België en de EU: mensenrechten geschonden van geliquideerde ‘vader van de Iraanse atoombom’

Een dag na de liquidatie van de Iraanse wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh, die aan het hoofd stond van het nucleaire programma van Iran, vonden België en de Europese Unie het noodzakelijk om hun deelneming om zijn dood te betuigen bij het dictatoriale regime van Ayatollah Ali Khamenei die niet eens het woord ‘mensenrechten’ kan spellen.

In het perscommuniqué dat mede door België wordt verspreid werd gezegd:

Op 27 november 2020 werden in Absard, Iran, een Iraanse regeringsfunctionaris en, volgens berichten, 1 van zijn lijfwachten, gedood bij een reeks gewelddadige aanvallen. Dit is een misdaad en druist in tegen het beginsel van eerbiediging van de mensenrechten waar de EU voor staat. De hoge vertegenwoordiger betuigt zijn condoleances aan de familieleden van de personen die zijn omgekomen, en wenst een spoedig herstel van alle andere personen die mogelijk gewond zijn geraakt. In deze onzekere tijden is het belangrijker dan ooit dat alle partijen kalm blijven en maximale terughoudendheid betrachten om escalatie te voorkomen die niet in iemands belang kan zijn.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (Belgium MFA) twitterde:

Het Belgische MFA onderstreept het belang van de mensenrechten die de daders van de liquidatie (VS of Israël?) hebben geschonden van de chef van het Iraanse atoombom ontwikkelingsprogramma, programma (JCPOA) dat uitdrukkelijk wordt gesteund door België en zijn partners in de Europese Unie.

En als we kijken naar de mensenrechten in Iran, heeft ook België daar één van zijn ijzers in het vuur hangen met name het lot van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali die doceerde aan de Vrije Universiteit van Brussel. De VUB-gastprofessor werd in Iran beschuldigd van spionage en ter dood veroordeeld. Hij zit al meer dan 4 jaar vast zonder eerlijk proces. Men verwacht elk moment dat professor Djalali wordt geëxecuteerd.

Voor de EU en België is olie uit de schurkenstaat Iran duidelijk belangrijker dan mensenrechten. De zwijgcultuur binnen de EU omtrent mensenrechten in Iran is beschamend. Herinner u bijvoorbeeld de executie van de Iraanse kampioen Grieks-Romeinse worstelaar Navid Afkari op 12 september 2020 en het complete falen van België en de EU om hiertegen op te treden plus de weigering om sancties uit te vaardigen tegen Iran omwille van de schending van de mensenrechten van Afkari.

Integendeel, België en de EU eisen  het herstel van de ‘goede’ betrekkingen met Iran en het afschaffen van de sancties omtrent het nucleaire akkoord met Iran (JCPOA) die door Trump werden opgelegd en dat voortdurend geschonden werd door het Ayatollah regime in Teheran. Integendeel.

Nog op vrijdag verwierp het Iraanse regime de rechtsgeldigheid van België inzake de Iraanse terrorist Assadollah Assadi die momenteel terecht staat voor het plannen van een bomaanslag op een ​​bijeenkomst voor oppositiegroepen buiten Iran, die op 30 juni 2018 in Villepinte buiten Parijs werd georganiseerd.

Integendeel. Assadi waarschuwde de Belgische én de Franse autoriteiten voor mogelijke vergelding door onbekende groepen als hij schuldig wordt bevonden, volgens een politiedocument. Assadi zal hoe dan ook na een eventuele veroordeling in België, niet gefolterd worden, geen zweepslagen krijgen en de doodstraf hebben we afgeschaft. Misschien zal de terrorist wel een enkelband krijgen. Vreselijke straf, niewaar? Dat gata zeker iindruk maken op Teheran.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en voormalig premier van België, Sophie Wilmès stuurde een beleefde tweet in de wereld om de ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali niet te excuteren. Zal dit slap gekwaak helpen? Wel nee, natuurlijk niet. België wil in Iran niemand voor het hoofd stoeten. Zaken gaan voor. 


Bronnen:

♦ naar een artikelIran says won’t accept verdict in Belgian trial of diplomat accused in bomb plot” van 28 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIran: Statement by the Spokesperson on the killing of a government official in Absard” van 28 november op de site van de EEAS

♦ naar een artikelDe Iraanse wetenschapper en VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali werd in Iran beschuldigd van spionage en ter dood veroordeeld” op de site van Amnesty International België

3 gedachtes over “België en de EU: mensenrechten geschonden van geliquideerde ‘vader van de Iraanse atoombom’

 1. Mohsen Fakhrizadeh, hoofd van het illegale atoomwapenprogramma van Iran is dood, och wat zielig toch!
  “Inderdaad zijn hier de mensenrechten ernstig geschonden.”
  Tja, en al die miljoenen mensen in Israël, die straks uiteindelijk zo`n Iraanse atoombom in ontvangst mogen nemen, die hebben dus geen mensenrechten?
  Nou, mochten de mensen van de Mossad dit lezen, dan wil ik jullie van harte feliciteren, want jullie hebben een prima job gedaan.
  Laat die stomme Europese Unie maar kletsen, met hun schandalige geschiedenis van antisemitisme, Europa heeft geen enkel recht van spreken. Het hoogmoedige Europa zal zich op de Dag des Oordeels moeten verantwoorden voor al hun daden en uitspraken!

  Geliked door 1 persoon

 2. Eerbiediging waar BELGIE & EU voor staan….’MENSENRECHTEN’.

  LOL!!!!!!!!

  Gelukkig dan maar dat deze innige deelneming op niemand indruk maakt.

  Wat wél indruk maakt is de door & door EU verdorven cynische mensenrechten politiek.

  Geen pieps toen er alléén in de maand november honderden mensen werden gearresteerd & verwond, journalisten het gefang in werden gesmeten, mensen geregeld worden opgeknoop op aan kranen voor hun geaardheid of “foute” mening.

  Nee, als je het over mensenrechten hebt…..dan moet je in Europa zijn!

  Die mogen wij iedere dag aanschouwen via de financiele & morele steun aan dictators & moordenaars die deze met hun voeten treden tegen vooral hun eigen burgers én vooral de ‘rechten van mensen in de vluchtelingenkampen op EU grondgebied.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.