Syrië zegt dat Israël aanvallen uitvoert nabij Damascus aan de grens met de Golanhoogten

Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen dinsdagavond laat in ten zuiden van de hoofdstad Damascus, waar militaire waarnemers geloven dat Iran een sterke militaire aanwezigheid heeft en alleen materiële schade heeft aangericht, meldden Syrische staatsmedia.

Het rapport, dat een niet-geïdentificeerde militaire functionaris citeert, zei dat de gevechtsvliegtuigen kort voor middernacht ten zuiden van Damascus toesloegen, vanaf de Israëlische Golanhoogte. Minstens acht mensen zijn ’s nachts gedood bij luchtaanvallen in Syrië, meldde een Syrische monitorgroep woensdagochtend.

Volgens een rapport van het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) zijn dinsdagavond acht mensen, allemaal buitenlandse strijders, gedood bij bombardementen die toegeschreven worden aan de Israëlische luchtmacht. De doden waren leden van milities en terroristische groeperingen die loyaal waren aan Iran, aldus het rapport, waaronder de terroristische organisatie Hezbollah. Alle acht sterfgevallen zouden vreemdelingen zijn.

Het Syrian Arab News Agency zei dinsdag dat de Syrische luchtverdediging reageerde op inkomende raketten. Latere berichten op SANA en de Syrische Al-Ikhbariya TV zeiden dat Israëlische gevechtsvliegtuigen toesloegen in een dorp in de provincie Quneitra aan de rand van de Golanhoogten en in het zuidwesten van de hoofdstad Damascus. Ze gaven geen details.

Militaire waarnemers zeiden dat de aanval gericht was op een militaire basis in Jabal Mane Heights nabij de stad Kiswa, waar de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde al lang verschanst is in een ruig gebied bijna 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Damascus. Er waren geen directe meldingen van slachtoffers.

“We geven geen commentaar op dit soort nieuwsberichten”, zei een IDF-woordvoerder. Israël heeft in de loop der jaren honderden aanvallen uitgevoerd op aan Iran gekoppelde militaire doelen in Syrië, maar erkent zelden dergelijke operaties.

De aanvallen die in juli plaatsvonden, troffen ook steden in de buurt van Kiswa, waar Libanese pro-Iraanse Hezbollah-terroristen worden ingezet met andere pro-Teheran-milities op sterkte, volgens een hoge legerowaarnemer.

Israël erkende vorige week het aanvallen van aan Iran gekoppelde doelen in Syrië langs de Golan-hoogvlakte na het zien van een terroristische ploeg die bermbommen plantte nabij een van zijn posities. De operatie van vorige week leek daarentegen een openbare boodschap te sturen naar Iran en Syrië na het ontdekken van de antipersoonsmijnen in de buurt van zijn troepen.

Vorige maand werd een nachtelijke aanval op een locatie in Quneitra gemeld door Syrische media, die ook zeiden dat er Israëlische gevechtsvliegtuigen achter zaten. Een oorlogsmonitor zei dat drie mensen zijn omgekomen bij die aanval op een post die werd gebruikt door aan Iran gelieerde milities. Iran is een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad in de burgeroorlog in het land.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan eiste dinsdagavond dat de Veiligheidsraad actie zou ondernemen tegen de Iraanse militaire verschansing in Syrië, na verschillende incidenten waarbij geïmproviseerde explosieven werden geplant aan de Israëlische kant van de grens, naar verluidt door troepen die door Teheran werden gecontroleerd.

De Israel Defense Forces hebben een eenheid van de Iraanse elite Quds Force, een tak van de Islamitische Revolutionaire Garde, de schuld gegeven van het planten van drie antipersoonsmijnen op Israëlisch grondgebied langs de grens met Syrië op 17 november, waarbij Israëlische vergeldingsaanvallen plaatsvonden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Neta Bar “Syrian media claims Israel struck targets south of Damascus” van 25 november 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van David Rosenberg “8 pro-Iran fighters dead in airstrikes in Syria” van 25 november 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Syria says Israel carries out strikes near Damascus, Golan Heights border” en een artikelIsrael demands UN Security Council action against Iranian presence in Syria” van 25 november 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.