Israëlisch leger bereidt zich voor op mogelijke Amerikaanse aanval op Iran

De IDF bereidt zich voor op de mogelijkheid dat de VS militaire actie tegen Iran zullen ondernemen voordat de termijn van president Donald Trump in januari afloopt, meldde Axios woensdag, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde hoge Israëlische functionarissen:

De Israëlische regering heeft de IDF opgedragen om de voorbereidingen te treffen, niet vanwege enige inlichtingen of beoordeling dat Trump een dergelijke aanval zal bevelen, maar omdat hoge Israëlische functionarissen anticiperen op ‘een zeer gevoelige periode’ voorafgaand aan de inauguratie van [verkozen president Joe] Biden op 20 januari 2021. De paraatheidsmaatregelen van de IDF hebben betrekking op mogelijke Iraanse vergelding tegen Israël, rechtstreeks of via Iraanse gevolmachtigden in Syrië, Gaza en Libanon.

Vorige week werd gemeld dat Trump op een recente bijeenkomst adviseurs had gevraagd naar opties voor een aanval op de belangrijkste nucleaire site van Iran, de uraniumverrijkingsfaciliteit in Natanz.

“Elke actie tegen de Iraanse natie zou zeker een verpletterende reactie krijgen”, zei woordvoerder Ali Rabiei in opmerkingen die op een officiële overheidswebsite werden gestreamd indien de VS de uraniumverrijkingsfabriek in Natanz aan te vallen.

De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz reageerde op de Israëlische legerradio:

Als ik de Iraniërs was, zou ik me niet op mijn gemak voelen. Het is heel belangrijk dat de Iraniërs weten dat als ze inderdaad plotseling naar hoge niveaus van verrijking rennen, in de richting van nucleaire wapens, ze de militaire macht van de Verenigde Staten kunnen tegenkomen – en misschien ook van andere Landen.

Rabiei beschuldigde Israël van ‘psychologische oorlogvoering’ tegen Iran. “Persoonlijk voorzie ik niet dat het waarschijnlijk is dat zij (de Verenigde Staten) voor onzekerheid in de wereld en de regio zouden willen zorgen,” zei Rabiei.

Iran beweert dat zijn nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame behoeften:


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Israeli Military Preparing for Potential US Strike Against Iran Before Trump Leaves Office” van 25 november 2020 en een artikelIran Says US Move Against It Would Face ‘Crushing’ Response” van 17 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Elkan van der Raaf “Israël eist actie van VN-Veiligheidsraad tegen Iraanse aanwezigheid in Syrië” van 25 november 2020 op de site van CIDI.nl