Waarom Arabische landen het ‘Palestijnse’ vluchtelingen probleem niet willen oplossen

Plaatje hierboven: Syrië, 24 januari 2013. Palestijnen ontvluchten het geweld in Syrië naar Jordanië en Libanon. Sinds het beging van de burgeroorlog in Syrië zijn dan 4000 Palestijnse Syriërs gedood en duizenden anderen gevangen of vermist [bron]

[…] de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of deze Arabische vluchtelingen leven of sterven[Ralph Galloway in augustus 1958, toenmalig UNRWA chef, zoals hij door Terence Prittie werd geciteerd in ‘The Palestinians: People, History, Politics’; pag. 71 bron]

Zoals veel nationale en etnische conflicten overal ter wereld, leidde het Arabisch-Israelische conflict tot etnische zuiveringen in verschillende gradaties, waarvan merkwaardigerwijs slechts een deel nog steeds belangstelling krijgt, nl. het deel van de gevluchte annex verdreven Arabieren uit het gebied dat Israël werd.

Een kleiner aantal Joden werd gelijktijdig volledig verdreven uit de gebieden die onder Jordaanse en Egyptische controle kwamen, en nadien ontvluchtten vele honderdduizenden Joden uit de Arabische landen, hoogstwaarschijnlijk meer dan er Arabieren gevlucht waren.

Het voornaamste verschil is dat de Joodse vluchtelingen een nieuw thuis kregen en daar een nieuw leven konden opbouwen, terwijl de Arabische vluchtelingen tot schande van de internationale gemeenschap in kampen werden gehouden als speelbal en politiek wapen tegen Israël.

Plaatje hierboven: Het is van bittere armoë sta bij in het Nahr al-Bared vluchtelingenkamp in het noorden van Libanon, augustus 2012. Hier leven sinds 1948 zowat 30.000 (nakomelingen van) Palestijnse vluchtelingen dicht opeen gepakt in  krotten. Het patent op deze politieke ‘open zweer’ in Arabistan berust bij het Westen, de Arabische Liga, de Moslimwereld en de Verenigde Naties [beeldbron]

Sinds 1948 tot op vandaag worden we dagelijks overstelpt met beelden uit Palestijnse vluchtelingenkampen. Vele generaties Palestijnen groeien op en zijn in de vluchtelingenkampen van het gebied blijven wonen.

Maar… geen enkele van die kampen bevinden zich in Israël! Israël heeft het laatste Arabische vluchtelingenkamp in eigen gebied ontmanteld in 1952, en er tegelijk aan de UNRWA bij verteld dat het idee van kampen voor Arabische burgers “weerzinwekkend” is.

Die Arabische vluchtelingen en hun afstammelingen zijn al zes decennia volle staatsburgers geworden van Israël. Maar de Arabische landen hebben de Palestijnse vluchtelingen in kampen gehouden, statenloos, waar ze nu nog zijn.

Zo erkent en onderhoudt de UNRWA maar liefst 59 vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. 5,6 miljoen Palestijnse monden worden dagelijks gevoed, gekleed en onderdak gegeven door de UNRWA, dat wil zeggen op u en mijn kosten.

En hun aantal vermeerdert jaar na jaar want de Palestijnse vluchtelingenstatus is erfbaar. Die gaat over van vader op zoon, van moeder op dochter, eeuwenlang. Alleen de Palestijnse vluchtelingen genieten die exclusieve behandeling. Geen enkele andere vluchtelingengroep komt in aanmerking en zeker geen 72 jaar lang. En… niemand die zich daar vragen bij stelt. Een hoogst vreemde zaak

De Arabische Liga heeft een resolutie goedgekeurd dat Palestijnse Arabieren geen staatsburgers kunnen worden in de Arabische landen. Ook niet wanneer ze dat graag zelf willen. Er zijn zelfs kampen op de Westoever en in Gaza in gebieden die volledig onder Palestijnse controle vallen. Geen enkele van die kampen werd ontmanteld. Voor meer dan 60 jaren hebben alleen de Arabieren hun Palestijnse “gasten” behandeld als gevangenen. Wiens schuld is dat?

The Truth About the Refugees: Israel Palestinian Conflict
by Danny Ayalon


Bronnen:

::

Een gedachte over “Waarom Arabische landen het ‘Palestijnse’ vluchtelingen probleem niet willen oplossen

  1. Zolang Europeese ‘beschaafde’ landen en binnenkort ook weer de VS meespelen met dit Circus der Ellende ….én financieren (want dát doen Arabische landen niet) zijn ze volle medeplichtigen aan het lot van deze mensen in de kampen.

    Europa/US steunt ze, UNWRA houd ze in stand & de Arabisch/Palestijnse leiders zorgen dat het zo blijft!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.