Deze professionele Kerstman is een orthodoxe Jood en beleeft er duidelijk plezier aan

Plaatje hierboven: Santa Rick, alias van de Joods-orthodoxe Rick Rosenthal, is een professionele Kerstman die het hele jaar door naar de Congregation Young Israel van Toco Hills in Atlanta gaat [beeldbron: JTA/Rosenthal]

Net als elke andere kerstman zal Santa Rick een groot deel van de komende weken doorbrengen met kinderen op zijn knie zitten, te vragen of ze braaf zijn geweest en te luisteren naar hun kerstwensen.

Als het zaterdag is, heeft hij misschien een nacht in het gebouw geslapen. En hij accepteert pas betalingen als de avond valt. De achternaam van Santa Rick is Rosenthal, en hij is een orthodoxe jood die op Sjabbat niet met geld rijdt of met geld werkt.

Maar dat weerhoudt hem er niet van zijn werk te doen. ‘Ik ken niemand die geen kind wil helpen’, zegt Rosenthal, 66, die in Atlanta woont en Young Israel of Toco Hills bijwoont. “Als je naar de wereld kijkt zoals kinderen dat doen, is dat een beter gevoel. Ik ben een beter mens en een betere Jood omdat ik de kerstman ben.

Rosenthal – een fulltime, professionele kerstman – ziet geen tegenstelling tussen dienen als het symbool van Kerstmis en leven als een oplettende Jood. Voor hem is de kerstman een niet-religieuze spirituele figuur die vertrouwen, geruststelling en troost biedt aan jong en oud.

Hij zegt dat iedereen die de neiging heeft hem te bekritiseren omdat hij als kerstman werkt, moet nadenken over manieren waarop ze niet-joden kunnen helpen bij het vieren van feestdagen – zoals een ploegendienst werken met Kerstmis wanneer christenen een vrije dag nemen.

Rosenthal, een beroemd Joods aforisme uit de Bijbel parafraserend, vertelde:

Als Jood moeten we een licht voor de wereld zijn. Dat is een van onze banen. Als we kunnen helpen het leven van mensen te verbeteren, moeten we dat doen. Het is een mitswa. Als we de spanningen tussen joden en niet-joden kunnen verlichten, kunnen we dat doen.

Rosenthal begon op 16-jarige leeftijd de kerstman te spelen als een grap. Hij verkleedde zich en hing mini-bagels aan de kerstbomen van zijn niet-joodse vrienden. In de daaropvolgende decennia speelde hij af en toe de rol.

Plaatje hierboven: Eerst bekende illustratie in een New Yorkse krant van de Kerstman of Sinterklaas (aka Santa Claus voor de Amerikanen), beladen met speelgoed voor de kinderen, staat hier op het punt om in een schoorsteen te kruipen. Het plaatje dateert van januari 1841 en werd getekend door de Ierse Amerikaan Charles Cromwell Ingham [beeldbron: Historical Society of Pennsylvania]

Maar hij werd zeven jaar geleden een fulltime kerstman toen er twee dingen gebeurden: ten eerste stierven zijn ouders binnen twee weken na elkaar, waardoor hij zijn baard liet groeien, een gewoonte van de traditionele joodse rouwperiode van 30 dagen na het overlijden van een ouder.

Kort nadat hij bij Home Depot aan het winkelen was, merkte hij dat een kleine jongen hem aan de grond genageld aanstaarde, zeker dat hij de kerstman was:

Ik wist wat hij dacht en ik zei: ‘Vertel niemand dat je de kerstman gereedschap voor de elven heeft zien kopen bij Home Depot.’ Hij was doodgevroren. Ik liep de winkel binnen, ik keek weer naar de eerste rij en hij staart me nog steeds aan.

Sindsdien is Rosenthal het hele jaar door kerstman geworden. Hij en zijn vrouw, Tracy, runnen een kerstman school, Northern Lights Santa Academy, die driedaagse weekendseminars organiseert over hoe je kerstman kunt zijn. De school dekt alles, van het maken van een goed kostuum tot het verzekeren dat je wettelijke en verzekeringsbescherming hebt.

Maar de seminaries beloven ook leuke tijden, zoals een kerstfilmvertoning en een foto met een levend rendier. Het echtpaar runt ook het National Santa Agency, dat een netwerk van 100 kerstmannen, mevrouw Clauses en elfen boekt voor privéfeesten en evenementen. Rosenthal is een lid van de International Brotherhood of Real Bearded Santas.

Hoewel zijn drukke seizoen duidelijk de kersttijd is, zegt Rosenthal dat er al 12 maanden zaken zijn. Hij gaat naar scholen, verjaardagsfeestjes, bejaardentehuizen en beurzen. Hij deed dit jaar een optreden in Hong Kong. Hij heeft zelfs deelgenomen aan huwelijksaanzoeken – hij geeft de vrouw een verlovingsring die ze al samen met haar partner had uitgekozen.

Rosenthal zegt dat de baan soms belastend kan zijn omdat hij open moet staan ​​voor de reeks menselijke emoties. Hij zegt dat hij vaak huilt nadat hij met mensen heeft gesproken, en herinnert zich een bijzonder pijnlijke tijd toen een kleine jongen op zijn schoot zat en om een ​​kleine trampoline vroeg voor Kerstmis voor zijn overleden broer.

“Ik moet vrolijk zijn; Ik moet er vanaf komen”,  zei hij over de emotionele lasten van de baan. “We hebben open wonden als kerstmannen. We werden de hele tijd op goede en slechte manieren neergeschoten.” Maar een ding dat geen uitdaging was, zegt hij, is een Jood die kerstman speelt.

Hij maakt duidelijk dat hij geen christelijke predikant of zelfs Sint-Nicolaas is. Volgens hem is hij een Amerikaanse kerstman die mensen wil helpen. “De kerstman is een Amerikaans cultureel iets,” zei hij. “Als ik de kerstman ben, ben ik de kerstman. Ik ben een spirituele man die gelooft dat de wereld een betere plek is.

Icoon van Sint Nikolaas, aka de Wonderdoener
uit Myra (Constantinopel, 10de eeuw)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Sales “This professional Santa Claus is an Orthodox Jew” van 10 december 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogExpositie in Amsterdams Joods Museum over Levie Mozes Zadok, ‘de Joodse Zwarte Piet’” van 28 november 2020 en een artikelIsraëlische tuinier ontdekt middeleeuwse ring van Sinterklaas tussen zijn groenten” van 27 februari 2018 en een artikelVideo: Israëlische soldaten schieten op stenen gooiende Palestijnse Kerstman” van 24 december 2018