Antwerpse politie legt twee Joodse feesten stil omwille van coronamaatregelen

Op dinsdagavond 24 november 2020 moest de Antwerpse politie ingrijpen nadat ze melding had gekregen dat er twee relatief grote feesten aan de gang waren binnen de Joods orthodoxe gemeenschap.

Samenkomsten van grote groepen mensen zijn onder de huidige coronamaatregelen verboden. Diensten in gebedshuizen (Joodse, christen en moslims e.a. ) mogen maar door maximaal 40 personen worden bijgewoond. Kortom: het zijn harde tijden voor streng-gelovigen.

De boetes zijn gelukkig nog dezelfde als tijdens de eerste golf: 750 euro voor een uitbater, 250 euro voor de persoon die de overtreding begaat. Maar bij herhaling kunnen ze exponentieel worden verhoogd tot zelfs effectieve gevangenisstraf voor de hardleersen onder ons.

In een feestzaal aan de Isabellalei, niet ver van het Sint-Vincentiusziekenhuis waren zowat 57 mensen samengekomen om een trouwpartij te vieren, en er was bovendien eten en drank voorzien. Een aantal aanwezigen trachtten aan de ordetroepen te ontkomen door zich in dozen te verstoppen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Iedereen die meerderjarig was werd beboet en moest de zaal verlaten.

In de Van Leriusstraat, vlak bij het stadspark, werd een Bar Mitswa gevierd. Toen de feestvierders de politie zagen komen, sloten ze meteen de deuren. Uiteindelijk heeft men de deur moeten forceren en over een muur moeten klimmen om de feestzaal binnen te kunnen komen. Negen mensen verstopten zich tevergeefs voor de politie. Hier was eveneens eten en drank voorzien voor de gasten. 42 mensen werden geïdentificeerd en verbaliseerd en het feest werd meteen stilgelegd.

Het is niet voor het eerst dat het zo uit de hand liep en dat hoeft niet speciaal de Joodse gemeenschap te zijn. Nog op 27 juni 2020 moest de politie een lockdown-feest in de binnenstad stilleggen met meer dan 60 (niet-Joodse) aanwezigen in het weekend, die een boete kregen, zelfs als sommigen probeerden zich voor de politie te verbergen.

Het evenement vond plaats in een appartement in het winkelgebied van La Meir, in het centrum van de stad. De politie werd op de hoogte gebracht door een bewoner die klaagde over overlast en zei dat de lockdown-maatregelen niet werden nageleefd.

De Joodse gemeenschap reageerder eerder al verbaasd op een stijging van de coronacijfers binnen hun gemeenschap. Dat er in Antwerpen opnieuw meer besmettingen zijn, zou als één van de factoren een tiental extra besmettingen in de Joodse gemeenschap hebben. Dat beweerde althans epidemioloog Pierre Van Damme in juli aan VTM NIEUWS, nadat hij signalen had gekregen vanuit die gemeenschap.

Samuel Markowitz en Michael Freilich konden er niet mee lachen: “Er is bezorgdheid, maar dat geldt niet enkel voor de Joden”, klinkt het. Iedereen houdt zich aan de regels. En of reizen naar Israël een oorzaak kan zijn? Dat lijkt me sterk: er zijn zeer weinig vluchten naar Israël en iedereen die er binnenkomt moet twee weken in quarantaine. De meesten zullen net als velen hun vakantie in eigen land doorbrengen”, stelde Michael Freilich.

Jammer, maar blijkbaar houdt niet iedereen zich aan de regels, zoals deze twee gevallen hierboven aantonen. Freilich, oprichter van Joods Actueel en tegenwoordig parlementslid van de N-VA, voegde eraan toe:.

Helemaal in het begin van de coronacrisis was er een vermoeden dat de Joodse gemeenschap extra veel risico zou lopen op besmetting, omdat het een zeer hechte gemeenschap is met grote gezinnen en veel familiebijeenkomsten. Maar dat bleek uiteindelijk maar een fabeltje te zijn, want met maar 11 coronadoden op 25.000 leden van de Joodse gemeenschap, bleef de dodentol zeer laag. Ik weet niet op welke cijfers men zich nu baseert, maar het zou me verbazen als de Joodse gemeenschap nu extra veel besmettingen te verduren krijgt. Of reizen naar Israël een oorzaak kan zijn? Dat lijkt me sterk: er zijn zeer weinig vluchten naar Israël, en iedereen die er binnenkomt moet twee weken in quarantaine. De meesten zullen net als velen hun vakantie in eigen land doorbrengen.

De Belgische joodse gemeenschap telt momenteel ongeveer 30.000 (op een totale bevolking van 11 miljoen), van wie de meesten in Brussel of Antwerpen wonen, de twee grootste steden van het land.

Terwijl de meeste joden in de overwegend Franstalige hoofdstad Brussel seculier zijn, heeft de Nederlandstalige havenstad Antwerpen een van de grootste ultraorthodoxe joodse bevolkingsgroepen in Europa. Waaronder de grootste chassidische gemeenschap, inclusief aanhangers van onder andere de tradities van Belz, Ger, Bobov, Czortkow, Lubavitch, Vishnitz en Satmar enz.

Het belangrijkste vertegenwoordigende orgaan van de Belgische Joodse gemeenschap is het Coördinatiecomité van Belgische Joodse Organisaties (CCOJB), het Belgische filiaal van het World Jewish Congress (WJC). In Antwerpen is er het Forum van Joodse Organisaties (FJO) dat de meeste Nederlandstalige Joodse organisaties in de koekestad overkoepelt.


Bronnen:

♦ naar een artikelPolitie legt twee Joodse feesten in Antwerpen stil met zo’n 50 aanwezigen: “Ze probeerden zich in dozen te verstoppen” van 25 november 2020 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Jasper van der Schoot “Politie legt 2 grote feesten met honderd mensen stil” van 25 november 2020 op de site van Het Laatste Nieuws

Een gedachte over “Antwerpse politie legt twee Joodse feesten stil omwille van coronamaatregelen

  1. Iedereen die zich niet aan de regels houd moet bestraft worden….én streng!

    Alleen als IEDEREEN meedoet komen we er gezamelijk uit.

    Het moet ophouden dat kleine groepjes het verpesten voor iedereen en nee…….dat is niet alleen aan de orde in de Joodse gemeenschap.

    Overal blijken er van die spelbrekers rond te lopen die beter zouden moeten weten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.