Tony Blinken, Biden’s nieuwe minister op BuZa, verwijst opvallend naar zijn Joodse wortels

Plaatje hierboven: Aankomend president Joe Biden heeft zonet de opvolger van Mike Pompeo op het departement Buitenlandse Zaken van de VS voorgesteld: de Amerikaans-Joodse Tony Blinken.

Krijgen we na de Joodse linkse Israëlbasher Bernie Sanders opnieuw een Amerikaanse Jood die bezweert dat hij – beter dan Israël zelves – weet wat ‘goed is voor de Joodse staat’? Het viel alleszins op hoe Blinken tijdens z’n acceptatiespeech uitdrukkelijk en vrij uitgebreid verwees naar zijn Joodse roots.

Maar of dat gegeven (“Ik ben Joods, dus ben ik beter geplaatst dan om het even wie om over Israël te oordelen“) ‘goed’ nieuws is voor Israël, dat valt nog even af te wachten. Joden zijn dikwijls de grootste vijanden van zichzelves en, de uitspraken van de ‘as-a-Jew‘ Bernie Sanders indachtig, wordt er ook in Israël behoedzaam maar hoopvol gereageerd op de aanstelling van Tony Blinken.

Als minister van BuZa is Blinken na president Biden de belangrijkste politicus met betrekking tot het Amerikaanse uitvoerend buitenlands beleid in het bijzonder ten aanzien van Israël en het Midden-Oosten.

Blinken, 58, is al meer dan een decennium een ​​van Biden’s naaste beleidsadviseurs en onderschrijft het tegenovergestelde van Trumps ‘America First’-agenda, die prioriteit gaf aan nationalistische doelen boven internationale diplomatie.

Meerdere rapporten zeggen dat Blinken zal proberen om zich weer aan te sluiten bij veel van de internationale overeenkomsten die Trump als president heeft verlaten, met name de klimaatakkoorden van Parijs en de nucleaire deal met Iran (een overeenkomst met grote diplomatieke gevolgen voor Israël).

Onder Blinken zal het ministerie van Buitenlandse Zaken een heel ander tijdperk van buitenlands beleid inluiden, ook wat betreft Israël. Net als Biden heeft Blinken nauwe banden met het land, voortgekomen uit zijn decennialange sterke steun aan de Joodse staat en uiteraard zijn Joodse roots.

Tijdens dezelfde acceptatie-ceremonie introduceerde Biden zijn aangewezen nationale veiligheidskabinet, met inbegrip van Alejandro Mayorkas, een in Cuba geboren Jood die hij had aangewezen als secretaris van Binnenlandse Veiligheid. Mayorkas, wiens moeder een in Roemenië geboren Holocaust-overlevende was, sprak in zijn acceptatieopmerkingen over de vlucht van zijn ouders uit het communistische Cuba:

Mijn vader en moeder hebben me naar dit land gebracht om aan het communisme te ontsnappen. Ze koesterden onze democratie en waren er intens trots op dat ze Amerikaans staatsburger werden.

Tony Blinken beschreef levendig de redding van zijn stiefvader tijdens de Holocaust toen hij dinsdag de benoeming van de verkozen president Joe Biden tot staatssecretaris accepteerde. Blinken merkte ook op dat andere Joodse voorouders vluchtelingen waren aan het begin van zijn dankwoord in Wilmington, Delaware.

De opmerkingen dienden om de toezegging van de nieuwe regering aan te geven om twee kenmerkende beleidsmaatregelen van het presidentschap van Donald Trump om te keren: het profiel van Amerika in het buitenland vastleggen en de opname van vluchtelingen drastisch verminderen.

‘Voor mijn familie, en voor zoveel generaties Amerikanen, is Amerika letterlijk de laatste hoop op aarde geweest’, zei Blinken. “Mijn grootvader, Maurice Blinken, vluchtte voor pogroms in Rusland en maakte een nieuw leven in Amerika. Zijn zoon, mijn vader Donald Blinken, diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de luchtmacht en vervolgens als ambassadeur van de VS. Hij is mijn rolmodel en held.

