Wat gaat een Joe Biden-regering betekenen voor de Palestijnen?

Het is solden bij de Democraten: twee voor de prijs van één

Op 17 november kondigde de Palestijnse Autoriteit aan dat zij de veiligheidssamenwerking met Israël zou herstellen en stemde ermee in belastinggelden te ontvangen die Israël ervoor had geïnd.

Desondanks blijven de vooruitzichten van de PA voor de nabije toekomst somber. De Arabische lente veranderde de prioriteiten in het Midden-Oosten. Waarnemers moeten voorzichtig zijn om de veelgemaakte fout te vermijden om de vooruitzichten van de PA te beoordelen aan de hand van de binaire kijk op het Israëlisch-Palestijnse conflict; hoe meer het bewaarheid wordt zal een bredere beoordeling regionlaal moeten zijn.

De Palestijnen moeten beslissingen nemen met hun ogen gericht op hun natuurlijke omgeving – de Arabische soennitische wereld – en niet op Turkije, Iran of de sjiitische wereld in het algemeen. In de nieuwe realiteit in het Midden-Oosten kiezen de soennitische Arabieren voor Israël, niet voor de Palestijnen.

Wat de zaken nog erger maakt voor PA-leider Mahmoud Abbas is dat de Israëlisch-Arabische soennitische alliantie Europese machten zoals Frankrijk aantrekt vanwege de Turks-Franse spanningen in de Middellandse Zee en de proxy-oorlog in Libië. De verkozen president Joe Biden kan deze echte feiten ter plaatse niet afwijzen of negeren. Wat hij wel kan doen, is de PA en Israël overtuigen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Met andere woorden, niet om de Israëlisch-Arabische soennitische alliantie uit te dagen, maar om de PA eraan toe te voegen. De aarzeling van de PA in dit opzicht is te wijten aan haar angst Turkije en Iran te verliezen als diplomatieke kaarten om te gebruiken, en wordt gedwongen om op Qatar te vertrouwen om de Golfstaten en Saoedi-Arabië in evenwicht te brengen.

Tijdens de Trump-termijn was dit niet mogelijk. In een Biden-presidentschap hoopt de PA dat het de soennitische wereld kan behouden en tegelijkertijd Turkije en Qatar aan de kant kan zetten zonder ze te verliezen.

Dit is vooral belangrijk voor Abbas vanwege de uitdaging waarmee hij wordt geconfronteerd door de politieke rivaal Mohammed Dahlan, die in de Verenigde Arabische Emiraten woont. Alleen vertrouwen op de Golf zonder andere kaarten om te spelen betekent dat Dahlan’s loyalisten op de Westelijke Jordaanoever en in de Palestijnse diaspora worden versterkt.

Het schudden van kaarten door Abbas met de valse verzoeningsgesprekken in Turkije onder leiding van de Qatari-proxy’s Jibril Rajoub (Fatah) en Saleh Arouri (Hamas) werd als anti-Trump beschouwd. In de Arabische soennitische wereld werd het manoeuvre echter als gevaarlijk beschouwd.

De eerste Arabische staat die verontrust was door de gesprekken tussen Fatah en Hamas was Jordanië. Alleen al het vooruitzicht dat Hamas aan de macht komt op de Westelijke Jordaanoever is een gruwel voor het Hasjemitisch Koninkrijk. Hoewel de Moslimbroederschap, waarvan Hamas een dochteronderneming is, een legitieme macht is in Jordanië als politieke partij, wordt Hamas gezien als haar gevaarlijke gewapende vleugel.

Volgens Palestijnse bronnen maakte Jordanië onlangs gebruik van het bezoek van een hooggeplaatst Amerikaans figuur die de deuren openhoudt voor zowel Trump als Biden om Abbas ervan te overtuigen zich terug te trekken van zijn Hamas-spoor en terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël. De Amerikaanse functionaris beloofde na zijn verkiezing met Biden samen te werken om de gesprekken met Israël te hernieuwen. Blijkbaar heeft Jordanië in dit opzicht ook zijn diplomatie toegepast in Washington.

