Saoedi-Arabië en Israël creëren een eenheidsfront tegen Iran

Plaatje hierboven: New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” Echter op 14 juli 2015 ondertekenden China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland het nucleair akkoord (JCPOA) met Iran dat op 16 januari 2016 van kracht werd …

De belangrijkste kwestie die werd besproken tussen premier Binyamin Netanyahu en de Saoedische kroonprins, Muhammad bin Salman, tijdens hun bijeenkomst op maandag, was de oprichting van een verenigd front tegen Iran in het licht van wat waarschijnlijk een Biden-regering in de Verenigde Staten zal zijn. Dat hebben Saoedische functionarissen onthuld, volgens een bericht van Yisrael Hayom.

De functionarissen, die beweren goed bekend te zijn met de details van de discussies, voegden eraan toe dat Saoedi-Arabië er zeker van is dat Biden en degenen die hem adviseerden al een schets hebben opgesteld voor een toekomstige nucleaire deal met Iran en zullen proberen de schade te minimaliseren die er naar verwachting uit zal voortvloeien.

Ze merkten ook op dat de Saoedische regering in Riyad Israël ziet als haar belangrijkste partner bij haar inspanningen om de Iraanse dreiging in te dammen. Geruchten over de zondagmiddagvlucht van premier Netanyahu naar Saoedi-Arabië doken voor het eerst op op maandag, en later bleek dat Mossad-chef Yossi Cohen hem had vergezeld.

Saoedi-Israëlisch eenheidsfront tegen Iran

Destijds weigerde het kabinet van de premier commentaar te geven op de geruchten; Ze ontkenden ze ook niet. Oorspronkelijk zou de premier op het moment van zijn vlucht een vergadering van het coronavirus-kabinet bijwonen.

Zaterdagavond kondigde het kabinet van de premier echter aan dat de kabinetsvergadering zou worden uitgesteld tot maandag, omdat de ministers Zeev Elkin en Izhar Shay hun aanbevelingen voor het gebruik van digitale middelen om de verspreiding van de coronavirus-epidemie in te dammen nog moesten voltooien.

Israëlische top-functionarissen hebben nu onthuld dat deze reden werd geboden als een excuus om de echte reden te verdoezelen met name de vlucht van Netanyahu naar Saoedi-Arabië.


Bronnen:

♦ naar een artikelPM & Saudi Crown Prince Muhammad bin Salman discussed forming united front against Iran” van 24 november 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “The main goal: A united front against Iran” van 24 november 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Saoedi-Arabië en Israël creëren een eenheidsfront tegen Iran

  1. Biden & co in het Witte Huis volgt het mislukte rampscenario dat alle geboekte vooruitgang weer terug gaat schroeven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.