Blinken werd geboren in New York City, waar hij het grootste deel van zijn vroege jaren doorbracht. Zijn vader, Donald, was medeoprichter van de forse investeringsmaatschappij E.M. Warburg Pincus & Company (nu Warbug Pincus) en was vier jaar lang de Amerikaanse ambassadeur in Hongarije onder het bewind van president Bill Clinton.

Er is een archief aan de Central European University van George Soros in Hongarije, vernoemd naar Donald Blinken, nu 95, en zijn tweede vrouw, Vera, die de Holocaust heeft overleefd, deels vanwege hun steun aan het ‘democratiseringsproces in de Verenigde Staten en Hongarije’. . ‘

Donald Blinken’s grootvader Meir Blinken was ook een bekende Jiddische auteur wiens verhalen in de jaren tachtig werden gepubliceerd in een boek met een inleiding door de geleerde Ruth Wisse. De Holocaust-ervaring van zijn stiefvader vormde zijn wereldbeeld. De moeder van Tony Blinken, Judith, hertrouwde met Samuel Pisar, een overlevende van de Holocaust en advocaat die president John F. Kennedy en meerdere Franse presidenten adviseerde.

Pisar, die drie concentratiekampen overleefde, werkte ook voor de Verenigde Naties, schreef in opdracht van Leonard Bernstein een librettotitel ‘Kaddish-A Dialogue With God’ en schreef een bekroonde memoires over zijn Holocaust-ervaringen. Blinken zei dat de ervaringen van Pisar hebben geleid tot zijn visie op de ‘betrokken’ rol die de Verenigde Staten op het wereldtoneel zouden moeten spelen.

Hier is een verhaal dat hij vaak vertelt, via Jewish Insider:

Op een dag terwijl ze zich verstopten, hoorden ze dit diepe gerommel en terwijl mijn stiefvader naar buiten keek, zag hij iets dat hij nog nooit eerder had gezien – Niet het gevreesde IJzeren Kruis, geen swastika, maar op een tank een vijfpuntige witte ster. En, misschien op een roekeloze manier, haastte hij zich ernaartoe. Hij wist wat het was. En hij kwam bij de tank, het luik ging open en een grote Afrikaans-Amerikaanse G.I. Staarde hem aan. En hij viel op zijn knieën en zei de enige drie woorden die hij in het Engels kende, die zijn moeder hem voor de oorlog had geleerd: ‘God zegene Amerika.’ En op dat moment tilde de G.I. hem in de tank, de vrijheid in, Amerika binnen. Dat is het verhaal waarmee ik mee ben opgegroeid – over wat ons land is en wat het vertegenwoordigt, en wat het betekent als de Verenigde Staten betrokken en toonaangevend zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Tony Blinken, accepting Biden’s secretary of state nomination, notes Jewish roots” van 24 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Gabe Friedman “Biden’s secretary of state choice Tony Blinken stands on Jewish issues” van 24 november 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Tony Blinken, Biden’s nieuwe minister op BuZa, verwijst opvallend naar zijn Joodse wortels

 1. Ik word altijd een beetje nerveus van al die joodse gezagsdragers die selectief schermen met hun Joods zijn.

  Het zijn meestal de meest radicale anti Israel//Joodse politici daar het hun grootste angst is te worden beschuldigd van ‘dual loyalty.

  Joodse Democraten maken al helemaal geen indruk, vooral als ze te koop lopen dat hun ouders/grootouders Holocaust overlevers waren en zijzelf in een Kibbutz hebben gewerkt.

  Meestal bestaat hun Joods zijn uit soep met matzeballen op een vrijdagavond en een Menorah naast de kerstboom.

  Bernie Sanders is hét schoolvoorbeeld! Ook de verschillende Joodse onderhanderlaars (o.a. Martin Indyk) waren zulke types en dan ook de Joodse journalisten niet vergeten.

  Je moet niet te koop lopen met je Joods zijn (of ieder ander geloof) maar ook niet verloochenen en het zéker niet gebruiken/misbruiken als politiek.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.