De Palestijnse kwestie
Tijdens de nepgesprekken tussen Fatah’s Rajoub en Hamas’s Arouri in Turkije, overwoog Abbas om zijn goedkeuring te geven aan verkiezingen met een gezamenlijke Hamas-Fatah-lijst – maar niet echt verkiezingen – om nieuwe relevantie te geven aan het lang vergeten en omzeilde ‘Palestijnse probleem’.

Op 17 november kondigde de PA aan dat het de veiligheidssamenwerking tussen de PA en Israël zou herstellen, $ 100 miljoen per maand aan belastinggeld zou accepteren dat Israël ervoor had ingezameld en de salarissen van openbare arbeiders zou herstellen.

Daarmee geeft Abbas aan de regering-Biden te kennen dat hij bereid is terug te keren naar de onderhandelingen, maar op de voorwaarden van de PLO. Dat omvat het herstel van de Amerikaanse hulp, een intrekking van het beleid van Trump ten aanzien van Jeruzalem en de Amerikaanse ambassade, de grenzen van 1967 en een oplossing voor Palestijnse vluchtelingen.

Die maximalistische onderhandelingspunten passen niet in de nieuwe stemming van de Arabische soennitische landen, die de voorkeur geven aan een onderhandelingsbenadering en een compromis over de grenzen op de Westelijke Jordaanoever boven de PLO-mythe van een ‘volksstrijd’, zelfs een politieke strijd.

Deze soennitische landen stemden in met de Trump-maatregelen met betrekking tot Jeruzalem, maar de kwestie van Jeruzalem ligt zeer gevoelig in de strijd tussen de Arabische moslims en verdient een afzonderlijk onderzoek.

Een kwestie die de Arabische soennitische machten zorgen baart, is de heroriëntatie op mensenrechtenkwesties die Biden, net als voormalig president Barack Obama, vrijwel zeker zal overnemen. Bezorgde Saoedische en Egyptische stemmen worden al gehoord.

Het nieuws dat Trump de verkiezingen verloor, werd in Ramallah met opluchting ontvangen, niet zozeer vanwege de politieke vooruitzichten om de vredesbesprekingen te hervatten, maar omdat het plan van Trump de PLO-doctrine van de bevrijding van Palestina door ‘strijd’ – militair of politiek, had vernietigd.

Het pad van de ‘strijd’ leidde de Palestijnen tot een impasse; De weg van een ‘deal’ leidde tot de normalisatieovereenkomsten tussen Israël en de Golfstaten. Tegenwoordig wordt de term ‘vrede’ geassocieerd met de Golf en niet met Palestina, en de prikkel van westerse leiders om in het Palestijnse probleem te investeren om hun Nobelprijzen te winnen, is drastisch verminderd.

Abbas zal onder Joe Biden een nieuw woordje moeten leren uitspreken,
want anders wordt het binnen vier jaar wéér een Republikein:
JA .. JA .. JA ..


Bronnen:

♦ naar een artikel van Inhas Inbari “What does a Biden administration mean for Palestinians?” van 19 november 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Wat gaat een Joe Biden-regering betekenen voor de Palestijnen?

  1. Afwachten.

    Probleem is dat zelfs ‘als er al pragmatische palestijnen zijn, deze geen kans hebben zolang de oude garde zich door EU gesteund weet en Biden, onder invloed van zijn linkervleugel, hen zal volgen daar het hem politiek niets zal kosten……..de US Joden heeft hij sowieso in zijn zak.

    Europa zal haar politiek tegenover de palestijnen niet zo snel opgeven daar deze het Europeese bataljon is tegen de Joden zonder dat zij haar handen moet vuilmaken.

    Het gaat tenslotte om recht & humanitaire hulp.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.