Noorwegen gaat verdachte uitwijzen van bloedbad op Joods restaurant in Parijs in 1982

Plaatje hierboven: Parijs, 9 augustus 1982. Abu Nidal, een splintergroep van Al-Fatah, gooiden een granaat in het restaurant Chez Jo Goldenberg en openden met machinegeweren het vuur op de gasten. Zes mensen werden gedood en 22 anderen gewond [beeldbron: Wikipedia]

Noorwegen zal een man uitleveren aan Frankrijk die verdacht wordt van deelname aan een aanslag waarbij 38 jaar geleden zes mensen omkwamen in een Joods restaurant in Parijs, zei de regering vrijdag. Minstens 20 anderen raakten gewond bij het bombardement en de schietpartij op restaurant Jo Goldenberg in de wijk Marais in augustus 1982.

In 2015 werden arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen drie voormalige leden van de Abu Nidal Organization, een splintergroepering van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), vertelde een bron destijds aan Reuters. De verdachten werden lang na de aanslagen geïdentificeerd op basis van verklaringen van andere voormalige leden van de Abu Nidal-groep tijdens een Franse gerechtelijke procedure die hun anonimiteit handhaafde, aldus de bron.

Een van de mannen, genaamd Walid Abdulrahman Abu Zayed, woont in Noorwegen, waar hij in de jaren negentig naartoe verhuisde. In 1997 verkreeg Abu Zayed de Noorse nationaliteit. De Noorse autoriteiten hebben een oorspronkelijk uitleveringsverzoek uit 2015 voor hem afgewezen op grond van het feit dat het in de meeste gevallen zijn eigen burgers niet zou uitleveren.

Noorwegen heeft onlangs nieuwe pan-Europese regels inzake arrestaties aangenomen, waardoor Franse aanklagers voor de tweede keer uitlevering van de verdachte hebben aangevraagd, en hij werd in september gearresteerd.

Het ministerie van Justitie gaf Abu Zayed op 12 november toestemming voor uitlevering aan Frankrijk, maar tegen de beslissing werd later beroep aangetekend bij het volledige Noorse kabinet. ‘Het beroep was niet succesvol en vandaag was de beslissing definitief’, zei een woordvoerster van het ministerie van Justitie in een e-mail aan Reuters.

Nu, begin 60, heeft Abu Zayed elke betrokkenheid bij de zaak ontkend. In 2015 vertelde hij het Noorse dagblad VG dat hij nog nooit in Parijs was geweest.

Parijs 9 augustus 1982
Het bloedbad van Jo Goldenberg was destijds de dodelijkste antisemitische aanval in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog en kwam te midden van een golf van geweld waarbij Palestijnse militanten betrokken waren.

Chez Jo Goldenberg, een joodse delicatessenwinkel in Parijs, werd aangevallen door twee terroristen met granaten en machinegeweren. Zes mensen werden gedood en tweeëntwintig raakten gewond.

De aanslag zou zijn gepland en uitgevoerd door de Abu Nidal Organization, een internationale Palestijnse terreurgroep. De aanval vond plaats terwijl Arafat en de PLO in Beiroet onder Israëlisch beleg waren.

De Abu Nidal-organisatie, actief in de jaren tachtig en negentig, stond erom bekend dodelijke aanslagen uit te voeren op westerse, Palestijnse en Israëlische doelen. Een seculiere terreurgroep, hun doel was om de diplomatie tussen de PLO, Israël en westerse landen te laten ontsporen, terwijl ze opriepen tot de vernietiging van Israël.

Opgericht door Abu Nidal, die in 1937 in Jaffa als Sabri Khalil al-Banna werd geboren, ontving de organisatie sponsoring uit Syrië, Libië en Irak. Ze voerden operaties uit in bijna twintig landen, waarbij ongeveer 300 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten.

De lijst met spraakmakende aanvallen van Abu Nidal is lang en willekeurig, met doelen die variëren van burgers tot Israëlische diplomaten en Palestijnse leiders. Hun poging tot moord op de Israëlische ambassadeur Shlomo Argov (1929-2003) in Londen op 3 juni 1982 werd geïdentificeerd als een factor die leidde tot de Eerste Libanonoorlog.

Op 6 september 1986 pleegden ze een aanslag op de Neve Shalom-synagoge in Istanboel aan, waarbij tweeëntwintig mensen omkwamen. In een poging de PLO-Israëlische diplomatie te dwarsbomen tijdens de vredesbesprekingen in Madrid in 1991, werd Salah Khalaf, aka Abu Iyad, de tweede in bevel van de PLO in Tunis doorgeschoten op 14 januari 1991.

Op 19 augustus 2002 meldde de Palestijnse krant al-Ayyam dat Sabri Khalil al-Banna aka Abu Nidal drie dagen eerder was overleden aan meerdere schotwonden in zijn huis in Bagdad, een huis waarvan de krant zei dat het eigendom was van de Mukhabarat, de Iraakse geheime dienst.

Twee dagen later toonde de chef van de inlichtingendienst van Irak, Taher Jalil Habbush, foto’s van het lichaam van Abu Nidal aan journalisten, samen met een medisch rapport waarin stond dat hij was overleden nadat een kogel in zijn mond was gekomen en door zijn schedel was gegaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel Norway to Extradite Suspect in 1982 Attack on Paris Jewish Restaurant” van 28 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogNoorse politie arresteert verdachte bomaanslag op Joods restaurant in Parijs in 1982 waarbij 6 doden vielen” van 10 september 2020

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Norway police arrest suspect in 1982 bombing of Jewish restaurant in Paris that killed 6” van 9 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelPalestinian Terrorist Group Attacks Jewish Restaurant in Paris” op de site van The Center for Israel Education (CIA)

♦ naar een artikel van Antoine Sillières “Attentat de la rue des Rosiers : pourquoi le suspect a peu de chance d’être inquiété” van 7 maart 2015 op de site van Le Figaro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.