Duitsland: coronavirus zorgt voor toename van antisemitisme en complottheorieën

In navolging van de bezorgdheid bij velen dat de pandemie van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende sociale onrust leidden tot een toename van de jodenhaat, zei de woordvoerder van de Duitse regering in deze kwestie op dinsdag dat tegenstanders van sociale afstandsmaatregelen antisemitische activiteiten begonnen te ontplooien en de Holocaust begonnen te trivialiseren.

The Associated Press meldde dat Felix Klein, de Duitse commissaris voor het Joodse leven en de strijd tegen antisemitisme, de nadruk legde op antisemitische samenzweringstheorieën over het virus dat beweerde dat een alomtegenwoordige ‘elite’ het gebruikte om de burgerij te controleren.

De theorieën verspreidden zich onder degenen die geloofden in pseudo-wetenschappelijke ‘behandelingen’ voor het virus, evenals onder vredesactivisten. Klein sprak ook zijn bezorgdheid uit over het traditionele extreemrechtse antisemitisme dat verband houdt met de pandemie.

Verder gaf Klein commentaar op demonstranten tegen lockdowns en restricties, die de Holocaust begonnen te minimaliseren door zichzelf te vergelijken met zijn slachtoffers en gele sterren te dragen.

Zichzelf afbeelden als het vervolgde slachtoffer is en was een centraal element van antisemitische opvattingen. De geschiedenis heeft geleerd dat antisemitisme in tijden van crisis altijd sterk toeneemt. Zelfs tijdens de pest in de middeleeuwen werden joden verantwoordelijk gehouden. Dat was een verhaal, de Spaanse griep 100 jaar geleden is een ander voorbeeld. Het is niet verwonderlijk dat antisemitische verhalen nu weer naar voren komen. Maar we moeten het heel duidelijk maken: we moeten de mensen die met bedrog spelen en de Duitse geschiedenis op een verdraaide manier gebruiken, de juiste instrumenten geven en actie ondernemen. Tegelijkertijd moeten we natuurlijk zorgen voor meer onderwijs en meer verduidelijking.

De Joden de schuld geven van uitbraken van pandemieën is een fenomeen dat al eeuwen teruggaat en vooral berucht is vanwege het veroorzaken van anti-Joods geweld tijdens de uitbraak van de builenpest van de “Zwarte Dood” in het Europa van de 14e eeuw. Als gevolg van het geweld werden duizenden Joden gedood en werden hele gemeenschappen verwoest.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kate Brady & Katy Dartford “Is anti-Semitism on the rise in Germany among groups protesting COVID restrictions?” van 25 december 2020 op de site van Euronews

♦ naar een artikelCoronavirus Causing Spike in Antisemitism, Says Germany’s Point Man on Issue” van 25 november 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Duitsland: coronavirus zorgt voor toename van antisemitisme en complottheorieën

  1. Covid zorgt niet voor toename van Jodenhaat…..die is namelijk nergens naartoe verhuisd.

    Covid zorgt alleen voor de toename van ‘uiting van Jodenhaat in het publieke domein.

    Jodenhaat is een gratis gevoel van eigenwaarde voor gekkies & losers.

    Als het niet zulke gekkies & losers waren geweest dan waren ze daar natuurlijk allang zelf achter gekomen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.