van Iran na de moord de ‘definitieve bestraffing van de daders en degenen die het hebben besteld’ was. Hij ging niet verder.

Eerder zaterdag gaf president Hassan Rouhani Israël de schuld van de moord:

We zullen te gepasten tijde reageren op de moord op martelaar Fakhrizadeh. De Iraanse natie is slimmer dan in de val van de zionisten te trappen. Ze denken eraan om chaos te creëren.

Rapporteur voor het Iraanse parlement, de commissie voor nationale veiligheid en buitenlands beleid, Abolfazl Amouei, zei zondag dat de rol van de agenten van het zionistische regime wordt gezien bij de moord op Fakhrizadeh, maar vanwege de complexiteit van de operatie kunnen er andere buitenlandse diensten bij betrokken zijn.

Zowel Rouhani als Khamenei zeiden dat de dood van Fakhrizadeh het nucleaire programma niet zou stoppen. Het Iraanse civiele atoomprogramma heeft zijn experimenten voortgezet en verrijkt nu een groeiende uraniumvoorraad tot 4,5% zuiverheid als reactie op de ineenstorting van de nucleaire deal van Iran na de terugtrekking van de VS uit 2018 uit het akkoord. Dat is nog steeds ver onder het wapenniveau van 90%, hoewel experts waarschuwen dat Iran nu genoeg laagverrijkt uranium heeft voor ten minste twee atoombommen als het ervoor kiest om ze te aan te maken.

Radicale Iraanse media zijn begonnen met het verspreiden van herdenkingsbeelden van Fakhrizadeh die naast een machinegeweer-wiegende gelijkenis staat van de revolutionaire garde generaal Qassem Soleimani, die door de VS werd geliquideerd tijdens de drone-aanval in januari.

Fakhrizadeh werd in 2018 door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangeduiid als de directeur van het nucleaire wapenproject van Iran. Toen Netanyahu toen onthulde dat Israël uit een magazijn in Teheran een enorm archief had verwijderd van Irans eigen materiaal met details over zijn kernwapenprogramma, zei hij: ‘Onthoud die naam, Fakhrizadeh.’

Israël wordt er lang van verdacht bijna tien jaar geleden een reeks gerichte moorden op Iraanse nucleaire wetenschappers te hebben gepleegd in een poging het nucleaire programma van Iran in te perken. Het maakte daar vrijdag geen commentaar op. De Israëlische tv-verslaggeving merkte op dat de aanval van vrijdag veel complexer was dan al die eerdere incidenten.

Weduwe van gedode wetenschapper Fakhrizadeh:
Hij wilde martelaar worden en zijn wens is uitgekomen


Bronnen:

♦ naar een artikel Widow of slain Iran nuclear scientist: His wish to be ‘martyred’ came true” van 29 november 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Weduwe van gedode wetenschapper: ‘Hij wilde martelaar worden en zijn wens is uitgekomen’

  1. Begrijp dan ook niet waar die hele hoeplala over gaat want zijn droom kwam uit.

    Zijn oude zwarte weduwe werd ingeruild voor 72 jonge maagden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.