Gaza legt zichzelf een blokkade op om de COVID-pandemie in de Strook in te dammen

Salamah Maruf, hoofd van het Government Media Bureau in Gaza, zei zondag dat een volledige lockdown in de Gazastrook wordt overwogen als onderdeel van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hij voegde eraan toe dat de beslissing over een volledige lockdown zou worden beïnvloed door het vermogen van medische professionals om het aantal patiënten te behandelen, dat de laatste tijd aanzienlijk is toegenomen.

Volgens het “ministerie van Volksgezondheid” van de Palestijnse Autoriteit werden in de afgelopen 24 uur 684 gevallen van coronavirus en drie doden vastgesteld in de Gazastrook. Een totaal van 16 mensen stierven de afgelopen dag in door de PA toegewezen gebieden (13 in Judea en Samaria en drie in de Gazastrook) en het totale aantal doden staat momenteel op 714.

Van degenen die in de afgelopen 24 uur zijn omgekomen in Judea en Samaria, zijn er drie in de vijftig en de rest in de zeventig en tachtig jaar oud. De eerste gevallen van COVID-19 in Gaza werden eind maart gemeld.

Daarvoor verklaarden lokale autoriteiten een nieuwe reeks voorzorgsmaatregelen uit bezorgdheid over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de kustenclave. Gaza registreerde eind mei zijn eerste dood door COVID-19. De dood was een 77-jarige vrouw uit het district Khan Yunis die vorige week was teruggekeerd uit Egypte.

Israël helpt Gaza
Maar er is hulp onderweg. Ongeveer drie of vier miljoen doses van het COVID-19-vaccin zullen door Israël worden verstrekt aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid van de PA verklaarden dat in elke overeenkomst die Israël met vaccinbedrijven ondertekent, een bepaald percentage van de vaccins gereserveerd zal worden voor de PA en de Gazastrook.

Israel Hayom (Hebreeuws) citeerde een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit die zei dat ….

[…] tussen de 3 en 4 miljoen vaccins van Israël naar de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever zullen worden overgebracht, en een deel van de vaccins zal ook naar Gaza gaan. Israël zet zich in om ons te helpen het virus in te dammen.

Maw: De Israëliërs gaat miljoenen dosissen van het COVID-19-vaccin verstrekken om diegenen het leven te redden die hen bezweren te zullen vermoorden en Israël van de kaart te vegen. Maar eerst moeten ze genezen zijn natuurlijk, anders kunnen ze niet gaan moorden.

Plaatje hierboven uit Sarah Glidden – “Israel in 60 dagen” – Oog & Blik / De Bezige Bij – ISBN 978-90-5492-3176


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Gaza approaching full lockdown due to coronavirus” van 23 november 2020 op de site van Arutz Sheva