Memoriaal van voormalig Opperrabbijn van Frankrijk Jacob Kaplan beklad met antisemitische graffiti

Een gedenkteken voor een voormalige opperrabbijn van Frankrijk was maandag het laatste doelwit van een campagne van antisemitisch vandalisme die de Oost-Franse stad Mulhouse de afgelopen weken heeft geteisterd.

Een antisemitische slogan werd ontdekt op het monument ter nagedachtenis aan wijlen rabbijn Jacob Kaplan, die van 1955 tot 1980 opperrabbijn van Frankrijk was.

Het vandalisme in Mulhouse – een stad die dicht bij de grens met Duitsland en Zwitserland ligt – werd voor het eerst opgemerkt begin november, toen antisemitische slogans werden gezien op het Bollwerk, een plaatselijke toeristische trekpleister.

Deze werden snel verwijderd door de lokale autoriteiten, maar afgelopen weekend kwam er een nieuwe ronde van antisemitische slogans in de stad. Er loopt nu een politieonderzoek.

De Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisémitisme (LICRA) – een toonaangevende ngo in Frankrijk – kondigde aan dat het de zaak had doorverwezen naar het parket. Rodolphe Cahn – een advocaat die Licra vertegenwoordigt – zei tegen nieuwswebsite Franceinfo:

We kunnen niet accepteren dat dergelijke daden zich mogen vermenigvuldigen.

Rémy With – voorzitter van de Departementale Raad van Haut-Rhin, waar Mulhouse is gevestigd – veroordeelde krachtig het antisemitische vandalisme:

Ik ben diep geschokt door deze inscripties die de afgelopen dagen in Mulhouse zijn ontdekt. Samen met al mijn collega’s van de faculteitsraad wil ik de Joodse kerkenraad van de Haut-Rhin en de Joodse gemeenschap van Mulhouse verzekeren van mijn volledige steun.


Bronnen:

♦ naar een artikelCops Investigating Spate of Antisemitic Vandalism in French City of Mulhouse” van 25 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelMulhouse : un nouveau tag antisémite découvert sur une stèle” van 25 november 2020 op de site van France Info