Hamas vuurt raket af vanuit Gaza, die inslaat op leeg pakhuis in Ashkelon

Plaatje hierboven: Er zijn vlammen te zien na een Israëlische luchtaanval in de stad Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook, op 22 november 2020 [beeldbron: Said Khatib/AFP]

Terroristen in de Gazastrook hebben zaterdagavond een raket afgevuurd op de zuidelijke stad Ashkelon die is ingeslagen in een leeg pakhuis in de stad, zeiden ambtenaren. Het projectiel veroorzaakte volgens gemeenteambtenaren schade aan de constructie.

Volgens de ambulancedienst van Magen David Adom waren er geen onmiddellijke meldingen van verwondingen. De aanval kwam om ongeveer 21.30 uur en liet overal de alarmsirenes loeien in Ashkelon en de industriële zone net ten zuiden van de stad, een gebied waar tienduizenden mensen wonen, aldus de Israel Defense Forces.

Geen enkele Gaza-groep heeft onmiddellijk de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Afgelopen zondag werden vanuit de Gazastrook twee raketten afgevuurd op centraal Israël. De twee projectielen raakten open gebieden en veroorzaakten geen letsel of schade.

Een reactie van de IDF liet niet lang op zich wachten:

De terreurgroep Hamas stuurde berichten naar Israël waarin werd beweerd dat de raketten per ongeluk waren afgevuurd en door de bliksem ontstonden tijdens een onweersbui, een verklaring die de IDF blijkbaar heeft geaccepteerd. Bliksem is verantwoordelijk voor eerdere raketlanceringen vanuit de Gazastrook.

In oktober 2018 verwoestte een raket een huis in de stad Beersheba en een ander landde voor de kust van centraal Israël; En in maart 2019 raakte een raket een huis in het centrum van Israël, waarbij zeven mensen gewond raakten en enorme schade aan de constructie werd aangericht. In beide gevallen, die plaatsvonden temidden van periodes van verhoogde spanningen, zou bliksem de trigger zijn voor de lancering, waarbij raketten werden afgevuurd die preventief waren voorbereid en gericht op centraal Israël.

Hoewel Israël betrokken is bij lopende gesprekken met de terreurgroep Hamas over een langdurig staakt-het-vuren-akkoord, is er de afgelopen weken sprake van een toename van het geweld vanuit Gaza. Twee weken geleden werd een drone van de Strip naar het Israëlische luchtruim gevlogen voordat deze werd neergehaald door het Israëlische leger.

De week ervoor zag een raketaanval vanuit de Strip, gericht op de Israëlische stad Ashkelon. Het ene projectiel werd onderschept, het andere landde in een open veld. Vorige maand ontdekte de IDF ook een aanvalstunnel van Hamas die vanuit Gaza naar Israël was gegraven. Israël heeft drie grote campagnes gevoerd tegen terreurgroepen in de Strip sinds Hamas in 2007 de controle over het gebied overnam, samen met tientallen kleinere vuurgevechten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Gaza rocket fired at Ashkelon, hitting empty warehouse” van 21 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelRockets fired by Muslim terrorists from Gaza at civilians in southern Israel” van 21 november 2020 op de site van Behind The News (BTN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.