Geheime ontmoeting tussen Pompeo en Netanyahu met Saoedische Bin Salman in Neom shockeert de Palestijnen

Premier Benjamin Netanyahu heeft op zondag in het geheim een ​​ontmoeting gehad met de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Neom, Saoedi-Arabië, zo heeft een hoge functionaris aan Israel Hayom bevestigd.

Netanyahu reisde naar Saoedi-Arabië in een privévliegtuig van de Israëlische zakenman Ehud Angel. De ambtenaar voegde eraan toe dat Mossad-directeur Yossi Cohen ook bij de bijeenkomst was.

De topfunctionarissen bespraken de banden tussen Jeruzalem en Riyadh en mogelijk de ondertekening van een vredesovereenkomst in de nabije toekomst. Riyad heeft nog geen officieel commentaar gegeven op de verslagen van de bijeenkomst, die werd georganiseerd door de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Iran, Elliot Abrams.

Eerder op maandag meldde de Israëlische inlichtingenwebsite Intellitimes dat er zondagmiddag een vliegtuig vanuit Israël was vertrokken naar Neom, Saoedi-Arabië, waar het enkele uren op het asfalt bleef voordat het naar huis terugkeerde.

Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als Netanyahu hebben de afgelopen weken gezegd dat meer Arabische staten geïnteresseerd waren in het ondertekenen van akkoorden met Israël. Zondag zei Pompeo dat andere Arabische staten zich bij de Abraham-akkoorden konden aansluiten. Saoedi-Arabië van zijn kant heeft verklaard dat het pas een akkoord met Israël zal sluiten als Jeruzalem een ​​akkoord met de Palestijnen heeft ondertekend.

Netanyahu en route naar Neom, Saoedi-Arabië – 22.11.2020

Palestijnen boos op Riyad
Hamas in West-Palestina (Gaza) hekelde maandag de Saoedi’s omdat ze ermee instemden premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten, en noemde deze ontmoeting een ‘belediging’ voor de Palestijnse zaak.

Sami Abu Zuhri

Senior Hamas-functionaris Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van de terreurgroep die de Gazastrook controleert, noemde de Neom-ontmoeting tussen Netanyahu, de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ‘gevaarlijk’ en eiste dat de Riyadh “verduidelijkt wat er is gebeurd omdat dit een belediging is voor de natie en de verkwisting van Palestijnse rechten.”

Saoedi-Arabië was de architect van het Arabische vredesinitiatief van 2002 dat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict wilde promoten. De VS hebben erop aangedrongen dat de Saoedi’s de volgende Golfstaat zijn om een ​​vredesovereenkomst met Israël te sluiten onder de Abraham-akkoorden, maar topfunctionarissen in het koninkrijk hebben de normaliserende banden met de Joodse staat gekoppeld aan een grote doorbraak in de gesprekken met Ramallah.

Hamas: #MeToo
Dat er in islamitische staten andere normen heersen dat in het Weten met in begrip van de Palestijnse Gebieden, bewees een bekend geval van seksuele intimidatie in Gaza Stad. In december 2014 werd de woordvoerder van Hams, Sami Abu Zuhri, een tijd geschorst voor grensoverschrijdend seksueel gedrag en dat “grensoverschrijdend” mag je wel erg letterlijk nemen.

Een journaliste van een buitenlands overzees persagentschap die haar standplaats had in Gaza, had zich met haar klachten gewend tot Fawzi Barhoum, een collegawoordvoerder van Hamas, aldus de NRG-nieuwssite. Het leiderschap van Hamas in Gaza opende vervolgens een onderzoek tegen Zuhri en besloot om hem gedeeltelijk te schorsen. Zo mocht hij de buitenlandse pers niet meer te woord staan en niet meer deelnemen aan een reeks openbare activiteiten.

Op websites van Al Fatah werd tevens beweerd dat Zuhri eerder bij een ander incident was betrokken, waarbij hij door veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit werd gearresteerd. Dat gebeurde in Gaza nog vooraleer Hamas in 2007 met geweld de Strook had ingenomen.

In dat geval gaf hij naar verluidt toe dat hij zijn hand op de dij van een vrouw had gelegd die naast hem in een auto zat. Of om het met de nep-excuus woorden van Bart De Pauw te zeggen: “mijn speelse of flirterige manier van omgaan werd niet door iedereen gesmaakt.”


Bronnen:

♦ naar een artikelPM secretly meets with Crown Prince Mohammad Bin Salman, Pompeo in Saudi Arabia” en een artikelNetanyahu’s visit to Saudi Arabia ‘dangerous,’ Hamas warns” van 23 november 2020 en een artikel van Jalal Bana “#MeToo reaches Arab society ” van 18 december 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Geheime ontmoeting tussen Pompeo en Netanyahu met Saoedische Bin Salman in Neom shockeert de Palestijnen

  1. Toch benieuwd of/hoe de eventule volgende US president deze positieve stappen weer gaat terugdraaien naar het oude & mislukte scenario.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.