Poolse ambassade in Londen steunt campagne om antisemiet begraven in Londen te verheerlijken

Plaatje hierboven: Het pas gerestaureerde graf van Władysław Studnicki in London, de Poolse leider die de Joden opriep om Polen te verlaten en samenwerking zocht met de nazi’s. Historici en antiracistische groeperingen zeggen dat ze geschokt zijn door pogingen om hem te rehabiliteren [beeldbron: Vice]

De Poolse ambassade in Londen werd deze week bitter bekritiseerd door de belangrijkste antiracistische NGO van het land voor het promoten van de nalatenschap van Władysław Gizbert-Studnicki (1867-1953), een beruchte Poolse antisemitische politicus die na de Tweede Wereldoorlog in ballingschap in het VK stierf.

Geen verrassingen hier. Polen heeft een lange en ‘verheerlijkte’ antisemitische geschiedenis die de huidige rechtse PiS Poolse regering onder het tapijt probeert te vegen.

We zijn geschokt door dit geval van verheerlijking van een antisemitische, pro-nazi-medewerker door functionarissen van de Poolse staat“, verklaarde Rafal Pankowksi – directeur van de Poolse “Nooit Opnieuw Associatie” (aka Stowarzyszenie “Nigdy Więcej”), die campagne voert tegen antisemitisme en racisme.

“Nigdy Więcej” reageerde op berichten in de Poolse Media dat de ambassade van Londen Władysław Studnicki verheerlijkte, een Poolse nationalistische politicus die in 1953 in de Britse hoofdstad stierf.

Tijdens de periode van Polen als onafhankelijke staat tussen 1919 en 1939 omhelsde het Studnicki’s antisemitische opvattingen die vergelijkbaar waren met die van de nazi’s in Duitsland. In de veronderstelling dat “Joden parasieten waren op de gezonde tak van de Poolse boom“, stelde Studnicki voor om “elk jaar 100.000 Poolse Joden te verwijderen in een poging om de ‘de-judaisering’ van Polen te bewerkstelligen.”

Plaatje hierboven: Berlijn, ca. 1933. Władysław Studnicki (midden vooraan) in ‘goed’ gezelschap van Adolf Hitler en Hermann Göring [beeldbron: Tygodnik]

Volgens een rapport in Vice wordt de campagne om de reputatie van Studnicki te herstellen uitgevoerd met de zegen van de Poolse ambassade in Londen, waarvan een van de medewerkers het project actief online promoot. Agata Supińska, een ambassadefunctionaris, heeft Studnicki verdedigd op Twitter als “een van de grootste Poolse denkers van de 20e eeuw, die, ondanks de nauwkeurigheid van zijn voorspellingen, geen respect heeft ontvangen en jarenlang is vergeten.

In een aparte verklaring zei de Poolse ambassade dat zij haar inspanningen ondersteunde:

De inspanningen om het graf van Władysław Studnicki in Londen te herstellen, zijn een burgerinitiatief. Agata Supińska raakte zuiver ten persoonlijke titel bij dit project betrokken. De Ambassade van de Republiek Polen in Londen ondersteunt alle burgerinitiatieven van de basis die erop gericht zijn de nagedachtenis van Polen en hun prestaties in Groot-Brittannië te bewaren.


Bronnen:

♦ naar een artikel Polish Embassy in London Criticized Over Campaign to Rehabilitate Antisemitic Politician” van 20 november 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Tim Hume “Polish Embassy Backing Grassroots Campaign to Glorify Anti-Semite Buried in London” van 18 november 2020 op de site van Vice World News

Een gedachte over “Poolse ambassade in Londen steunt campagne om antisemiet begraven in Londen te verheerlijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.