In Ethiopië geboren Aliyah-minister van Israël brengt 500 Falasha Joden naar Israël

Plaatje hierboven: Pnina Tamano-Shata (links), een voormalig journaliste, werd op 15 mei 2020 het eerste vrouwelijke Israëlische parlementslid die in Wuzaba, Ethiopië in 1981 werd geboren. In 1984 op 3-jarige leeftijd maakte ze met haar familie aliyah naar Israël [beeldbron: AFP/BBC]

De in Ethiopië geboren Israëlische minister van Immigrantenopname voor de Blauw & Wit -partij, reisde op zaterdag 28/11 naar haar geboorteland om honderden van de weinige overgebleven Joden in het Afrikaanse land naar Israël te brengen.

Minister Pnina Tamano-Shata zal naar Ethiopië vliegen met vertegenwoordigers van het Joodse Agentschap, waar ze een groep van ongeveer 500 toekomstige immigranten uit Addis Abeba en Gondar zullen ontmoeten, en hen zullen vergezellen terug naar Israël op twee vliegtuigen van het Joodse Agentschap, meldde de Israëlische journaliste Zvika Klein meldde zich donderdag:

De vluchten maken deel uit van de lopende Operatie Rock of Israel, die eind januari 2000 Ethiopische Joden naar Israël zal brengen, die het grootste deel van de resterende Joden in het land uitmaken. Tamano-Shata merkte op:

Het is een grote missie en een voorrecht voor mij om velen thuis te brengen die al decennia wachten op de droom van Jeruzalem die uitkomt.

Isaac Herzog, het hoofd van het Joodse Agentschap, zei:

We verwachten dat duizenden immigranten na vele jaren herenigd zullen worden met hun families. De staat Israël heeft de plicht om in actie te komen om een ​​einde te maken aan de pijnlijke sage die generaties lang heeft geduurd.

Tamano-Shata’s missie naar Ethiopië sluit een cirkel, aangezien ze in 1981 werd geboren in het Ethiopische dorp Wuzaba en in 1984 naar Israël kwam als onderdeel van de golf van Ethiopische alijah die bekend staat als Operatie Moses.

Om Israël te bereiken was ze met haar vader en vijf broers naar Soedan gelopen, waar zij en duizenden anderen per luchtbrug naar de Joodse staat werden vervoerd. Haar moeder bleef achter en het gezin werd pas enkele jaren later herenigd.

Na het behalen van een diploma rechten, werd Tamano-Shata activist, sloot zich in 2012 aan bij de Yesh Atid-partij en werd verkozen tot lid van de Knesset. Ze trad toe tot de regering als minister van Immigrantenopname nadat ze vorig jaar lid was geworden van de Blauw-witte partij.

Operatie Mozes
In drie geheime militaire operaties, genaamd Mozes, Joshua en Salomo, werden meer dan twintigduizend Ethiopische Joden per luchtbrug naar Israël vervoerd om aan ontberingen te ontsnappen.

Deze oude gemeenschap, genaamd Beta Israel (Huis van Israël in het Engels), leefde eeuwenlang relatief geïsoleerd van de rest van de Joodse wereld. Er bestaan ​​verschillende mogelijke oorsprongsverhalen voor de Beta Israël, waarvan enkele van de meest geaccepteerde zijn dat ze afstammelingen zijn van de verloren Israëlitische stam Dan of van Menelik I, zoon van de bijbelse koning Salomo en koningin Sheba.

In 1975, nadat talloze Joodse rabbijnen over de hele wereld de Beta Israël al als authentieke Joden hadden aanvaard, erkende Israël officieel de Beta Israël als in aanmerking komend voor immigratie onder de Wet van Terugkeer.

Tegenwoordig wonen meer dan 135.000 Ethiopische Joden in Israël. Ondanks economische en sociale uitdagingen, waaronder racisme, is de gemeenschap grotendeels geïntegreerd in de Israëlische samenleving. Er worden momenteel inspanningen geleverd om de resterende Ethiopiërs van Joodse afkomst, wier totale aantal wordt betwist, naar Israël te brengen.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 21 maart 2013. President Obama ontmoet Miss Israël 2013Yityish Aynaw. President Shimon Peres (midden) staat er maar wat bleekjes bij 😉 Yityish ‘Titi’ Aynaw, een voormalige officier in het IDF (Israëlisch Leger/Tsahal) werd op woensdag 27 februari 2013, de eerste Israëlische van Ethiopische origine die de wedstrijd won om de mooiste Israëlische van het jaar 2013, ofte Miss Israel 5773, volgens de Joodse kalender.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael’s Ethiopian-Born Aliyah Minister to Travel to Country of Birth to Bring 500 Jews to Israel” van 27 november 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.