Legendarische 16de eeuwse Sefardische Doña Gracia Nasi vereeuwigd in Italiaans stripverhaal

Plaatje hierboven: In 1991 gaf Israël een mooie postzegel uit met de afbeelding van Dona Gracia Nasi (1510-1569), een rijke Joodse zakenvrouw en befaamde weldoenster die, na een verblijf van een aantal jaren in Antwerpen en Lissabon, naar Constantinopel in Turkije vluchtte, dat toen een veilige haven was voor Joden tijdens de Spaanse Inquisitie [beeldbron: Colnect] 

Het waargebeurde levensgrote verhaal van een 16e-eeuwse joodse koopvrouw werd onlangs in een Italiaans beeldverhaal gegoten met de titel L’ebrea errante (De Zwervende Jodin).

De serie met vier afleveringen, geschreven door Gianluca Piredda en geïllustreerd door Leo Sgarbi, is een grafische geschiedenis van het avontuurlijke leven van Doña Gracia Nasi (1510-1569), een moedige vrouw die de conventie trotseerde en vocht voor de religieuze vrijheid voor zichzelf en voor haar medemensen in de schaduw van de Spaanse inquisitie.

De serie is de afgelopen weken gepubliceerd in het populaire Italiaanse weekblad Lanciostory en volgt Nasi, een van de rijkste joodse vrouwen uit de Renaissance, die gedwongen werd om in het openbaar te leven als christen, samen met andere verborgen Sefardische joden.

Doña Gracia Nasi in Antwerpen
Nasi werd geboren in 1510 in een gevestigde Spaans-Joodse familie die tijdens de Spaanse verdrijving van 1492 naar Lissabon, Portugal vluchtte, zodat ze hun religie konden blijven beoefenen.

Vijf jaar later werden ze gedwongen zich tot het christendom te bekeren, samen met de rest van de joden in Portugal. Bij de geboorte kreeg Nasi de voornaam Beatrice De Luna, en hoewel haar familie zich uiterlijk christelijk verklaarde, groeide ze op in de joodse traditie.

In 1528 trouwde Nasi op 18-jarige leeftijd met Francisco Mendes, die betrokken was bij de internationale specerijenhandel in Lissabon. Ze besefte al snel dat ze niet in Portugal wilde blijven en besloot na het vroegtijdig overlijden van haar man naar Antwerpen te verhuizen, waar haar zwager woonde en het familiebedrijf leidde.

Nasi werd geholpen door een grote gemeenschap van Sefardische Joden, die ook degenen steunde die via Italië naar Turkije wilden. Tussen 1542 en 1543 verslechterde de situatie voor de joden in Antwerpen. Gracia haastte zich om te vertrekken eind 1544 of begin 1545, nadat ze na het overlijden van haar zwager de helft van de aanzienlijke activa van het bedrijf had ingenomen.

Nasi vluchtte naar Italië, woonde in Venetië en Ferrara voordat hij uiteindelijk doorging naar Constantinopel, de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Toen ze tussen 1549 en 1552 in Ferrara woonde, financierde Nasi de publicatie van de Ferrara-bijbel in Ladino, promootte ze de publicatie van teksten voor crypto-joden en hielp ze joden die onder dwang tot het christendom waren bekeerd, opnieuw op te voeden.

Daarna verhuisde ze kort naar Venetië voordat ze in 1553 naar Turkije vertrok. In die tijd was de sultan op zoek naar mensen die bekwaam waren in handel en economische activiteiten, en dus vonden de Joden een veilige haven in het Ottomaanse Rijk.

In Constantinopel verwelkomden de Joden Nasi speciaal en noemden haar ‘señora’ uit respect. Ze werd populair binnen de joodse gemeenschap en haar vrijgevigheid hielp de armen van de stad te voeden.

Er is weinig bekend over haar laatste levensjaren. Toen ze in 1569 stierf, was het verlies diep en algemeen voelbaar. Haar dood betekende het verlies van een legendarische persoonlijkheid – een grande dame die, samen met haar gevoel van voorrecht en heerszuchtig gedrag, symbool stond voor triomf over grote tegenspoed en intense toewijding aan het joodse leven.

Dona Gracia Nasi in Constantinopel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giovanni Vigna “Life of 16th-century heiress, philanthropist and crypto-Jew hits Italian comics” van 21 november 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Nathan Greppi “L’ebrea errante Gracia Nasi rivive nel fumetto Dago” van 13 oktober 2020 op de site van Bet Magazine Mosaico

♦ naar een artikel van Sarah Chemla “Italian comic Dago meets famous female Jewish Renaissance figure” van 12 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Miriam Bodian “DOÑA GRACIA NASI” op de site van The Encyclopedia of Jewish Women

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.