Waarom Palestijnen de Arabieren een verontschuldiging verschuldigd zijn

Plaatje hierboven: Ramallah, Samaria, 15 augustus 2020. Palestijnse demonstranten verbranden foto’s van Abu Dhabi kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (boven) en Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, tijdens een demonstratie tegen de Emirati-Israëlische overeenkomst  [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Zal het Palestijnse leiderschap excuses aanbieden aan Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) omdat ze hen ervan beschuldigen de Palestijnen en Arabieren te verraden door vredesakkoorden met Israël te ondertekenen?

Vorige week kondigde de Palestijnse Autoriteit (PA), geleid door president Mahmoud Abbas, in een verrassende stap aan dat ze heeft besloten alle relaties met Israël te herstellen, inclusief de veiligheidscoördinatie tussen de veiligheidstroepen van de PA en de Israel Defense Forces op de Westelijke Jordaanoever.

Abbas is de Palestijnen ook een verontschuldiging verschuldigd omdat zijn beslissing om de banden met Israël te verbreken, Palestijnse patiënten – met uitzondering van een andere prominente Palestijnse leider, Saeb Erekat – medische behandeling in Israël heeft ontzegd.

De beslissing ontzegde ook duizenden Palestijnen van het ontvangen van volledige salarissen: Abbas had geweigerd belastinginkomsten te aanvaarden die Israël namens de Palestijnen had geïnd. Bovendien besloot de PA haar Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar Bahrein en de VAE nadat ze hen hadden teruggeroepen voor overleg om te protesteren tegen de vredesakkoorden tussen de twee landen en Israël.

De PA-leiding had de VAE en Bahrein ervan beschuldigd de Palestijnen in de rug te hebben gestoken en ‘het Palestijnse volk, Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee te verraden’ door in te stemmen met het aangaan van betrekkingen met Israël. Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem hadden tegen de normalisatieovereenkomsten gedemonstreerd door vlaggen van Bahrein en de VAE en foto’s van de heersers van de twee landen in brand te steken.

Ironisch genoeg beschuldigen sommige Palestijnen de PA-leiding nu van hypocrisie en ‘het Palestijnse volk in de rug steken’ door de betrekkingen met Israël te herstellen. Verschillende Palestijnen en Arabieren gingen op sociale media om sarcastisch te eisen dat de PA haar ambassadeur terugtrok uit Ramallah om te protesteren tegen haar eigen besluit om de betrekkingen met Israël te ‘normaliseren’.

Het besluit van de PA-leiding om de banden met Israël te herstellen en de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar de VAE en Bahrein, wordt door sommige Palestijnen gezien als een kennelijke poging om een ​​mogelijke nieuwe Amerikaanse regering onder de vermoedelijke nieuwe president-elect Joe Biden te ontmoeten.

Abbas hoopt ook hoogstwaarschijnlijk dat de VS en sommige Golfstaten in ruil daarvoor weer geld in de PA-schatkist zullen gaan storten – om te beginnen. Hoewel een Biden-regering blij kan zijn met de Palestijnse gebaren, eisen Arabieren in de Golf een verontschuldiging van PA-president Mahmoud Abbas en de Palestijnse leiders. Deze Arabieren eisen te weten waarom het in orde is dat de Palestijnen hun banden met Israël hernieuwen, maar niet dat Bahrein en de VAE vredesverdragen met Israël ondertekenen?

Onlangs eiste de Samenwerkingsraad van de Golf een verontschuldiging van Abbas en andere Palestijnse leiders voor hun ‘onverantwoordelijke retoriek, ophitsing en dreigementen’ tegen de Golfstaten die vredesverdragen met Israël hebben ondertekend. Abbas en de leiding van de PA hebben er echter voor gekozen de eis te negeren.

Het Palestijnse leiderschap is tot nog grotere hoogten van hypocrisie gestegen. In het Arabisch wordt zijn besluit om de Palestijnse ambassadeurs terug te sturen naar de VAE en Bahrein ‘wakaha’ (brutaliteit) genoemd. Het Palestijnse besluit om de banden met Israël te hernieuwen komt op een moment dat de Palestijnse media andere Arabieren blijven veroordelen omdat ze zich bezig houden met normalisatie met Israël.

De volgende keer dat de Palestijnse leiders Arabieren beschuldigen de Palestijnen in de rug te hebben gestoken, zullen Abbas en zijn functionarissen eerst goed in de spiegel moeten kijken en zien dat hun eerdere misleidingen niet langer hun huidige misleidingen zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Palestinians Owe Arabs an Apology” van 26 november 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.