Israël wil Hightech park ‘Silicon Wadi’ in oostelijk Jeruzalem bouwen

De gemeente Jeruzalem heeft bekendgemaakt dat het Jerusalem Local Planning and Construction Committee vorige week een masterplan heeft goedgekeurd om het gebied Wadi al-Joz in oostelijk Jeruzalem te ontwikkelen, inclusief de ontwikkeling van het hightech gebied “Silicon Wadi”.

Palestijnse leiders zijn kwaad en willen schijnbaar niet dat duizenden werklozen Palestijnen aan een baan worden geholpen.

Als onderdeel van het programma zullen volgens de gemeente de huurders van ongeveer 200 industriële gebouwen in Palestijns eigendom verhuizen naar complexen in Isawiya en Umm Tuba in oostelijk Jeruzalem.

Het doel van het programma is om het potentieel van dit centrale gebied voor werkgelegenheid en toerisme te optimaliseren door middel van de toevoeging van handel en werkgelegenheid, het versterken van toerisme, het regelen van huisvesting en het ontwikkelen van verkeersroutes, met de nadruk op fiets- en wandelroutes ”, aldus de gemeente in een verklaring.

De Wadi al-Jozstraat wordt omgevormd tot een “geavanceerde werkgelegenheidszone” met als doel in deze buurt een hoogtechnologisch industriepark te creëren. Als onderdeel van het plan worden ook zo’n 900 hotelkamers gebouwd.

Het plan omvat de opening van een park nabij de Kidron-vallei. De ontwikkeling van het park begint over ongeveer drie maanden en zal naar verwachting twee jaar duren. Nieuwe wegen zullen de verkeerscongestie in het gebied helpen verminderen, en de lightrail kan ook naar de buurt worden doorgetrokken. Terwijl woongebouwen in het gebied beperkt zijn tot vier verdiepingen, kunnen werkgelegenheidscomplexen tot 16 verdiepingen tellen.

Het project heeft als doel om ongeveer 10.000 arbeidsplaatsen te creëren in oostelijk Jeruzalem, het vertrouwen tussen de bevolking van oostelijk Jeruzalem en de overheid te versterken en meer Palestijnse vrouwen in oostelijk Jeruzalem aan een baan te helpen. Ook is het plan om de status van het Israëlische curriculum daar te versterken als sleutel tot hoger onderwijs en werkgelegenheid, aldus de gemeente.

Palestijnse leiders zijn niet te spreken over het plan dat nieuwe werkplekken creëert voor de vele werkloze Palestijnen in Oost Jeruzalem en toonden hun verontwaardiging toen het project werd aangekondigd.

Kamal Obeidat, voorzitter van de Arabische Kamer van Koophandel en Industrie in Oost-Jeruzalem, noemde het besluit een “racistische order” om het enige Palestijnse industriegebied in oostelijk Jeruzalem te vernietigen en daar Israëlische structuren op te bouwen, aldus het Palestijnse persbureau Wafa. Hij zei dat het is gemaakt om autoreparatiewerkplaatsen, restaurants en andere voorzieningen te slopen.

Een woordvoerder van de gemeente zei dat ondernemers in het gebied met het plan hadden ingestemd en een vergoeding zouden krijgen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joop Soesan “Israël wil Hightech park ‘Silicon Wadi’ in Oost Jeruzalem bouwen” van 16 november 2020 op de site van Joods.nl

♦ een artikel op deze blogBurgemeester Moshe Lion hoopt dat ‘Silicon Wadi’ 10.000 banen zal creëren in oostelijk Jeruzalem” van 7 juni 2020

Een gedachte over “Israël wil Hightech park ‘Silicon Wadi’ in oostelijk Jeruzalem bouwen

  1. Oeps…..en wat gaan al die Westerse Gutmenschen nu doen die vinden dat Jeruzalem bezet is en niet in Israel hoort?

    Gaan ze producten niet afnemen?

    Blijven ze aan de grens staan en bestellen via de megafoon?

    Toch benieuwd hoe onze westerse hypocrieten dit nu weer gaan draaien.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.