Leider Forum voor Democratie Thierry Baudet onder vuur na onthulling antisemitisme probleem binnen de partij

Plaatje hierboven: Den Haag, 29 mei 2019. Thierry Baudet (links) en Theo Hiddema van Forum voor Democratie spreken op een demonstratie van het Cidi onder het motto ­KeppelOp [beeldbron: © Remko de Waal / ANP]

Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD). Hij doet dit na de ophef die is ontstaan over de jongerenafdeling van de partij. De leider van de Nederlandse rechtse partij Forum voor Democratie nam maandag ontslag na berichten dat leden van haar jeugdbeweging antisemitisch gedrag vertoonden.

Thierry Baudet, een kleurrijke politicus die in 2018 een naakt zelfportret op Instagram publiceerde, zei dat het op zich nemen van verantwoordelijkheid voor het antisemitisme-schandaal niet de directe aanleiding was om af te treden. De trigger was eerder eisen binnen de partij dat de schuldige leden eruit zouden worden gegooid voordat een interne disciplinaire beoordeling van hun daden werd afgerond.

De recensie is van leden van de partijsectie voor jonge leden die in een WhatsApp-groep nazi-liedjes deelden. Een van hen noemde ‘Der Untermensch’ of ‘Subhuman’, een nazi-propagandaboek uit 1942 dat aanzet tot haat tegen Joden en Slaven, een ‘meesterwerk’, berichtte de krant Het Parool vorige week.

“Sommige partijleden proberen ‘het proces over te slaan en mensen onder de bus te gooien voordat we weten wat er is gebeurd”, zei Baudet in een video die hij op sociale media deelde waarin hij zijn ontslag als partijleider aankondigde. Hij waarschuwde voor een ‘proces door de media, dat niet betrouwbaar is’.

“Als de beschuldigde zich bezighoudt met antisemitisme,” zei hij, “zouden ze de partij moeten verlaten, en mijn ontslag zal een daad zijn waarbij ik de verantwoordelijkheid op me neem voor wat er is gebeurd.”

De verklaring liet echter vragen open. Zo blijft Baudet betrokken bij de partij; hij wordt ’lijstduwer’ bij de komende verkiezingen. Bovendien blijft hij aan als niet-afzetbare voorzitter van het partijbestuur.

Het Forum voor Demokratie streeft naar een Nederlandse exit uit de Europese Unie en een strikter immigratiebeleid. Het is ook consequent pro-Israël. Het won slechts twee van de 150 zetels in het parlement bij de verkiezingen van 2017, maar drie van de 26 bij de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Dutch right-wing politician resigns following party’s anti-Semitism scandal” van 23 november 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBaudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie” van 23 november 2020 op de site van Het Parool

♦ naar een artikelCIDI: stel onafhankelijk onderzoek in naar antisemitisme en rechts-extremisme bij JFVD” van 21 november 2020 op de site van CIDI.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.